Slovensko prekročilo hranicu milión zaočkovaných treťou dávkou, klesá počet hospitalizovaných

pacient Ilustračný záber. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovensko hlási dve dobré pandemické správy. Počet zaočkovaných treťou dávkou prekročil milión a naďalej klesá počet hospitalizovaných. V okolitých porovnateľne veľkých štátoch sa však nemocnice uvoľňujú ešte rýchlejšie. Podľa oficiálnych čísel sa na Slovensku ešte masovo nešíri variant omikron. Realita je však zrejme iná.

V pondelok pribudlo 3 579 ľudí, ktorí sa nakazili koronavírusom. Spolu bolo v daný deň vykonaných 15 324 RT-PCR testov a 37 641 antigénových testov, ktoré odhalili 644 infikovaných. Za uplynulý deň pribudlo aj 48 úmrtí.

Tretiu dávku očkovacej látky má na Slovensku už 1 007 149 ľudí, za posledný deň ju teda dostalo 15 781 osôb. Druhú dávku vakcíny má 2 590 147 osôb, v pondelok sa nechalo zaočkovať 5 456 ľudí. Pribúdajú stále aj prvoočkovanci. Za uplynulý deň sa prvou dávkou vakcíny zaočkovalo 1 575 osôb, spolu ju má na Slovensku 2 745 593 ľudí.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji, naopak, najmenej v Nitrianskom. Viac ako 64 percent z pozitívne testovaných PCR testom nebolo zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky. V prípade antigénových testov nemá očkovanie viac ako 71 percent z pozitívne testovaných.

„Na JIS a OAIM je 453 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 216 ľudí. Takmer 84 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky,” dodala Eliášová.

Klesá počet hospitalizovaných

V nemocniciach aktuálne leží 2 267 pacientov s ochorením COVID-19. Je to o tretinu menej ako pri rekordnom počte zo začiatku septembra, keď bolo hospitalizovaných vyše 3 500 ľudí.

V porovnaní s okolitými štátmi si však vedieme horšie. V Česku za mesiac klesol počet hospitalizovaných o dve tretiny. V Rakúsku až o 75 percent a navyše tam je absolútny počet hospitalizovaných vždy nižší ako na Slovensku, hoci alpská republika má takmer dvojnásobok obyvateľov. Vývoj parametra si môžete pozrieť na grafe nižšie.

Počet hospitalizovaných pacientov s covidom vo vybraných štátoch strednej Európy. Zdroj: ourworldindata.com

Zatiaľ len pár prípadov omikronu

Na Slovensku v pondelok potvrdili ďalších deväť prípadov variantu nového koronavírusu omikron. Päť osôb nebolo zaočkovaných, štyri boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdených celkovo 20 prípadov variantu omikron. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

U dvoch osôb sa podľa hlavného hygienika krajiny Jána Mikasa potvrdila cestovateľská anamnéza, v piatich prípadoch išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil variant omikron. V dvoch prípadoch ešte epidemiologické vyšetrovanie nie je ukončené. „Vo väčšine prípadov išlo o ľahký priebeh ochorenia, jeden prípad bol bezpríznakový. Tri neočkované osoby mali stredne ťažký priebeh ochorenia. Medzi príznakmi boli najmä kašeľ, slabosť, únava, bolesti kĺbov, nevoľnosť, nádcha, hnačky,“ spresnil Mikas.

ÚVZ predpokladá, že vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osôb bez cestovateľskej anamnézy možno očakávať, že reálny výskyt omikronu v populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. „Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19,“ dodal Mikas.

Čísla verzus realita

Odborníci upozorňujú na to, že zisťovanie počtu prípadov nákazy novým variantom nenapreduje dostatočne rýchlo a sekvenuje sa len približne päť percent vzoriek. V skutočnosti je zrejme prípadov viac.

Napríklad v susednom Maďarsku omikron tvorí už 11 percent prípadov nákazy covidom. Hranice s Maďarskom sú otvorené a mnohí Slováci cestujú k južným susedom na nákupy, do reštaurácií a na rekreáciu.

(sita, haj)


Ďalšie články