Kolíková si vydupala vo vláde súdnu mapu. Takto sa lámu veci cez koleno

Mária Kolíková Mária Kolíková. Foto: Milan Kapusta/Milan Kapusta/TASR

Súdna mapa z dielne ministerstva spravodlivosti dostala vo vláde zelenú. Rovnako prešiel nový stavebný zákon od podpredsedu kabinetu Holého. Oba reformné návrhy tak idú do parlamentu, hoci v odbornej verejnosti je proti nim silný odpor a v praxi sa vôbec nemusia ujať.  

Súdna mapa je príbeh na pokračovanie. Trvá už rok a pol. Dnes nastal zlom. Prišiel súhlas vlády. Veci sa zásadne pohli? Možno však ani nie, papier znesie veľa.

Prečo tá skepsa? V zásade ide o reformu, ktorú okrem ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej odmieta veľká väčšina všetkých zainteresovaných. Od sudcov, cez prokurátorov, až po advokátov. Každá zásadná reforma vyvoláva odpor tých, na ktorých mieri. To sa dalo čakať. Ministerka ich však naštvala hneď od začiatku, nedokázala s nimi komunikovať, presvedčiť ich, hoci zmeny v justícii sú potrebné.

Ešte v závere roka 2020 ich postavila pred hotovú vec, predložila rovno vlastný návrh zákona a prisúdila im iba rolu pripomienkovateľov. Podľa očakávania sa s nimi nepohodla a vyvolala odpor, ktorý, ako sa ukazuje po poslednom rokovaní vlády, bude lámať cez koleno.

Nič nemení na veci ani to, že v minulom roku o niečo cúvla, predložila nový návrh, reformný zákon rozdelila na štyri a tie vystavila novému pripomienkovaniu. Súčasťou bolo navrhované spomalenie tempa zmien, napríklad v prvej fáze zrušenie štatútu iba štyroch okresných súdov plus obvodných súdov v Bratislave a Košiciach. Pripomienkovatelia ju znovu zavalili stovkami výhrad. Pracovníci súdov dokonca vyšli do ulíc a protestovali.

A teraz vláda schválila Kolíkovej návrhy. Nahliadnuc do najkritizovanejšieho návrhu zákona o nových sídlach a obvodoch okresných súdov je zrejmé, že ministerka na zaslané pripomienky nereagovala. Ak napokon presadí prijatie návrhov aj v parlamente, konflikt nezanikne, len sa prenesie priamo do súdnych budov. Inými slovami, zákony budú na papieri, ale ich prenesenie do reálneho života bude veľmi ťažké, dokonca snaha o ich aplikovanie môže narušiť funkčnosť celého súdneho systému.

Čo vedie vládu k tomu, aby takto hazardovala? Základné dôvody môžu byť dva.

Potrebuje konečne získať prívlastok reformná. Stoj čo stoj. Avšak bič plieska na konci. Takýto prívlastok jej bude patriť až po tom, keď sa zmeny prejavia v reálnom živote. Ak vrhne nové zákony na nepripravenú pôdu, pohorí.

Druhým dôvodom je tlak. Hrozí, že prepadnú peniaze z Plánu obnovy. Tie sa viažu na prijatie reforiem. Nová súdna mapa mala byť schválená do konca minulého roka. Predseda vlády Edurad Heger nedávno utešoval, že sa to ešte dá stihnúť v prvej polovici tohto roka. Ak by sa to podarilo, Kolíková nepríde o 255 miliónov eur z úniových zdrojov.

Kolíková dobre vie, že domácu úlohu si neplní a vládny súhlas s novou súdnou mapou ešte nemusí veľa znamenať. Preto v imidžovej kampani vytvára okolo seba hmlu, vyťahuje zástupné témy, ako je postihovanie autorov nepravdivých správ, legalizovanie marihuany či trestanie vynúteného sexuálneho styku.

Podobný problém ako ministerka spravodlivosti zastupujúca Slobodu a solidaritu má podpredseda vlády Štefan Holý zastupujúci Sme rodina. Ten láme cez koleno nový stavebný zákon. Podobne ako Kolíková postavil zainteresovaných pred hotovú vec – predložil im rovno svoj návrh, nech si ho pripomienkujú. A tak si do krvi pohneval samosprávy, ktorým chce odňať stavebné konanie. Ďalšou eskaláciou sporu sa možno odsunie do pozadia jeho neúspech pri napĺňaní jedného z hlavných predvolebných sľubov hnutia o výstavbe štátnych nájomných bytov.

Asi nie je náhoda, že vláda spolu s podkladmi k novej súdnej mape dnes schválila aj návrhy týkajúce sa nového stavebného zákona z dielne Holého. Žeby obchod? Veď Boris Kollár ešte nedávno brojil proti Kolíkovej reforme.  


Ďalšie články