Povolila sa konzumácia vo foodcourtoch. Od pondelka budú reštaurácie fungovať aj po 20. hodine

Ilustračné foto: Lukáš Grinaj/TASR Ilustračné foto: Lukáš Grinaj/TASR

Od piatka je povolená konzumácia vo foodcourtoch obchodných domov za rovnakých podmienok ako v ostatných reštauráciách. Od pondelka 10. januára sa rušia obmedzenia otváracích a prevádzkových hodín všetkých prevádzok. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Od 10. januára sa otvárajú aj kultúrne podujatia v režime OP. Kapacita bude nastavená na 50 návštevníkov.

Od 7. januára platia v priestoroch prevádzok verejného stravovania v obchodných domoch rovnaké podmienky ako pre ostatné reštaurácie, teda konzumácia na mieste povolená len v režime OP (očkovaní / prekonavší), maximálna obsadenosť 50 percent kapacity zariadenia, konzumácia pokrmov alebo nápojov výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozstup osôb. Pri jednom stole môžu byť najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti a musí byť zabezpečený odstup dva metre medzi stolmi. V iných priestoroch obchodných domov je konzumácia stále zakázaná.

V režime základ môžu prevádzky verejného stravovania naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou, a to aj zároveň s režimom OP pre konzumáciu na mieste. Osoby v režime základ si teda môžu jedlo v prevádzke vyzdvihnúť, ale nesmú ho konzumovať v interiérových a ani exteriérových priestoroch reštaurácie.

Do pondelka (10. 1.) je konzumácia na mieste vzhľadom na stále platný zákaz vychádzania povolená len do 20.00 h. Reštaurácie môžu fungovať aj po 20.00 h, keďže sa podľa ÚVZ prihliada na to, že reštaurácia môže mať donáškovú službu, môže tiež vydávať jedlá zabalené na odber so sebou.

Režim OP sa týka všetkých priestorov prevádzky, teda aj terás a podobných vonkajších priestorov. Konzumovať na mieste môžu len osoby v režime OP a prevádzkovatelia musia dodržať aj ostatné podmienky stanovené vo vyhláške.

Zároveň sa spresňuje, že pre ambulantný predaj jedál a nápojov (napríklad food trucky, vozíky s kávou) platia podmienky ako pre stánky s trvalým stanovišťom, teda otvorené v režime základ a predaj len zabalených jedál alebo nápojov pre odber so sebou. Stolíky, pulty či obdobné miesta pre stolovanie a konzumáciu nie sú povolené.

Od pondelka 10. januára sa ruší obmedzenie otváracích a prevádzkových hodín pre všetky prevádzky obchodu a služieb, ktoré bolo stanovené od 5.00 h do 20.00 h.

Od pondelka dôjde k uvoľneniu opatrení v kultúre

Od pondelka (10. januára) sa otvárajú kultúrne podujatia v režime OP (očkovaní a prekonavší). Kapacita bude nastavená na 50 návštevníkov. Informuje o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR s odvolaním sa na dohodu, ktorá sa zrodila na piatkovom online rokovaní vlády.

„Po dlhých politických rokovaniach, ktoré som viedla s premiérom, ministrom zdravotníctva, a po konzultáciách s odborníkmi sme dospeli k posunu,“ uviedla v tejto súvislosti ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR/Martin Baumann

Upozornila, že viac informácií poskytne ministerstvo zdravotníctva a presné podmienky stanoví vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Na možnosť otvoriť kiná, divadlá či koncertné sály podľa vzoru gastroprevádzok vyzvala v utorok (4. januára) iniciatíva Otvorme kultúru, ktorá upozorňuje, že súčasný stav s pretrvávajúcimi obmedzeniami pre živú kultúru je nespravodlivý. Výzvu sprístupniť aspoň v obmedzenom režime kultúrne podujatia pre verejnosť formulovali tiež koaličné strany SaS a Za ľudí. Ministerku kritizovala a väčšiu angažovanosť v prospech kultúrnej obce od nej žiadala aj jej predchodkyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD).

Ruší sa nočný zákaz vychádzania, otvoria sa školy

Od pondelka nebude platiť ani nočný zákaz vychádzania. Núdzový stav však naďalej pokračuje. V platnosti ostávajú aj všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách.

Od 10. januára majú dôvod na úsmev aj žiaci, lebo sa otvoria základné a stredné školy. Všetci žiaci musia mať povinne prekryté horné dýchacie cesty. Hygienici rodičom odporúčajú, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali dvakrát týždenne.

Režim na školách sa bude riadiť školským semaforom, ktorý zabraňuje tomu, aby sa opäť plošne zatvorili. Zelená fáza semaforu platí, ak v škole testy neodhalia žiadnu osobu pozitívnu na koronavírus. Ak sa v triede vyskytne pozitívny prípad, nastáva oranžová fáza a žiaci danej triedy idú do karantény a škola musí zabezpečiť dištančné vzdelávanie.

Červená fáza nastane, ak je v škole viacero potvrdených pozitívnych prípadov na covid a na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva ide o epidemický výskyt. Ak je škola ohniskom nákazy, regionálny úrad ju môže zatvoriť úplne.

Ku covid automatu sa zatiaľ nevraciame

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa ešte v decembri zasadzoval za návrat ku COVID automatu, ktorý sprísňoval opatrenia na regionálnom princípe. Upustilo sa od neho, keď počet hospitalizovaných s covidom presiahol kritickú hranicu 3 200 pacientov.

Aktuálne leží v nemocnici v súvislosti s ochorením COVID-19 dokopy 2 157 pacientov, teda menej o viac ako tisíc. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (OĽaNO) však majú celoštátne opatrenia stále význam. Vláda preto na piatkovom online rokovaní rozhodla, že COVID automat nebude platiť minimálne do 18. januára.

Nasledujúce týždne možno vnímať ako prestupný čas. Európou sa šíri variant omikron, ktorý má síce podľa doterajších štúdií ľahší priebeh, ale vyššiu nákazlivosť. V rizikovej kategórii nad 60 rokov sa pritom stále nezaočkovalo takmer 370-tisíc seniorov. Lengvarského rezort preto ešte v decembri pripravil plán, ako predísť zahlteniu nemocníc a udržať aj necovidovú bielu medicínu.

Do 31. januára má na Slovensku vzniknúť systém krízových zdravotníckych zariadení s tisíc lôžkami. Bude v nich prebiehať triáž (triedenie pacientov), pričom tých v ťažšom stave pošlú do nemocníc a zvyšku poskytnú základnú zdravotnú starostlivosť.

(tasr, est)


Ďalšie články