Štátny tajomník Kyseľ odstupuje. Agrorezort hovorí o mediálnom lynči

Kyseľ Milan Kyseľ. Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva SR

Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Kyseľ ponúkol svoju funkciu ministrovi Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽaNO). Urobil tak v reakcii na „mediálny lynč“ posledných dní. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu. Minister Vlčan sa mu poďakoval za prácu, ktorú na agrorezorte odviedol.

Komunikačný odbor rezortu tvrdí, že štátny tajomník svoje rozhodnutie odstúpiť predkladá po dôkladnom zvážení všetkých okolností k danej situácii. „Je to jeho osobné rozhodnutie, ako reakcia na bezprecedentné útoky, ktorým čelí on a jeho rodina,“ skonštatoval rezort.

Vlčan vníma Kyseľovo rozhodnutie ako prejav vysokej politickej kultúry. „Naša kontrola síce nezistila žiadne rozpory a pochybenie v procesoch, na ministerstvo sa však zniesla tvrdá kritika. Celá situácia sa navyše stala predmetom politického osočovania zo strany opozície a rôznych záujmových skupín, či jednotlivcov, ktorým nevyhovuje, že sa zo všetkých síl snažíme rezort očistiť od nánosov korupcie a netransparentnosti,“ okomentoval minister.

Preto Kyseľovo rozhodnutie chápe a ďakuje mu za prácu, ktorú na ministerstve odviedol. „Želám mu veľa síl do ďalšieho boja za malých a stredných farmárov, ktorí sa aj vďaka nemu po rokoch diskriminácie môžu nadýchnuť,“ uzavrel Vlčan.

Na Kyseľa sa zniesla vlna kritiky po tom, ako portál poľnoinfo.sk upozornil na podozrivé dotácie. Podľa medializovaných informácií malo MPRV vyplatiť firme Rimanec, v ktorej Kyseľ pôsobil až do júna 2021 ako konateľ, rekordných 4 500 eur na ošípanú.

Podľa stanoviska strany Hlas-SD ešte z konca minulého roka (28. 12.) ide o najdrahšie svine celej v histórii krajiny. Firma Rimanec, ktorej konateľmi sú dnes Matej Patrick Kyseľ a Denisa Kyseľová, má podľa Centrálneho registra hospodárskych zvierat vlastniť šesť kusov ošípaných. Podľa zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv jej má štát vyplatiť až 27 026 eur. O podporu mohli chovatelia ošípaných žiadať od 22. novembra do 1. decembra 2021. Suma, ktorú firma jednorazovo získa od štátu, je pritom vyššia ako súčet jej tržieb za tri roky. Podľa portálu poľnoinfo.sk, ak by boli v takejto výške podporení všetci chovatelia ošípaných na Slovensku, štát by musel vyplatiť cez dve miliardy eur.

Heger chcel dôslednú kontrolu

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) víta rozhodnutie štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Milana Kyseľa odstúpiť z funkcie. Informovala o tom jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. Od ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana bude očakávať návrh na vymenovanie nového štátneho tajomníka.

Heger považuje Kyseľovo odstúpenie za dôležité gesto, ktoré potvrdzuje, že presadzovanie správnej politickej kultúry myslí súčasná koalícia vážne. „Agrorezort je ťažko skúšaný a pre minulé vládne garnitúry bol len korisťou. Musíme dôsledne chrániť krehkú dôveru, ktorú si postupne získava nielen na Slovensku, ale aj v medzinárodných inštitúciách,“ skonštatoval premiér. Za odvedenú prácu Kyseľovi ďakuje.

Predseda vlády ešte 30. decembra na sociálnej sieti uviedol, že očakáva výsledky kontroly pridelenia dotácie pre firmu Rimanec a z kontroly plánuje vyvodiť dôsledky.

„Každá dotácia musí byť spravodlivá a transparentná. Preto aj vo veci štátnej dotácie pre spoločnosť Rimanec komunikujem s ministrom Vlčanom. V blízkej dobe očakávam výsledky dôslednej kontroly pridelenia dotácie, ako aj podmienky jej vyhlásenia. Ak sa potvrdí čo i len jedno pochybenie, tak vyvodíme dôsledky, lebo politická kultúra pre túto vládu nie je prázdne heslo,“ spresnil.

Poznamenal, že štátna dotácia pre spoločnosť Rimanec, ktorú zakladal Kyseľ a dodnes v nej pôsobia jeho rodinní príslušníci, „ho znepokojila“. „Rezort pôdohospodárstva totiž za bývalých vlád zosobňoval korupciu, kradnutie či zneužívanie moci a funkcií pre osobný prospech úzkej skupiny ľudí. Bola to éra ´našich ľudí´, a preto prvoradým cieľom mojej vlády je vypudiť tieto praktiky z verejného života,“ podčiarkol Heger.

Protestovali aj stavovské organizácie

Slovenská asociácia chovateľov ošípaných (SACHO) vo svojom stanovisku z 31. decembra trvala na opätovnom prehodnotení podpory pre chovateľov na zmiernenie následkov afrického moru ošípaných. Asociácia požiadala ešte 20. decembra ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana o zastavenie, zverejnenie algoritmu výpočtu a prehodnotenie podpory, skonštatoval výkonný riaditeľ SACHO Peter Polák.

Podľa Ministerstva pôdohospodárstva bolo hlavným kritériom na výpočet pomoci pásmo zasiahnutia africkým morom ošípaných, v ktorom sa farma nachádza, ďalej vplyv ochorenia COVID-19, počet fariem chovateľa a podiel produkcie umiestnený na slovenskom trhu. „S ministerstvom komunikujeme od 20. decembra, kedy bolo zverejnených niekoľko zmlúv. Z nich a z rozhodnutí o pridelení podpory, ktoré dostávali naši členovia, vyplynulo, že tieto kritériá neboli zohľadnené. Doteraz ministerstvom zverejnené podklady pre výpočet podpory nie sú dostatočné na kontrolu algoritmu, lebo chýba vstupná databáza údajov získaná elektronickým formulárom,“ povedal Polák.  

Informácie, akým spôsobom bola vypísaná podpora a následne priznaná výška honoráru pre niektorých chovateľov ošípaných, prijala s rozhorčením aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK. Celkovo boli prerozdelené 2 milióny eur.

Podľa Holéciovej spôsob zverejnenia, krátkosť času na vyplnenie dotazníka, zvláštne nastavený spôsob výpočtu odmeny a aj samotná výška odmeny za vyplnenie dotazníka pre niektorých chovateľov ošípaných je v období vysokých nárokov na transparentnosť pri prideľovaní podpôr v poľnohospodárstve obzvlášť zarážajúca.

SPPK dôrazne žiadala vedenie rezortu o vysvetlenie celého pozadia podpory pre chovateľov ošípaných. Medializované informácie totiž naznačujú, že výzva mohla byť na mieru ušitá práve pre vybraný okruh chovateľov. Podľa výkonného podpredsedu SPPK Andreja Gajdoša je nevyhnutné aj to, aby ministerstvo pôdohospodárstva adekvátne zdôvodnilo rozdiely vo výške podpory pre jednotlivých chovateľov ošípaných.

Ako sa počítala podpora

Odbor komunikácie rezortu pôdohospodárstva v reakcii na nesúhlasné stanoviská uviedol, že agrominister Vlčan už dal medzitým preveriť, či podpora firme Rimanec, v ktorej pôsobil štátny tajomník Kyseľ, bola vyplatená v zmysle stanovených podmienok. Podpora pre chovateľov ošípaných bola podľa ministerstva smerovaná na farmu, nie na kusy chovaných ošípaných.

„Podpora bola vypočítaná automaticky na základe vzorca, ktorý sme pripravili v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom tak, aby bola odbúraná možnosť subjektívne vstupovať do rozhodovania o výške podpory,“ priblížil agrorezort. 

(tasr)


Ďalšie články