Žilinka: Prokuratúra garantuje objasnenie prípadu, pri ktorom mali tínedžeri opiť, vyzliecť a zbiť 11-ročné dievča

generálny prokurátor SR Maroš Žilinka Maroš Žilinka. Foto: Martin Baumann/TASR

Prokuratúra garantuje komplexné objasnenie okolností prípadu napadnutia 11-ročného dievčaťa v Miloslavove skupinou kamarátov. Generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať postup a konanie orgánov činných v trestnom konaní vrátane správnosti právneho posúdenia skutku v trestnej veci. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Žilinka tiež krajskému prokurátorovi uložil, aby sa udalosťami zaoberal komplexne, nielen z pohľadu trestnoprávneho, ale aj možného uplatnenia oprávnení prokurátora v netrestnej oblasti – starostlivosti o maloletých. „Zároveň vo veci nariadil správovú povinnosť vo vzťahu k trestnému odboru a netrestnému odboru GP SR, ktorých prokurátori budú vo veci vykonávať dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov,“ priblížil Skladan. Dodal, že Žilinka si vyhradil aj pravidelné informovanie o stave trestného konania.

Mikulec odmieta, že by polícia nekonala

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odmieta tvrdenia, že polícia v prípade napadnutia 11-ročného dievčaťa v Miloslavove nekoná. Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran ho ubezpečil, že celému prípadu venujú maximálnu pozornosť. Mikulec to uviedol na sociálnej sieti.

„To, že verejnosť nevie a ani nemá vedieť o každom ich kroku, predsa nemá vytvárať priestor na spochybňovanie ich práce. Polícia okrem represívnej činnosti pri takýchto incidentoch pôsobí významným spôsobom aj preventívne,“ skonštatoval Mikulec.

Roman Mikulec. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Preventisti v Policajnom zbore aj pracovníci prevencie kriminality majú podľa ministra v predškolských a školských zariadeniach prednášky venujúce sa aj témam diskriminácie, psychickej, fyzickej či virtuálnej šikany. „Školské zariadenie v Miloslavove podľa mojich informácií nebolo výnimkou,“ podotkol.

Kollár chce zvolať koaličnú radu

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce pre napadnutie dievčaťa predvolať Mikulca na najbližšiu koaličnú radu. Chce od neho počuť, akým spôsobom sa v krajine zamedzí šikane detí. Minister chápe, že sa prípadom zaoberá aj Kollár a rád sa s ním stretne, aby o prípade diskutovali. „V tejto chvíli však považujem za mimoriadne dôležité nerozdúchavať vášne (obzvlášť v tak citlivom prípade) a nechať políciu robiť si svoju prácu,“ poznamenal.

Šikana medzi mladistvými v online priestore alebo mimo neho je podľa Mikulca veľmi vážna a pre všetky strany citlivá téma. Zhodnotil, že úlohou polície nie je suplovanie výchovy za rodičov či školu. „Práve oni sú najbližším kontaktom, ktorý dokáže pomôcť a usmerniť. Polícia nastupuje tam, kde zlyhali iní,“ tvrdí.

Boris Kollár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prípadu útoku na maloleté dievča v Miloslavove pri Bratislave sa bude venovať aj najbližší Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Informoval o tom podpredseda parlamentu a člen výboru Gábor Grendel (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Preveríme všetky podozrenia, ktoré prípad sprevádzajú. Hlavne, či polícia a prokuratúra urobili všetko, čo mali,“ doplnil Grendel.

Obec odsudzuje násilný incident, prijala viacero opatrení

Obec Miloslavov (okres Senec) odsudzuje napadnutie 11-ročného dievčaťa skupinou kamarátov v areáli tunajšieho bývalého družstva. Samospráva verí, že prípad sa riadne vyšetrí a voči agresorom a ostatným zodpovedným sa vyvodia dôsledky. Obec pre vzniknutú situáciu prijala sériu krokov, požiadala o posilnenie policajných hliadok, zvoláva zasadnutie rady školy a chystá aj viaceré preventívne opatrenia.

„Obecný úrad, starosta obce a zástupca starostu obce spolupracujú s políciou a sú súčinní pri všetkých požadovaných úkonoch,“ uviedla samospráva na svojom webe. Starosta Miloslavova Milan Baďanský požiadal políciu o zvýšenú hliadkovú činnosť v obci. Obec ako zriaďovateľ základnej školy požiadala o zvolanie rady školy, aby sa spolu s vedením školy venovali tejto téme a prijali všetky opatrenia v kompetencii školy.

„Poslanci obecného zastupiteľstva v spolupráci s právnikom obce a zástupcom polície budú za prítomnosti majiteľa areálu realizovať jeho obhliadku za účelom lepšieho zabezpečenia priestoru proti vniknutiu. Zástupcovia obce, vedenia školy a polície sa budúci týždeň stretnú za účelom koordinácie postupu a prípravy preventívnych opatrení,“ spresňuje opatrenia samospráva.

Zároveň sa dištancuje od akéhokoľvek prejavu agresie a nenávisti a žiada občanov, aby zvážili dosah ich verejných prejavov najmä na sociálnych sieťach, ku ktorým majú prístup aj maloletí.

Obec vo svojom prvom stanovisku napísala, že neoprávnené vnikanie a pohyb detí v areáli niekdajšieho družstva je nebezpečný a pravidelne na to rodičov upozorňuje. „Výskyt detí v areáli sa už riešil viackrát, ale takýto násilný čin, k akému došlo v nedeľu, sa ešte nevyskytol,“ podotkla obec.

Čo sa stalo

Dievča mali podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť 2. januára v Miloslavove jej kamaráti. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach. Celé sa to malo odohrať v obci v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť 14-, 15- a 16-ročné deti. Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti. Polícia pre napadnutie 11-ročného dievčaťa v Miloslavove začala trestné stíhanie vo veci lúpeže. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť k prekvalifikovaniu skutkovej podstaty trestného činu.

Prípad by mali prerokovať aj na najbližšom mimoriadnom brannobezpečnostnom výbore parlamentu. Poslanci chcú preveriť všetky podozrenia, ktoré prípad sprevádzajú.

(tasr, sita)


Ďalšie články