Kazašský líder obvinil exprezidenta Nazarbajeva z vytvorenia vrstvy bohatých

V Kazachstane sa konajú parlamentné vo¾by, opozícia vyzýva na ich bojkot Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v utorok obvinil svojho predchodcu Nursultana Nazarbajeva z vytvorenia kasty bohatej elity v krajine. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

V Kazachstane pritom vládne hnev obyvateľov nad chudobou a minulý týždeň dokonca vypukli nepokoje, pripomína tlačová agentúra AFP. Tokajev povedal, že Nazarbajevova vláda v krajine vytvorila „vrstvu bohatých ľudí, dokonca aj podľa zahraničných meradiel“.

Tokajevova kritika na adresu svojho vlastného mentora, 81-ročného Nazarbajeva, je zriedkavým javom, konštatuje AFP. Nazarbajev bol najmocnejšou osobou v krajine celé desaťročia. V prezidentskom úrade pôsobil od roku 1991 do marca 2019, keď ho nahradil práve Tokajev.

Protesty v Kazachstane sa začali 2. januára ako reakcia na prudké zvýšenie cien plynu a čoskoro sa zo západu krajiny rozšírili aj do ďalších oblastí. Ekonomické požiadavky protestujúcich vzápätí vystriedali požiadavky politické.

Od 5. januára začali pokojné protesty prerastať do nepokojov – aj do obsadzovania administratívnych budov, rabovania, podpaľačstva, ozbrojených incidentov či krádeží. Veľmi výbušná bola najmä situácia v meste Alma-Ata.

(tasr)


Ďalšie články