Matovič by chcel online prenosy z koaličných rád. Nech ľudia vidia, čo tam dokáže niekto vypotiť

36. rokovanie vlády SR Minister financií Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Matovič odmietol Kollárovo pozvanie na okrúhly stôl k téme referenda. Vyjednávať s mafiou, aby sa náhodou nejaký teplý zadok nedostal do väzenia, nebudem, povedal.

Predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič v diskusnej relácii TA3 V politike povedal, že rokovanie koaličných rád by mali byť verejné, „aby ľudia videli, čo všetko tam dokáže niekto vypotiť“. Matovič to povedal v odľahčenom tóne, ale „pre ľudí by to bol zaujímavý pohľad,“ povedal. Niektorí politici by podľa neho konečne začali na koaličné rady chodiť a dávať si pozor, čo povedia.

Matovič tiež rezolútne odmietol ponuku Borisa Kollára – nemieni sa zúčastniť okrúhleho stola k téme referenda, ktorý Kollár navrhol na stránke Štandardu. Problém s témou referenda podľa Matoviča spôsobila prezidentka Čaputová, ktorá sa s petíciou obrátila na ústavný súd a výsledkom je, že je znemožnené vykonať právo signatárov petície, ale rozhodnutie ústavného súdu je potrebné rešpektovať. „Našou úlohou je vyčistiť Slovensko od mafie,“ povedal, a preto „na rokovanie s mafiou – Ficom a Pellegrinim – nepôjdem“. Ich blízki sedia vo väzení a vypovedajú aj proti Pellegrinimu, ktorý bral „úplatky desiatky miliónov eur“ za to, že presadzoval nejaké zákony. „Vyjednávať s mafiou, aby sa náhodou nejaký teplý zadok nedostal do väzenia, nebudem,“ dodal Matovič. Na otázku, čo myslí pod tým „teplým zadkom“ povedal, že to myslí obrazne.

Konanie a pripomienky generálneho prokurátora Maroša Žilinku k téme vojenskej zmluvy s USA ho až tak neprekvapili. „Rozhodol sa hodiť granát do rybníka,“ svojím charakterom sa jeho konanie „blíži k politike“, ale „na druhej strane, prečo nie, je to dôležitá zmluva a je potrebné o nej viesť verejnú diskusiu“. Matovič zároveň vyzval Zuzanu Čaputovú, ktorej podpis bude napokon rozhodujúci, aby sa do tejto diskusie zapojila.

Na otázku, čo si myslí o návrhu Roberta Fica, aby sa o zmluve konalo referendum, Matovič odpovedal, že „ak by Fico s Pellegrinim vládli, tak by tú zmluvu podpísali“, ich postoj nazval opozičným, keďže túto zmluvu podľa neho na 80 až 90 percent vyrokovali práve oni. Na otázku, či on sám zmluvu s USA podporuje, neodpovedal. „Sledujem diskusiu a je dobré, že prebieha práve takto,“ povedal.

Na kritiku voči Marošovi Žilinkovi, napríklad aj za jeho cestu do Moskvy na 300. výročie založenia tamojšej prokuratúry, povedal, že Žilinka je maslo na hlave Čaputovej a Denníka N. „Urobili všetko pre to, aby generálnym prokurátorom nebol Daniel Lipšic,“ dokonca aby „nemohol ani kandidovať“. Teraz sa podľa neho Čaputová alebo ministerka Kolíková správajú „ako Pilátove ženy“. Pripomenul, že Kolíková na stretnutí klubu Za ľudí Žilinku podporila.

Žilinkova cesta do Moskvy Matovičovi v zásade neprekáža, „je to jeho slobodné rozhodnutie, nech si ide,“ cesta ostrakizácie Ruska podľa neho nie je správna. S Rusmi by sme mali mať kontakt. Tí, čo si mysleli, že sankcie zaberú, sa podľa predsedu OĽaNO mýlili, Rusko predtým dovážalo potraviny z Európy aj zo Slovenska, teraz je sebestačné. Zároveň ale Matovič, ako je pre neho typické, jednou vetou povedal aj vetu s presne opačným odkazom, Žilinka by podľa neho mal brať ohľad na partnerov z EÚ, Matovič by nebol rád, „aby bolo Slovensko jediným štátom EÚ, ktorý si v Moskve pripomenie výročie prokuratúry“. Viac ho ale znervózňuje, ako Žilinka „využíva až zneužíva“ paragraf 363. Generálny prokurátor podľa neho prekračuje svoje právomoci, „my sme ho volili s tým, aby eliminoval paragraf 363, on ho zatiaľ najviac využíva,“ vyhlásil Matovič.

Vyjadril sa tiež ku covidu a stave opatrení, ktoré sa od pondelka čiastočne uvoľnia. Matovič to považuje za chybu, preto sa aj nezúčastnil na rokovaní vlády, kde sa o tom rozhodlo. „Zaoberáme sa tým, akú muziku budeme hrať na vrchnom poschodí Titanicu, (…) ale omikron bude mať pre nás devastačné dôsledky.“ Svoju úvahu oprel o aktuálne čísla z USA, kde nie je taká vysoká preočkovanosť ako v západnej Európe a kde sú nemocnice plné už tak, ako boli na vrchole predchádzajúcej vlny. Slovensko má pritom ešte nižšiu zaočkovanosť ako Amerika.

„Vlnu treba spomaliť, nie uvoľniť,“ povedal Matovič, preto mali byť školy podľa neho ešte jeden mesiac zatvorené a deti sa mali učiť v online režime. „Potom budeme panikáriť, ako vlnu zastaviť,“ dodal. Aj predchádzajúcu vlnu podľa neho spustilo zrušenie rúšok v školách, „priliali sme tým olej do ohňa“.

Matovič nie je fanúšikom povinného plošného očkovania. „Očkovať 20-ročného policajta alebo vojaka je absolútna hlúposť.“ Možno im to síce prikázať, ale nemá to význam, určujúci je vek – a kategória 60+, nie typ profesie. Povinné očkovanie však úplne nevylúčil, ale až „keď sa minú všetky ostatné prostriedky“ a iba pre kategóriu 60+. Za dôležitejšie považuje aj starších ľudí motivovať, pripomenul benefity za očkovanie, ktoré navrhol.

Na otázku redaktora TA3, či povedie kandidátku OĽaNO do volieb on alebo Eduard Heger, odpovedal, že tento rok budú komunálne a župné voľby, on ani Heger nekandidujú a rozhodujúci budú ľudia, ktorí sa budú o funkcie uchádzať.


Ďalšie články