Sabaka navrhuje Mazurekovi splátkový kalendár. Snaží sa vykrútiť, reaguje poslanec

Bez názvu Peter Sabaka. Foto: YouTube

Zdravotník Peter Sabaka navrhuje poslancovi parlamentu Milanovi Mazurekovi splátkový kalendár na sumu, ktorú od neho prednedávnom vysúdil. Podľa jeho predstáv by mal tiež finančné prostriedky posielať nie na jeho účet, ale na konto ľubovoľnej slovenskej nemocnice, ktorá sa venuje liečbe koronavírusových pacientov.

Infektológ z bratislavských Kramárov Peter Sabaka prišiel v utorok s novým návrhom na urovnanie jeho sporu s nezaradeným poslancom NR SR za mimoparlamentné hnutie Republika Milanom Mazurekom.

Sumu 20-tisíc eur podľa neho môže zaplatiť v desiatich splátkach po dvetisíc eur na účet akejkoľvek slovenskej nemocnice, v ktorej sa liečia pacienti s ochorením COVID-19. Ak tak vraj urobí, peniaze, ktoré mu priznal súd, nebude vymáhať.

„Výška platu poslanca spolu s paušálnymi náhradami je takmer 5-tisíc eur, a preto si myslím, že darovanie daru rozloženého do takýchto primeraných splátok neohrozí sociálny štandard pána poslanca Bc. Mazureka,“ dodal na sociálnej sieti lekár s tým, že Mazurek v minulosti vyhlásil, že v politike nie je pre peniaze.

Sabaka už dávnejšie avizoval, že peniaze v prípade úspechu v právnej bitke podaruje na konto slovenského zdravotníctva.

Kde to začalo?

Spor oboch aktérov vznikol po zverejnení videozáznamu z 2. októbra 2021, ktoré Mazurek nakrútil v reakcii na úmrtie štvorročného chlapca z Jarovníc, ktorého onkologicky chorá lekárka odmietla vyšetriť. Dôvodom bol fakt, že jeho mama nebola zaočkovaná proti koronavírusu.

„V tomto kontexte tam spomínal aj moje meno. Aj to beriem ako ohováranie,“ povedal zhruba dva týždne po tom Sabaka. Vypočuť politikove slová v plnom znení si môžete na zázname nižšie.

Verdikt o tom, že sa Mazurek ohovárania naozaj dopustil, vydal súd koncom roka. Rozhodnutie uskutočnené formou neodkladného opatrenia obsahovalo nutnosť zaplatiť 20-tísícové odškodné v horizonte troch dní, teda v lehote, ktorá už medzičasom uplynula.

Trestné oznámenie na sudcu

Mazurek sa v odozve na to podľa vlastných slov rozhodol podať trestné oznámenie za ohýbanie práva na sudcu Okresného súdu Kežmarok, ktorý mal spor na stole.

Na svojom facebookovom profile skonštatoval, že „sudca zneužil predbežné neodkladné opatrenie, aby v expresnom čase mohol vydať svoj šialený rozsudok bez súdu a bez mojej možnosti sa efektívne brániť“.

O niečo vyššiu sumu, 28-tisíc eur, žiadal Sabaka v rovnakom čase aj od Mazurekovho straníckeho kolegu a šéfa Republiky Milana Uhríka. Europoslanec podľa Sabaku poškodil jeho dobré meno tvrdením, že odmenu 28-tisíc eur, ktoré získal za cenu J. M. Hurbana, bola tichou odmenou za „verejné schvaľovanie nezmyselných covid obmedzení“.

Bývalí kotlebovci následne zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom tvrdili, že lekárovi nezaplatia ani jeden cent a jeho praktiky očastovali ako vydieračské. „Teraz už celé Slovensko vie, že pán Sabaka má rád peniaze,“ povedal na zázname Uhrík.

Mazurek: Upreli mi možnosť brániť sa

Mazurek vo vyjadrení pre Štandard uviedol, že Sabaka sa snaží vykrútiť z kauzy, do ktorej ho sudca dostal svojim „nezákonným rozhodnutím“ a ktorý vraj „zneužil inštitút neodkladného opatrenia“ aby mu uprel možnosť brániť sa súdnou cestou.

„Pán Sabaka nechce pristúpiť k vymáhaniu pohľadávky, pretože by po rozhodnutí krajského súdu musel všetko postupne vracať a znášať náklady exekútora,“ uzavrel poslanec tým, že na „detinské“ výzvy nebude reagovať a nechal sa počuť, že Sabaka nemá na 20-tisíc zákonný nárok.


Ďalšie články