Profesor Krčméry je zaočkovaný. Kampaň sa začína

Infektológ Vladimír Krèméry Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Ako prvý bol na Slovensku zaočkovaný Vladimír Krčméry, krátko potom ocenil prácu ministra Mareka Krajčího.

V sobotu večer sa v nitrianskej fakultnej nemocnici v priamom prenose v Správach verejnoprávnej televízie začalo očkovanie proti ochoreniu Covid-19. Ako prvý dostal vakcínu konzorcia Pfizer a BioNTech Vladimír Krčméry.

Medzi prvých zaočkovaných patria experti, ktorí pracujú pre vládu ako profesor Pavol Jarčuška, epidemiologičky Mária Števkovičová a Henrieta Hudečková, hlavný hygienik Ján Mikas  či lekár Peter Visolajský. Zaočkovaný bol aj minister Krajčí. Nálada bola povznesená, hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová sa v jeden moment zahrala na novinárku a zaočkovanému profesorovi Krčmérymu položila otázku, ako sa cíti.

Dôležitou postavou tlačovky bol najmä minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý sa dočkal uznania z viacerých strán. Sám minister pôsobil po dlhom období spokojne až mierne radostne, nenechal sa však uniesť a skôr ďakoval všetkým, ktorý prispeli k riešeniu koronakrízy.

Sympatickým gestom na tlačovke bolo aj to, že sa neodohrala v Bratislave, ale v Nitre, ktorej fakultnú nemocnicu a prítomného riaditeľa, minister Krajčí tiež osobitne vyzdvihol.

Na Slovensko zatiaľ dorazilo približne desať tisíc vakcín, celkovo ich je nakontrahovaných 18 miliónov. Európska komisia sa rozhodla pre symbolický krok, že do všetkých krajín EÚ poslala v prvom kroku rovnaké množstvo vakcín, vyrobené boli v Nemecku. Väčšina krajín začína s oficiálnym očkovaním zajtra, niektoré krajiny ako Slovensko, Maďarsko a ďalšie, začali už dnes.

Na Slovensku prednedávnom vládla v populácii opatrná skepsa voči očkovaniu, na prelome októbra a novembra by sa dalo zaočkovať 26,8 percenta, neochotu deklarovalo 44 percent opýtaných. Dá sa očakávať, že nadchádzajúca kampaň čísla zmení, najmä s ohľadom na vyššie percento nerozhodnutých.

Ako prví by sa mali na Slovensku očkovať zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. V nedeľu sa bude s očkovaním zdravotníkov pokračovať okrem Nitry aj v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Širokej verejnosti bude k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok.
Vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Podáva sa v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup je 21 dní. Najčastejšie nežiaduce účinky sú podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria k nim bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.
Ide o tzv. mRNA vakcínu, ktorá má pripraviť organizmus na obranu voči infekcii. Koronavírus SARS-CoV-2 používa na vstup do buniek tzv. spike proteín. Vakcína obsahuje genetickú informáciu (mRNA) na jeho tvorbu. Imunitný systém vďaka tomu v prípade nákazy rozpozná spike proteín ako cudzí a spustí obrannú reakciu. „Imunitný systém ho rozpozná a dokáže voči nemu bojovať: protilátky a T-bunky vírus zabijú, zabránia jeho vstupu do ľudských buniek a zničia infikované bunky, a tak ochránia organizmus pred rozvojom ochorenia Covid-19,“ vysvetlil ŠÚKL. Doplnil, že spike proteín je len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu Covid-19.

(tasr, fed)


Ďalšie články