Kto je v dobe koronavírusu manipulátor

Premiér a minister zdravotníctva navštívili Nemocnicu Poprad Nápis na COVID oddelení v Nemocnici Poprad. Foto: Michal Svítok/TASR

Teraz niekedy to budú dva roky, čo aj k nám prišlo strašidlo čínskeho vírusu. Pre mnohých to začína byť úmorné, neznesiteľné a nechcú vo svojom živote atmosféru, ktorú vírus prináša. Vírus desil globálne. Strach, ktorý vyvolával, bol pochopiteľný, pretože zabíjal. Nie masívne, ale niekedy nevypočítateľne. Po dvoch rokoch vieme o čínskom víruse oveľa viac, hlavne to, že tak ľahko nikdy nevymizne a že ani taká vyspelá civilizácia, akou sme v 21. storočí, nevie niečo vymazať a zničiť ako stlačením tlačidla enter.

Nakoniec sa ukazuje, že oveľa horšie dosahy než na zdravie populácie bude mať čínsky vírus na medziľudské vzťahy a spoločnosť, a to vinou prostriedkov na boj s vírusom, opatreniami, ktoré sa voči nemu robili a vystrašenou propagandou niektorých médií a politikov.

Očkovanie bolo skôr placebom

Ukázalo sa, že toľko vynucované očkovanie neprinieslo efekt, aký sa očakával a bol sľubovaný. Očkovanie sa nestalo bodkou za vírusom, nezastavilo jeho šírenie a tiež nezaistilo bezinfekčnosť tých, ktorí sa očkovaním chceli chrániť a tiež ochrániť spoločnosť. Bolo skôr viac politickým a spoločenským placebom.

Nezabezpečilo odstránenie vírusu tak, ako to bolo v prípade očkovania proti iným chorobám ako TBC či čierny kašeľ. Má zrejme len efekt na ľahší priebeh ochorenia vyvolaného vírusom, hoci tiež nie vo všetkých prípadoch, pretože na nemocničných JIS-kách končí nezanedbateľný počet očkovaných. Vedci nezaťažení politikou alebo obchodnými záujmami sú pripravení neustále pozmeňovať a spresňovať názor na fenomény, ktoré skúmajú, a sú aj pripravení závery opravovať.

Kto sa vyhlasuje za sprisahancov a dezinformátorov

Od začiatku bolo jasné, že poznanie o čínskom víruse nepríde hneď, o mesiac ani o rok. Namiesto toho sa pre spoločnosť ukazuje ako nebezpečnejšie obmedzovanie, osočovanie, vykazovanie z takzvanej dobrej nedezinformačnej spoločnosti tých, ktorí si dovolili mať iný názor. Nepripúšťala sa a stále sa nepripúšťa vecná polemika, ktorá je pritom základným predpokladom vedenia a poznania.

To, že v spoločnosti, a to v akejkoľvek fáze jej histórie, sú ľudia so sprisahaneckým a paranoidným uvažovaním, je nezmeniteľné. Vždy takí ľudia boli a budú, ale tí vývoj neprinášajú. Problém nastáva, ak sú za sprisahancov, dezinformátorov označovaní ľudia s faktickými a vecnými argumentmi.

Digitálna doba nemá len svoje nevýhody napríklad v sociálnych médiách alebo rýchlom šírení fám, ale má aj tú prednosť, že rovnako rýchlo sa dajú fámy vyvrátiť. Rovnako rýchlo je možné usvedčiť aj tých, ktorí manipulujú v mene dobra a prospechu spoločnosti, falošných prorokov demokracie, pokroku a progresivistického myslenia.

Uvoľňovači a represívci

Za dva roky s čínskym vírusom o ňom vieme oveľa viac, dokonca sa objavujú krajiny, kde sa už učia s vírusom žiť a rozhodli sa ho vnímať ako každú inú chrípku, aj keď stále je oveľa viac tých, ktorí nasadzujú represiu. Zažili sme tiež, ako ľahko možno obmedziť slobodu aj vo vyspelých demokraciách a ako samotnú demokraciu možno ľahko poškodzovať s dobrými úmyslami pre blaho spoločnosti. Príbeh s vírusom nie je ani zďaleka na konci, len o ňom máme viac poznatkov, ktoré môžu pomôcť v boji proti manipulátorom a dezinformátorom, ktorými často bývajú tí, ktorí o tom najviac hovoria.

Text vyšiel na portáli Echo. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články