Psychológ: V Miloslavove sa prekročila čiara zákona i ľudskosti. Agresívnemu správaniu treba povedať nie

samovrazdy_MZ_1 Marek Madro. Foto: Matúš Zajac

Pri incidente v Miloslavove, kde skupina tínedžerov napadla, opila i vyzliekla 11-ročné dievča, bola neúnosne prekročená čiara zákona a ľudskosti. Vyhlásil to psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro. Čo sa v areáli bývalého družstva udialo, považuje za neprípustné, zároveň však varuje pred senzáciou a urýchlenými závermi. Pozornosť upriamil aj na krízové linky pomoci.

„Toto je tragédia, ktorá si vyžaduje odborné stanovisko a odborný prístup pre obe strany. Dokonca aj pre tých, ktorí na tom mieste neboli. Obeť tohto agresívneho činu potrebuje okamžitú odbornú pomoc, aby sa eliminovali traumatické dopady,“ napísal psychológ na sociálnej sieti. Zúčastnení a zainteresovaní potrebujú podľa neho rovnako odborný prístup z dôvodu ohrozenia ich budúceho vývinu.

O incidente sa prostredníctvom sociálnych sietí či médií dozvedelo množstvo ľudí. Podľa Madra je možnosť si pred tým zakryť oči a tváriť sa po pár dňoch, že je po všetkom. „Alebo sa môžeme zastaviť a začať uvažovať nad tým, ako sa ako spoločnosť k tomu postavíme,“ podotkol s tým, že agresívnemu správaniu treba povedať rázne nie, a to aj vo svete dospelých ľudí.

Veľa ľudí podľa psychológa zdieľalo informácie o tomto incidente možno s úmyslom poukázať na nespravodlivosť. To však nepovažuje za cestu. „Šírenie videa môže retraumatizovať a znovu zraniť ľudí, ktorí zažili či zažívajú niečo podobné,“ upozornil. Verejnosti odporúča, aby aj prostredníctvom sociálnych sietí odsúdila násilie a prípadne poskytla kontakty www.ipcko.sk, 0800 500 333 či www.stalosato.sk, kde môžu ľudia zažívajúci násilie či s inými ťažkosťami nájsť bezplatne, anonymne a nonstop odbornú pomoc.

Obec prijala viacero opatrení

Obec Miloslavov (okres Senec) odsudzuje napadnutie 11-ročného dievčaťa skupinou kamarátov v areáli tunajšieho bývalého družstva. Samospráva verí, že prípad sa riadne vyšetrí a voči agresorom a ostatným zodpovedným sa vyvodia dôsledky. Obec pre vzniknutú situáciu prijala sériu krokov, požiadala o posilnenie policajných hliadok, zvoláva zasadnutie rady školy a chystá aj viaceré preventívne opatrenia.

„Obecný úrad, starosta obce a zástupca starostu obce spolupracujú s políciou a sú súčinní pri všetkých požadovaných úkonoch,“ uviedla samospráva na svojom webe. Starosta Miloslavova Milan Baďanský požiadal políciu o zvýšenú hliadkovú činnosť v obci. Obec ako zriaďovateľ základnej školy požiadala o zvolanie rady školy, aby sa spolu s vedením školy venovali tejto téme a prijali všetky opatrenia v kompetencii školy.

„Poslanci obecného zastupiteľstva v spolupráci s právnikom obce a zástupcom polície budú za prítomnosti majiteľa areálu realizovať jeho obhliadku za účelom lepšieho zabezpečenia priestoru proti vniknutiu. Zástupcovia obce, vedenia školy a polície sa budúci týždeň stretnú za účelom koordinácie postupu a prípravy preventívnych opatrení,“ spresňuje opatrenia samospráva.

Zároveň sa dištancuje od akéhokoľvek prejavu agresie a nenávisti a žiada občanov, aby zvážili dopad ich verejných prejavov najmä na sociálnych sieťach, ku ktorým majú prístup aj maloletí.

Obec vo svojom prvom stanovisku napísala, že neoprávnené vnikanie a pohyb detí v areáli niekdajšieho družstva je nebezpečný a pravidelne na to rodičov upozorňuje. „Výskyt detí v areáli sa už riešil viackrát, ale takýto násilný čin, k akému došlo v nedeľu, sa ešte nevyskytol,“ podotkla obec.

Politici reagujú

Napadnutím 11-ročného dievčaťa v Miloslavove skupinou kamarátov sa intenzívne zaoberá bratislavská krajská polícia. Dievča mali podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť 2. januára v Miloslavove kamaráti. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach. Celé sa to malo odohrať v obci v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť 14-, 15- a 16-ročné deti. Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti.

Prípad vyvolal pobúrenie v celej krajine. Reagovali naň aj politici. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce na najbližšiu koaličnú radu zavolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), aby priblížil, akým spôsobom sa v krajine zamedzí šikane detí. O incidente sa má rokovať aj na mimoriadnom brannobezpečnostnom výbore parlamentu.

Ozval sa aj generálny prokurátor

Prokuratúra garantuje komplexné objasnenie okolností prípadu napadnutia 11-ročného dievčaťa v Miloslavove skupinou kamarátov. Generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať postup a konania orgánov činných v trestnom konaní vrátane správnosti právneho posúdenia skutku v trestnej veci. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Žilinka tiež krajskému prokurátorovi uložil, aby sa udalosťami zaoberal komplexne, nielen z pohľadu trestnoprávneho, ale aj možného uplatnenia oprávnení prokurátora v netrestnej oblasti – starostlivosti o maloletých. „Zároveň vo veci nariadil správovú povinnosť vo vzťahu k trestnému odboru a netrestnému odboru GP SR, ktorých prokurátori budú vo veci vykonávať dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov,“ priblížil Skladan. Dodal, že Žilinka si vyhradil aj pravidelné informovanie o stave trestného konania.

(tasr, im)


Ďalšie články