Ukrajinský generál: Pol milióna našich ľudí roztrhá Rusov holými rukami

vojenská prehliadka pri príležitosti osláv 30. výroèia nezávislosti Ukrajiny Ukrajinskí vojaci pochodujú po ulici Chreščatyk počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv 30. výročia nezávislosti Ukrajiny v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Optimistický výhľad na prípadný konflikt Ruska s Ukrajinou má tamojší generálporučík Alexander Pavľuk. V rozhovore pre britský denník sa rozhovoril o pripravenosti a motivácii ukrajinských obyvateľov a vyjadril presvedčenie, že Rusov by veľké straty zastavili.

Ukrajinský generálporučík Alexander Pavľuk v rozhovore pre britský denník The Times hovorí o situácii v krajine či možnom dátume ruského útoku na Ukrajinu. Zároveň konštatoval, že by Rusko pri invázii narazilo a Ukrajina by v konečnom dôsledky získala naspäť všetky stratené územia.

Agentúra Unian tiež spomína, že sa v tamojších médiách už dlhšie objavujú rôzne špekulácie, ktoré predpovedajú deň ruského útoku. Jeden z týchto dátumov je 20. február – teda deň, kedy skončia olympijské hry v Pekingu.

„Toto je dátum, ktorý nás veľmi znepokojuje,“ priznal veliteľ. Napriek tomu vidí prípadnú vojnu optimisticky a hovorí, že v prípade boja sú ukrajinskej armáde pripravení pomôcť aj bežní občania.

„Vytvorili sme takzvané jednotky zemskej domobrany, čo znamená, že budeme mať viac ako 100-tisíc dobrovoľníkov pripravených chopiť sa zbraní. Už teraz sa zbrane rozdávajú ľuďom, ktorí sú pripravených bojovať,“ vysvetlil Pavľuk.

Pokiaľ by sa ukrajinskej rozviedke podarilo zistiť smer ruského útoku, generálporučík je presvedčený, že po utŕžení veľkých strát sa ich postup zastaví. „Putin si uvedomuje, že po ťažkých stratách sa jeho armáda môže zastaviť sama. V tomto nemôžete veriť intuícii. Je to o chladnej kalkulácii,“ dodal.

Rusi taktiež podľa veliteľa zvažujú rôzne možnosti útoku, pretože im nebude stačiť obsadenie separatistických území v okolí Donecku a Luhansku. Podľa Pavľuka chcú „ublížiť celej krajine“, ale Ukrajina má stále silu a chuť na víťazstvo.

Už dávnejšie sa generálporučík vyjadril, že v krajine je asi 500-tisíc ľudí, ktorí sú pripravení „roztrhať okupantov holými rukami“.


Ďalšie články