Spodky Alexeja Navaľného ako vlajka ruskej opozície

120583543_3696895233662866_5255244133751821258_o Alexej Navaľnyj. Foto: Navaľnyj/FB

Vražda opozičného aktivistu by ukázala, že v Kremli sa ho boja, a to by Putin nikdy nedopustil, píše profesor Vasil Lipitsky.

Na úvod mi dovoľte jednu otázku. Predstavte si hypotetického slovenského politika, prípadne lídra menšieho neparlamentného hnutia, ktoré dokáže vo voľbách získať jedno až dve percentná hlasov, ako takýto človek úplne seriózne povie, že ho už roky sledujú tajní agenti, aby ho zabili, a za tým účelom mu do spodného prádla v oblasti rázporku naniesli jed. Ako by ste na to reagovali? Predpokladám, že keď by ste sa dosmiali, odporučili by ste opozičnému politikovi čo najskôr navštíviť psychiatra. 

Strih: Ale, keď presne toto povedal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, na Západe mu okamžite uverili a začali sa sťažovať na ruské tajné služby a ich šéfa Putina. Áno, je to tak, voči Rusku dnes platí prezumpcia viny. Nech už sú obvinenia akékoľvek, netreba ich dokazovať.

V Berlíne. Foto: Navalny/FB

Navaľnyj s použitím falošného mena zavolal osobe, ktorú sám označil ako agenta ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Tento telefonát zapísal a zverejnil ho. Pritom identifikovať osobu na druhej strane telefonickej linky je možné iba zo slov Navaľneho. Azda možno predpokladať, že ak sa Navaľnyj predstavil falošným menom a volal z neznámeho čísla, nemôžeme si byť celkom istí, že na druhom konci linky tiež nebol niekto iný, ako osoba, za ktorú je označená.

Neznáma osoba viac ako 40 minút ochotne odpovedala na otázky opozičného politika. Z rozhovoru je  jasné, že Navaľneho spoločník na telefóne bol slabo vzdelaný, nekultúrny a podľa všetkého dosť hlúpy človek. Nedá sa povedať, že by to bolo úplne typické pre expertného chemika, pôsobiaceho vo vedeckom ústave a zároveň agenta FSB. Rozhovor sa skôr podobá na inscenáciu, v ktorej vystupujúci plnili svoje vopred dohodnuté úlohy.   

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, keď oznámil, že trikom dosiahol u agenta ruskej kontrarozviedky FSB priznanie, že sa ho táto spravodajská služba pokúsila v lete zabiť a jed umiestnila do jeho spodkov. Foto: TASR/AP

Z obsahu rozhovoru vyplýva, že odhalený agent spolu so skupinou kolegov očistil Navaľneho spodné prádlo od zvyškov jedu, ktorý tam predtým naniesli iní agenti. Konkrétne malo ísť o „modré spodky v oblasti rázporku“. Predpokladám, že tento kus oblečenia sa preslávi a odteraz bude úzko spájaný s opozičným politikom. Neviem, či na nich bol niekedy jed, ale s Navaľným už budú spojené superlepidlom.

Údajný agent upresnil, že práve v tom mieste oblečenie obzvlášť tesne prilieha k telu. Ťažko povedať, čo všetko sa tým máme dozvedieť, ozvali sa už hlasy, ktoré medzi riadkami čítajú, že ide o – prepytujem – odkaz na veľkosť genitálií Navaľneho. Nezabúdajme, že žijeme v dobe reklamy.

Vráťme sa k príbehu. Z toho všetkého urobil Navaľnyj záver, že ide o jasný dôkaz pokusu o jeho vraždu, že vinníci sú bez akýchkoľvek pochybností štátni zamestnanci a FSB. Navaľnyj samozrejme nepochybuje ani o tom, že sa to stalo po príkaze (alebo zvolení) prezidenta Vladimira Putina.

Niekoľko dní pred týmito udalosťami Putin verejne vyjadril svoj názor na prípad Navaľného:

Pointa je v tom, že FSB naozaj sledovalo Navaľného, pretože úzko spolupracuje so západnými spravodajskými službami. Ale nikomu ani len neprišlo na um ho zavraždiť. „Kto ho potrebuje?,“ dodal dostatočne pohŕdavo ruský prezident.

Pokiaľ ide o západné spravodajské služby, v Kremli vidia ich stopy v akýchkoľvek opozičných aktivitách. Je to paranoidná tradícia, ktorá prežila zo sovietskych čias. Aj bežní Rusi si myslia, že keď Navaľnyj momentálne býva v Nemecku, tak to znamená, že je pod kontrolou nemeckého spravodajstva.

Ale pritom je úplne jasné, že Putin povedal absolútne úprimne, že nemá v úmysle ruského opozičného politika zabiť. Prezident pritom nijako nezľavuje v svojom odmietavom a pohŕdavom postoji k Navaľnému, snaží sa len zdôrazniť, že si nezaslúži jeho pozornosť v tej miere, ako o to predpokladajú západné médiá. Vražda opozičného aktivistu by ukázala, že v Kremli sa ho boja, a to by Putin nikdy nedopustil.

Navaľný sa na facebooku prezentuje rád a často, táto fotka propaguje beh po sviežom snehu. Foto: Navalny/FB

Putin nie je dobrým hercom a nemá potrebu niečo hrať. Keď sa mu niečo alebo niekto nepáči, je to na ňom vždy vidieť. Netvári sa inak, nepredstiera, že je niekým iným ako v skutočnosti, preto často hovorí viac, ako je nevyhnutné. Nemám dôvod ho podozrievať z pokrytectva.

Nemecké lekárske zdroje tvrdia, že Navaľnyj bol naozaj otrávený. Ruskí zdravotníci naopak stále trvajú na tom, že mal záchvat pankreatitídy. Ale aj keby naozaj došlo k jeho otráveniu, akákoľvek účasť vyššieho vedenia krajiny v tejto veci je úplne nepravdepodobná a neuveriteľná.

S rodinou. Foto: Navalny/FB

V Rusku Navaľného „odhalenia“ spôsobili škodu predovšetkým jeho vlastnej povesti. Ľudia sa smejú z jeho spodného prádla, aj z hlúpeho „agenta“.

Ešte väčšou obeťou je celá ruská opozícia. Jej vlajkou sa teraz stal zbabelec Navaľnyj. Je to smutné zistenie, pretože potvrdzuje, že ruská domáca politika trpí nedostatkom alternatívy. 


Ďalšie články