Tipy na víkend: Ruský Ostrov, Russell Crowe bojujúci s depresiami aj Woody Allen na Netflixe

rusell Russell Crowe vo filme Otcovia a dcéry. Foto: reprofoto/youtube

Od pondelka by sa mali uvoľniť opatrenia, čo je dobrá správa aj pre kultúru. No dovtedy možno filmy pozerať iba v televízii alebo na streamovacích kanáloch. Podporiť môžete aj kino a pozrieť si dokument s hranými prvkami, po ktorom bude nasledovať diskusia.

PIATOK

Nemci počas druhej svetovej vojny zajali čln. Jedného z námorníkov prinútili, aby zabil kapitána svojej lode. Potom vyhodia loď do vzduchu. Všetci na člne zomierajú, jediný, kto prežil, je námorník, ktorý zastrelil kapitána. Po tom, ako sa dostal na zem, chce svoj život zasvätiť Bohu a vstúpiť do kláštora. Tým chce odčiniť svoj hriech. Po rokoch v kláštore dostane vzácny dar a preslávi sa ako liečiteľ. Ruský film z roku 2006 Ostrov začne o 21:05 na Dvojke.

Angelina Jolie ako slobodná matka odchádza do práce a lúči sa so svojím jediným synom. No keď sa vráti domov, chlapca nevedia nikde nájsť. Bezradná je aj polícia. Po piatich mesiacoch sa však stane zázrak a polícia syna Waltera nájde. Všetko vyzerá fajn, až kým chlapca nejdú odovzdať matke. Tá tvrdí, že to jej syn nie je a pátra po ňom ďalej. Snímka režiséra Clinta Eastwooda Výmena je pripravená o 20:30 na Jednotke.  

Maďarských filmov je na našich obrazovkách menej, ako by si tamojšia kinematografia zaslúžila, preto sa oplatí nepremeškať jeden z nich v piatok večer na ČT art. Ide o drámu z roku 2016, v ktorej si zahral aj režisér so svojou manželkou a deťmi. Keď okolnosti prinútia rodinu prijať do svojho domu ďalších svojich rodinných príslušníkov, prichádzajú problémy, ktoré možno všetci poznáme. Jeden sa hnevá, druhý je ukrivdený. No v konečnom dôsledku si uvedomíte, že tých, na ktorých sa hneváte, aj tak máte radi. Film Rodinné šťastie začne, žiaľ, veľmi neskoro – až o 00:15.

SOBOTA

V americkej kultúre je viacero filmov a kníh, kde hrajú rolu potomkovia Slovákov. Jeden z najslávnejších je snímka Lovec jeleňov. Sme v komunite Rusínov a gréckokatolíkov, teraz už Američanov. Traja mladí robotníci musia narukovať na vojnu a odísť do Vietnamu. Jeden z nich, Steven, sa ešte pred odchodom ožení so svojou priateľkou Angelou, ktorá je tehotná. Svadba je zároveň aj ich rozlúčkou. Film sa pomerne dlho a celkom pomaly rozbieha, v druhej polovici je to ale dráma ako hrom. Vo Vietname sa dostávajú do zajatia, tá najväčšia krutosť ich ale čaká až potom. Otestujú si, čo je to ruská ruleta. Tento film je považovaný za jeden z najlepších na tému Vietnam a Amerika. V roku 1978 získal až päť Oscarov. Lovec jeleňov začne o 21:05 na Dvojke.

A ešte jedna snímka o lovcovi. Film Revenant mal trinásť nominácií na Oscara, získal tri sošky. Prvýkrát v živote sa podarilo získať Oscara aj Leonardovi DiCapriovi, ktorý si zahral hlavnú úlohu. Jeho postava Hugh Glass je skúsený lovec. Na výprave s lovcami kožušín je po stretnutí s rozzúrenou medvedicou na pokraji smrti. Lovci kožušín ho berú teraz skôr ako príťaž a chcú sa ho zbaviť, aby zomrel tam, kde je. On však nezomrel, pokúsi sa prežiť a rozhodol sa pomstiť. Nebudete všetkému veriť, ale za pozretie Revenant stojí, vysiela ho Jednotka o 22:55.

Russell Crowe ako Jake Davis sa musí vyrovnať so smrťou svojej ženy a vychovávať svoju päťročnú dcéru Katie sám. Má to ťažké, pretože trpí depresiami a duševnou poruchou. O nič jednoduchšie to však nemá ani Katie, čo vidíme hlavne v druhej pasáži. Keď je už dospelá a vo svojom vzťahu má problémy, ktoré vyplývajú z jej ťažkého detstva. Teraz si však musia nájsť k sebe opäť cestu, aby sa jej podarilo vyrovnať sa s minulosťou. Film Otcovia a dcéry je pripravený o 20:00 na Nova Cinema.

NEDEĽA

Miloš Majda je strážca Národného parku Malá Fatra. Pred niekoľkými rokmi vyskúšal zaujímavý experiment a pokúsil sa vrátiť do voľnej prírody rysa. Musel sa popasovať s viacerými problémami, ale nakoniec sa mu to podarilo. Tento experiment sa po čase snaží zopakovať a všetko zaznamenáva dokumentarista a fotograf Tomáš Hulík. Tentokrát sa pokúsia na slobodu pustiť dvoch rysov – Lízu a Mura. No predtým ich čaká ešte náročná púť. Dokument Návrat rysov začne o 17:35 na Dvojke.

Kiná sú už dlhšie zatvorené, preto kino Lumière opäť ponúka niektoré snímky online. Na nedeľu si pripravili dokument s hranými prvkami Architekt drsnej poetiky, po ktorom bude nasledovať diskusia. Hans Broos bol rodákom z Veľkej Lomnice, jeho diela v Brazílii zanechali nezmazateľnú stopu. Trpel pritom Alzheimerovou chorobou, boli aj dni, keď sa nespoznal v zrkadle. Dokument približuje jeho život. Film začne o 20:20.

Ak vám to nestačí, pustite si staršieho Woodyho Allena na Netflixe. Inteligentná komédia Polnoc v Paríži má už desať rokov, ale zabaví stále. Gil Pender (Owen Wilson) je úspešný hollywoodsky scenárista, ktorý by rád napísal poriadny román. Je si však neistý, pochybuje najviac o sebe samom. So snúbenicou Inez (krásna Rachel McAdams) a jej neznesiteľnými rodičmi, zvlášť republikánskym otcom, sú v Paríži. Mesto ich otravuje, dážď im vadí, ani stopy po romantike. Gil je však iný, Paríž zbožňuje a o polnoci sa zázračne posunie v čase do 20. rokov 20. storočia. Zabáva sa s Francisom Scottom Fitzgeraldom, jeho manželkou Zeldou, Hemingwayom, Dálím, Gertrudou Steinovou, Picassom a najmä jeho milenkou Adrianou (krásna Marion Cotilard). Aj ona veľa pochybuje, aj ona by rada žila v inej dobe, majú toho toľko spoločné, obaja sú snílkovia, ktorým sa sny plnia… a predsa nič z toho. Film má český dabing, nie najlepší, ale večer to unavené oči poteší. Objaví sa aj Carla Bruni, spomínate, manželka Nicolasa Sarkozyho. Tak skúste.


Ďalšie články