Smer avizuje trestné oznámenie na Hamrana pre zneužívanie právomocí

Mimoriadne stretnutie na Generálnej prokuratúre Na snímke sprava predseda SMER-SD Robert Fico a exminister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: Pavol Zachar/TASR

Dočasne poverený šéf polície Štefan Hamran podľa Smeru-SD zneužíva právomoci verejného činiteľa.

Exminister vnútra Robert Kaliňák na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že Hamran mal nariadiť obvinenie a postup polície voči lídrovi Smeru-SD a poslancovi Národnej rady (NR) SR Robertovi Ficovi pri decembrovom proteste v Bratislave. Rozhodnutie Krajskej prokuratúry v Bratislave o zrušení obvinenia podľa neho i Fica hovorí o rozpore postupu polície s Ústavou SR. Kaliňák avizoval i trestné oznámenie.  

„Bude smerovať trestné oznámenie smerom k zneužívaniu právomocí verejného činiteľa a bude rýchlo nasledovať za svojím predchodcom, ktorý takisto je stíhaný za zneužívanie právomocí verejného činiteľa,“ uviedol Kaliňák. Považuje za evidentné, že Hamran porušuje ústavné práva.

„Navyše to obhajuje spôsobom, ktorý presne vyvracia prokuratúra. Prokuratúra jasne konštatovala, že nie je možné obmedziť poslanca NR SR na slobode tým spôsobom, ako to Hamran urobil. Hamran to nariadil, Hamran okolo behal,“ vyhlásil. Hovorí o negatívnom obraze slovenskej polície a vyčíta to ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Strana tiež namieta nomináciu Hamrana na post policajného prezidenta.

Líder Smeru-SD skonštatoval, že v uplynulom období bol viackrát nezákonne obvinený. „Nepoznám krajinu v EÚ, kde by predseda opozičnej politickej strany, politik, za svoju politickú prácu bol v takom krátkom časovom období trikrát stíhaný a trikrát obvinený,“ podotkol Fico. Hovorí o nelegálnych postupoch využívaných v boji s opozíciou a trvá na tom, že súčasná vláda zneužíva trestné právo v politickom boji.

„Určite nebudem prehodnocovať vymenovanie policajného prezidenta len na základe vyjadrení poslanca Fica. Obzvlášť, keď spoločne s Kaliňákom ukázali, akú šťastnú ruku mali pri vlastných nomináciách na riadiace funkcie v Policajnom zbore, čo je zrejmé z aktuálnych vyšetrovaných prípadov,“ reagoval pre TASR Mikulec.

Dodal, že vyšetrovateľ je procesne samostatný, viazaný ústavou a zákonmi, pričom je preňho v zmysle trestného poriadku právny názor prokurátora smerodajný. „Aj ten však rozhodnutím súdu môže byť vyhodnotený ako nesprávny,“ poznamenal. Zároveň kritizoval opozíciu za zneužívanie pandémie a podotkol, že nikde inde „opozičný poslanec nenavádza na porušovanie pandemických opatrení“.

(tasr)


Ďalšie články