Nadácia Zastavme korupciu nás označila za konšpiračný denník. Vravia, že omylom. Ospravedlnenie akceptujeme

84687795_3000935819975271_8914590302321246208_n Hotel Carlton. Foto: Facebook

V decembri napísal Štandard článok o tom, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v kauze Carlton podal obžalobu proti súperovi spolumajiteľov Esetu, ktorú napísal len za niekoľko hodín. Nadácia Zastavme korupciu nás na sociálnej sieti označila za konšpiračný denník. Bolo to hrubé zneváženie našej práce, zaujímalo nás, prečo. Vravia, že išlo o omyl, spôsobený množstvom podnetov z konšpiračných webov, ktoré nadácia dostáva. Nadácia v minulosti pripravila analýzu dát z Threemy, ktorá sa týka závažných podozrení v tejto kauze.

Meno má človek len jedno. Ak si niekto zakladá na integrite a záleží mu na povesti, musí si meno brániť. V dobe dezinformácii a hoaxov nie je lepšia cesta. Nomen omen, to je aj naše východisko.

Začnime vysvetlením, čo sa stalo. Manželka bývalého spolumajiteľa hotela Carlton Erika Mikurčíka Zuzana Kalmanová poslala nadácii cez Facebook odkaz na náš článok. Nadácie jej pohotovo odpovedala: „Dobrý deň, čítate konšpiračné denníky, čo je veľmi nebezpečné a zlé pre všetkých. Vyberajte si zdroje pozornejšie.“

Kalmanová komunikáciu zverejnila na Facebooku. Keďže sa prostredníctvom sociálnej siete verejne šírila, a my si za textom stojíme, zaujímalo nás, prečo naše zistenia niekto označuje za konšpirácie, keď nimi nie sú.

Nadácia nám na naše otázky, akým spôsobom sme boli vyhodnotení ako konšpiračný a nebezpečný denník, odpovedala reakciou správkyne facebookovej stránky nadácie Lucie Pažičovej: „Na otázku pani Kalmanovej som odpovedala ja. Ospravedlňujem sa, že som v súvislosti s vaším textom použila výraz ,konšpiračný‘, náš message box je každý deň zahltený správami, ktoré posielajú ľudia z konšpiračných stránok a nesprávne som vyhodnotila, že ide o podobný prípad. Nič viac za tým hľadať netreba. Ďakujem za pochopenie a želám všetko dobré,“ odpovedala.

Nadácia, ktorú založil a financuje spolumajiteľ Esetu Miroslav Trnka, v reakcii pripomenula, že jej riaditeľka Zuzana Petková sa ešte ako redaktorka Trendu téme obsiahlo venovala. V svojom článku tiež opísala aj Mikurčíkovo zdôvodnenie, prečo uprostred vrcholiacej bitky o hotel pod tlakom previedol z hotelového účtu peniaze a napokon aj nehnuteľnosť. Bol to vtedy cenný text.

Podľa jeho obhajoby sa vtedy bránil proti rovnako agresívnym krokom zo strany Rudolfa Hrubého a Maroša Grunda [okrem iného aj spolumajiteľov spoločnosti Eset, pozn, red.], keďže mal obavy, že ho svojimi ťahmi pripravia o jeho tretinový podiel na hoteli. Hoci za jeho krokmi nie je vidieť snahu svojich partnerov skutočne obrať o peniaze, čo je zjavné aj z notárskej zápisnice, podľa ktorej mali ísť finančné prostriedky do notárskej úschovy pre účely prevádzky hotela, druhá strana sa mu dlhodobo snaží „prišiť“ pokusy o podvod.  

Hrubého a Grundovi právnici Mikurčíka zažalovali. Na špeciálnej prokuratúre dlho neboli úspešní, dvaja prokurátori niekoľko rokov obžalobu nepodali. Zhostil sa toho až vtedajší šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik, a to expresnou rýchlosťou.    

V tejto obžalobe sú pritom Mikurčík s manželkou Kalmanovou obžalovaní za nezrealizovaný prevod hotela, čiže za čin v „štádiu pokusu“, keď podľa ich vysvetlenia chceli ochrániť svoj podiel po tom, ako počas dovolenky v zahraničí boli podozrivým prevodom prepísaní konatelia hotela.  

„Po náhlej a nezákonnej zmene konateľov sme museli okamžite reagovať, keďže vtedy vám môžu všetky prostriedky za sekundu prepísať na schránkové firmy. Moje konanie bolo obranou ako snaha ochrániť majetok. Je to ako kedysi s bytovou mafiou, akoby vám zrazu sused zavolal, že do vášho bytu sa sťahujú iní ľudia, a vy ani netušíte, že vám niekto na katastri prepísal nehnuteľnosť,“ vysvetľuje Mikurčík pre Štandard.  

Najzávažnejšia časť tejto kauzy sa totiž nenachádza v obchodnom spore. Prípadov, keď sa bývalí partneri rozídu a v následných ťahaniciach o majetok proti sebe používajú agresívne metódy, je veľa. Skutočný verejný záujem, a teda aj zvýšený záujem novinárov, nastal až po zverejnení Threemy, z ktorej vyplýva, že NAKA a prokuratúra mohli byť aj v tomto prípade zneužité na starý „kočnerovský“ spôsob – vykonštruovaným obvinením a pokútnym trestným stíhaním odstrániť nepohodlné osoby z cesty.

Nadácia Zastavme korupciu pri tejto kauze odviedla dôležitý kus práce. Spolupracovala s portálom Aktuality.sk, ktorej poskytla analýzu dát z Threemy. Tieto dáta sa stali jedným z podkladov neskoršieho článku Aktualít, keď Rudolf Hrubý musel pod tlakom priznať, že sa ohľadom sporu o Carlton stretol s Marianom Kočnerom. Jeho právnici to predtým popierali.

Štandard na túto prácu nadviazal, a preto sme sa museli ohradiť. Sme radi, že za chybu prišlo ospravedlnenie a veríme, že sa už nič podobné nebude opakovať.


Ďalšie články