Telesnosť nikdy dostatočne nenaplní naše srdce. Práve naopak

68408172_2636400396384085_2424045938038276096_n Soňa a Lukáš Valachovci. Foto: archív manželov Valachovcov

Tento svet nám hovorí, aby sme v živote chceli čoraz viac a aby sme chceli to najlepšie. Viac po materiálnej stránke, viac po telesnej stránke… Aby sme začali čím skôr s niekým chodiť, viac zažívali, mali „viac skúseností“. Nie je zlé chcieť. No je to vždy aj to najlepšie?

Častokrát môžeme byť oklamaní, že keď posunieme svoje hranice v oblasti sexuality, budeme šťastnejší. Keď konečne získame to „VIAC“, budú naplnené všetky naše potreby, túžby a sny – byť milovanými, chcenými, v bezpečí.

Telesnosť však nikdy dostatočne nenaplní naše srdce – práve naopak. Posúvanie telesných hraníc nás v našom srdci častokrát viac zraní. Ostávame prázdni. A pýtame sa, kde je skutočná láska, ktorú sme hľadali.

Telesná príťažlivosť nie je vo vzťahu všetko

Zažili ste už niečo podobné? Keď sme my dvaja začali spolu chodiť, boli sme do seba veľmi zamilovaní. Trávili sme spolu veľa času a ako každý pár, aj my sme chceli viac. Trvalo nám istý čas, kým sme pochopili, že telesná príťažlivosť nie je vo vzťahu všetko.

Keď sme spoznali Ježiša, pochopili sme, že sme pre neho vzácni. Vďaka Ježišovi sme začali slovo „VIAC“ definovať inak, ako sa nám ho snažil zadefinovať tento svet. Uvedomili sme si, že ak budeme skutočne poznať jeden druhého a staneme sa priateľmi, náš vzťah bude oveľa pevnejší.

Ježiš je odpoveďou aj na naše vzťahy. Chce nás viesť, aby sme si našli dobrého priateľa či priateľku a aby naša vzájomná láska bola postavená na ňom. On sa chce stať zdrojom, základom každého partnerského a neskôr manželského vzťahu. Chce, aby bol v našom srdci na prvom mieste On. To miesto nemá patriť žiadnemu chlapcovi ani dievčaťu.

Uchrániť si sexuálny život do manželstva

Ježiš dokáže spôsobiť, že budeme zažívať pravú lásku už počas chodenia. Vďaka Ježišovi sa budeme učiť milovať toho druhého takého, aký je, a naučíme sa na neho pozerať Božími očami. Len Ježiš nám dokáže dať silu, vďaka ktorej budeme žiť v úcte k sebe a k druhému, a tak si svoj sexuálny život uchránime do manželstva.

Ak chceme zažívať niečo viac v našich vzťahoch, viac lásky, viac prijatia, viac pochopenia, nepotrebujeme viac telesnosti, ale viac Ježiša. On je schopný nám dať to, čo v tomto svete nikdy nenájdeme.

Soňa a Lukáš Valachovci. Foto: archív manželov Valachovcov

Vzťahy sú beh na dlhú trať

Vzťahy tvoríme svojimi rozhodnutiami, postojmi, ochotou vymaniť sa zo zameranosti na seba a sústrediť sa jeden na druhého. Na to, čo si on myslí, čo prežíva, aký má pohľad. Mnohokrát ich ovplyvňujú životné okolnosti, ktoré sú mimo našej kontroly. A musíme sa s nimi popasovať, pokiaľ nám na danom vzťahu záleží.

Nech sme pri tomto krátkom vyhodnocovaní svojich vzťahov prišli na čokoľvek, chceme vám pripomenúť, že vzťahy sú dlhodobá záležitosť. Za krásnym vzťahom sa skrýva bohatá minulosť. Pekné aj ťažké zážitky, rôzne náročné okolnosti, úsmevy aj hádky, hlboké rozhovory aj chvíle, keď si dvaja ľudia nemali čo povedať.

Možno sa zdá, že sa vám kazia vzťahy s niektorými ľuďmi, ktorí sú pre vás dôležití. Nebuďte smutní, pretože skutočné vzťahy sú beh na dlhú trať. Stále je šanca na nich pracovať. Je tu vždy nádej, že vzťahy, ktoré nefungujú, sa obnovia a prehĺbia.

Možno sa vám v tomto období darí a všetky vzťahy máte vyrovnané, cítite sa spokojne. Ani vtedy netreba zabúdať, že vzťahy sú dlhodobá investícia. Ak sa o ne prestanete starať, časom môžu ochladnúť alebo sa pokaziť.

S Lukášom sme manželmi už krásnych šesť rokov. Píšem krásnych, lebo človek má tendenciu si pamätať len to dobré a to ťažšie vytesniť. Lenže za tých krásnych šesť rokov sme okrem množstva skvelých momentov zažili aj chvíle plné sĺz, chvíle, keď sme si uvedomili, že akokoľvek dlhý vzťah máme, znova a znova oň potrebujeme bojovať, potrebujeme ho vyživovať, nanovo sa spoznávať, nanovo dovoľovať tomu druhému, aby mohol prehovoriť do citlivých oblastí, kam nik iný nemá prístup.

To, čo práve zažívame, nie je samozrejmosť

Ak cítite, že vaše vzťahy chladnú, povzbudzujem vás, aby ste ich nezahadzovali, ale boli vytrvalí. Vytrvalosť niekedy znamená ozvať sa človeku ako prvý, znamená to pravidelne sa za neho modliť, znamená to hľadať cesty, ako si môžete byť bližší a nepoddávať sa rezignácii. Niekedy to znamená trpezlivo čakať, dať druhému dostatok času na to, aby v sebe spracoval čokoľvek, čo sa práve deje, a dať mu vedieť, že kedykoľvek, keď bude pripravený, môže za tebou prísť a zdôveriť sa.

Ak tvoje vzťahy chladnú, buď úprimný a láskavý. Čo to znamená? Byť úprimný sám k sebe. Priznať si, že tento vzťah ochladol a rozhodnúť sa niečo s tým urobiť. Následne to znamená otvoriť druhému srdce a s úprimnosťou človeku povedať, ako vidím náš vzťah a že túžim po tom, aby sa zlepšil.

Lukáš Valach počas prednášky. Foto: archív manželov Valachovcov

Nedostatok vďačnosti

Ak zažívate krásne obdobie vo vzťahoch s inými, nezabudnite byť za to vďačný, tešiť sa z toho a ďalej na nich pracovať. Vďačnosť nám pomáha uvedomiť si, že to, čo práve zažívame, nie je samozrejmosť. Dokonca aj vtedy, keď sa mi zdá, že s Lukášom alebo vo vzťahu s mojimi priateľmi nemáme dobré obdobie, vďačnosť mi otvorí oči. Často si uvedomíme, že to, čo považujeme za ťažšie obdobie, je len nedostatok vďačnosti.

Nech už vaše vzťahy v tejto chvíli vyzerajú akokoľvek, pamätajte na to, že vzťahy sú dlhodobá záležitosť. Vždy je možnosť ich zlepšiť, zapracovať na nich, zaujať nový postoj. Nebojme sa s odvahou predkladať svoje vzťahy v modlitbe pred Ježiša a načúvať, k čomu nás pozýva. Zároveň sa nebojme vyhľadať pomoc, vypočuť si radu múdreho človeka a byť ochotný ju prijať a uplatniť.

Vzťahy patria medzi to najvzácnejšie, čo máme. Nebojme sa na nich vytrvalo pracovať, aj keď vieme, že niektoré vzťahy možno nikdy nebudú ideálne. Naše úprimné úsilie a vytrvalosť sa ale stanú inšpiráciou pre mnohých ďalších.

Manželia Soňa a Lukáš Valachovci sú členmi kresťanského spoločenstva SP a tiež autormi knihy Stenu dáme preč, v ktorej sa delia o príbehy a skúsenosti o budovaní zdravého a čistého vzťahu počas chodenia. Hovoriť o predmanželskej čistote im nie je cudzie a spoločne chodia na tieto témy prednášať po celom Slovensku i Českej republike.


Ďalšie články