Umiestnime výrobcov vakcín na eurobankovky, navrhuje europoslanec

Šéf BioNTechu je za podávanie tretej dávky vakcíny už po 3 mesiacoch Riaditeľ a spoluzakladateľ nemeckej farmaceutickej firmy BioNTech Ugur Sahin. Foto: TASR/AP

Podoba eurobankoviek sa má podľa predstáv Európskej centrálnej banky čoskoro zmeniť. Konkrétne návrhy na nový dizajn na seba nenechali dlho čakať. Nemecký liberálny europoslanec napríklad žiada, aby charakteristickú architektúru, ktorú na nich vidíme dnes, vystriedali zakladatelia farmaceutickej firmy BioNTech. Podľa jeho mienky im totiž vďačíme za záchranu miliónov životov.

Nemecký europoslanec Moritz Körner prišiel na prelome rokov s pozoruhodným návrhom, ako sa odvďačiť producentom proticovidových vakcín. Podobizeň zakladateľov farmaceutickej firmy BioNtech Uğur Şahina a Özlem Türeciovej by sa podľa neho mala objaviť na eurobankovkách, ktoré každodenne používame.

Politik sa totiž nazdáva, že dané privilégium by malo patriť tým osobám, ktoré skutočne pomohli Európskej únii a celému svetu. Körner je vôbec prvým europoslancov, ktorý s týmto návrhom vyrukoval.

Potenciál spoločnosti prisťahovalcov?

„Kľúčové osobnosti, ako sú napríklad zakladatelia spoločnosti BioNTech Şahin a Türeciová, by mali byť pevnou súčasťou novej podoby európskej meny,“ povedal Körner o páre pôvodom z Turecka s tým, že ich práca „zachránila milióny životov“.

„Trajektória ich života je pôsobivým príbehom o integrácii, pokroku, podnikaní, vedeckej excelentnosti a potenciáli otvorenej spoločnosti prisťahovalcov,“ dodal. O slovách člena FDP (Slobodnej demokratickej strany), ktorý v europarlamente patrí do liberálnej frakcie ALDE, informuje stanica Deutsche Welle.

Dvojica by sa mohla na bankovky dostať v rámci úpravy dizajnu, ktorý presadzuje Európska centrálna banka (ECB) pri príležitosti dvadsiateho výročia uvedenia eura ako oficiálneho platidla v EÚ. O podobe bankoviek budú môcť pritom čiastočne rozhodovať aj občania Únie.

„Eurobankovky tu zostanú. Sú hmatateľným a viditeľným symbolom toho, že v Európe stojíme spolu, najmä v časoch krízy, a stále je po nich silný dopyt,“ uviedla prezidentka ECB Christine Lagardeová na webovej stránke zhruba pred mesiacom. Vzhľad fyzickej meny by sa podľa nej mal viac priblížiť Európanom všetkých vekových kategórií a pôvodu.

Umiestnenie osobností môže vzbudiť vášne

Rakúsky umelec Robert Kalina, ktorý stojí za pôvodnými bankovkami, sa však obáva, že prepracovanie by mohlo podnietiť rivalitu medzi národmi, čomu sa prvý raz snažil usilovne vyhnúť neutrálnymi ilustráciami charakteristickej architektúry, napríklad mostov.

„Portréty mohli byť povolené, ale iba ak by boli tváre anonymné. Túto možnosť som hneď vylúčil,“ povedal Kalina 29. decembra 2021 o svojich dávnych úvahách pre írsky telerozhlas RTÉ.

„Otázkou je, či ľudia zašli tak ďaleko, aby akceptovali napríklad zastúpenie známych osobností, aj keď sú spojení s konkrétnou krajinou,“ povedal írskym novinárom Kalina a zamýšľal sa, že by to mohlo spôsobiť žiarlivosť rovnako ako pri úvahách o dizajne v 90. rokoch.

Firme sa darí

Spoločnosť BioNTech založili tureckí manželia v roku 2008 a sídli v nemeckom Mainzi. Do povedomia širšej verejnosti sa dostala práve v súvislosti s vývojom mRNA vakcíny proti koronavírusu, ktorú predstavila spolu s americkou korporáciou Pfizer.

Začiatkom novembra minulého roka svet obletela správa, že Pfizer v treťom štvrťroku prudko zvýšil čistý zisk na 8,2 miliardy dolárov, hoci pred rokom zarobil 1,5 miliardy. Celkové tržby firmy na základe predaja vakcíny proti koronavírusu vzrástli o 134 percent na 24 miliárd dolárov.

Vakcíne od zmieneného konzorcia sa proti pôvodným variantom COVID-19 darilo. Postupne však jej účinnosť začala klesať a mutácia omikron ju podľa juhoafrických dát zrazila na zhruba 33 percent, pokiaľ ide o ochranu pred nákazou, a na 70 percent, ak je reč o prevencii pred hospitalizáciou.


Ďalšie články