Spolutvorca vakcíny AstraZeneca: Nemôžeme očkovať celú planétu dvakrát do roka, to je neudržateľné

Oèkovanie vo vakcinaènom centre UNLP v Košiciach Ľudia stoja v rade na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre UNLP v Košiciach 31. decembra 2021. Foto: František Iván/TASR

Plošné preočkovanie po pár mesiacoch nie je udržateľné a cenovo dostupné, hovorí britský vedec a člen tímu, ktorý vytvoril vakcínu AstraZeneca. Adekvátnosť štvrtej a každej ďalšej dávky je podľa neho ešte otázna.

Tvárou v tvár doposiaľ najinfekčnejšiemu variantu omikron začali európske štáty plošne preočkovávať populáciu treťou dávkou. Izrael, označovaný ako covidové laboratórium, už očkuje ľudí nad 60 rokov, zdravotníkov a ľudí s oslabenou imunitou štvrtou dávkou vakcíny od Pfizer/BioNTech.

Skracuje sa aj interval medzi jednotlivými dávkami. Napríklad na Slovensku možno tretiu dávku dostať už po troch mesiacoch. Istú formu „motivácie“ na ďalšiu injekciu vytvára aj Európska únia, ktorá znížila platnosť covidpasov z jedného roka na deväť mesiacov. Viacerí biochemici pre Štandard skonštatovali, že v budúcnosti možno očakávať zníženie platnosti týchto preukazov na pol roka.

Tu už ale niektorí vedci upozorňujú, že očkovací entuziazmus nie je udržateľný. Uznávaný odborník a člen tímu, ktorý vytvoril vakcínu AstraZeneca (aktuálne Vaxzervia), uviedol, že nie je možné preočkovať každého na svete niekoľkokrát do roka.

„Nemôžeme očkovať planétu každé štyri až šesť mesiacov. Nie je to udržateľné ani cenovo dostupné,“ povedal v rozhovore pre The Daily Telegraph Andrew Pollard, riaditeľ Oxfordskej vakcinačnej skupiny a šéf britského výboru pre očkovanie a imunizáciu.

Stačí preočkovať zraniteľných

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok povolil použitie tretej dávky vakcíny Pfizer/BioNtech pre deti vo veku 12 až 15 rokov. Preočkovať sa smú už po piatich mesiacoch od druhej dávky. Má ich to ochrániť pred nákazou omikronom.

Variant omikron obsahuje veľké množstvo mutácií na hrotovej bielkovine, na ktorú cielia existujúce vakcíny. Protilátky vyvolané vakcínami sú preto menej účinné. Na základe dát z Južnej Afriky a Spojeného kráľovstva chránia dve injekcie mRNA vakcíny pred infekciou zhruba na 35 percent. Posilňovacia dávka zvyšuje túto účinnosť na 75 percent. Podľa dostupných dát však bunková imunita vyvolaná T-lymfocytami chráni pred ťažkým priebehom covidu.

Pollard odporúča zamerať sa v otázke ďalšieho preočkovania len na rizikové skupiny. Nepovažuje za potrebné dávať štvrtú dávku plošne všetkým od 12. roku. „Dokonca sa nám nepodarilo zaočkovať všetkých v Afrike jednou dávkou, takže sa určite nedostaneme do bodu, kedy by bolo možné zvládnuť štvrté dávky pre každého,“ poukazuje vedec.

Taktiež je podľa neho potrebných viac údajov na zistenie „či, kedy a ako často budú tí, ktorí sú zraniteľní, potrebovať ďalšie dávky“. Predbežné výsledky šiestich štúdií vo viacerých krajinách potvrdili, že omikron nepoškodzuje pľúca do takej miery ako predchádzajúce varianty koronavírusu. Množí sa viac v oblasti hrdla, a preto je nákazlivejší, ale spôsobuje menej závažné ochorenie.


Ďalšie články