Miloslavovčania chcú protest pred domom agresorky. Polícia ich varuje, že porušia zákon

protest Ilustračná fotografia. Foto: Jaroslav Novák/TASR/Štandard

Viacerí Miloslavovčania sa túto nedeľu chystajú na protest, počas ktorého chcú vyjadriť svoje rozhorčenie voči tým, ktorí mali surovo napadnúť malé dievča. Polícia však upozorňuje na stále platný zákaz verejného zhromažďovania a ľudí vyzýva k zdržanlivosti.

Slovenskom otriasol prípad násilia v Miloslavove, pri ktorom mali miestni tínedžeri 2. januára napadnúť, opiť a vyzliecť iba 11-ročné dievča. Video so zakrvaveným mladým dievčaťom následne sami zdieľali na sociálnych sieťach. Olej do ohňa priliali informácie, že dievča nebolo prvou obeťou toho, čo sa začalo nazývať detským gangom, pričom hlavná agresorka mala pochádzať z policajnej rodiny.

Skupinka bola mnohým Miloslavovčanom dobre známa. Ako informovala televízia Markíza, keď vlani matka jednej z obetí volala policajtov, tí jej vraj povedali, že kým sa tam nezabije nejaké dieťa, tak oni to riešiť nemôžu. „Neevidujem žiadne podanie od občanov uvedenej obce, ktoré by sa týkalo detského gangu,“ reagoval na to policajný hovorca.

Nedeľný incident vyvolal vášne nielen v Miloslavove, pričom tisíce ľudí na sociálnych sieťach požaduje pre aktérov ohavného činu exemplárne tresty. Polícia aj vedenie obce Miloslavov sa situáciu snažia upokojiť, prezident policajného zboru Štefan Hamran aj generálny prokurátor Maroš Žilinka uviedli, že sa o prípad intenzívne zaujímajú, vedenie obce konanie mladistvých odsúdilo a vyjadrilo presvedčenie, že bude voči nim vyvodená zodpovednosť.

Deti berú spravodlivosť do vlastných rúk, Miloslavovčania plánujú protest

Niektorí ľudia sa však rozhodli zobrať vec do vlastných rúk. Na sociálnej sieti Instagram sa šíria videá, na ktorých si mladiství s útočníkmi „vyrovnávajú účty“. Na videu je napríklad vidieť chlapca, ktorý sa predstaví ako bratranec obete. Dievčaťu, zrejme aktérke útoku, hovorí: „To schytáš trikrát horšie! Dolámali ste jej rebrá!“

Údajný bratranec obete a agresorka. Foto: Internet

Na Facebooku bola zároveň vytvorená udalosť, ktorá vyzýva na protest pred domom agresorky. V čase písania článku svoju účasť či záujem o demonštráciu potvrdilo takmer štyritisíc ľudí.

A opäť do toho vstupuje polícia.

Je to zakázané

Protest sa má totiž konať v čase sprísnených pandemických opatrení. „Zároveň sa v súvislosti s týmto prípadom zaoberáme aj podozrením zo spáchania trestného činu podnecovania. Toho sa mal dopustiť doposiaľ neznámy páchateľ, ktorý verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom,“ uviedla polícia na sociálnych sieťach.

Pripomenula, že na území celej Slovenskej republiky je aj naďalej platný zákaz zhromažďovania sa v počte nad 6 osôb okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti. Verejnosť v tejto súvislosti preto polícia vyzvala, aby aktuálne platné pandemické opatrenia dodržiavala.

Na to už reagovali aj prisľúbení účastníci protestu. Zatiaľ čo niektorí poukázali, že pri „ficovských a kotlebovských“ zhromaždeniach polícia nezasiahla, iní zdôrazňovali hrozbu dvojnásobných trestov v čase núdzového stavu a vyslovili sa za zrušenie plánovanej akcie.

Incident v Miloslavove sa mal odohrať v obci v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť 14-, 15- a 16-roční tínedžeri. Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti. Polícia pre napadnutie 11-ročného dievčaťa v Miloslavove začala trestné stíhanie vo veci lúpeže. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť k prekvalifikovaniu skutkovej podstaty trestného činu. K prípadu sa vyjadrila aj generálna prokuratúra, ktorá vyhlásila, že garantuje komplexné objasnenie okolností prípadu.


Ďalšie články