Matovič: Lekári chránia ľudí, ktorí uverili fašistom a mafii

premiér Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Premiér Igor Matovič so statusmi na Facebooku nezaháľa ani medzi sviatkami.

Na sociálnej sieti reaguje predseda vlády na kritiku, ktorá sa na koalíciu spustila za to, že si u hlavného hygienika Jána Mikasa „vybavila“, aby mohli jej poslanci ísť do práce, i keď mali pozitívny test na ochorenie Covid-19. Nesmú však mať príznaky nákazy. Bez tohto kroku šéfa Úradu verejného zdravotníctva by vláde v parlamente neprešli ústavné zmeny, ktoré umožňujú predlžovať núdzový stav prakticky neobmedzene, aj keď vždy so súhlasom parlamentu, a to nie je problém, keďže koalícia disponuje v Národnej rade ústavnou väčšinou.

Preto, že poslanci mohli ísť do práce aj keď mali pozitívne testy na Covid-19, sa spustila vlna kritiky zo strany opozície, ale aj časti verejnosti, ktorá je pobúrená tým, že pre poslancov platia iné pravidlá ako pre ostatných.

Poslanci, členovia vlády aj prezidentka sú súčasťou kritickej infraštruktúry potrebnej na chod štátu. Aspoň tým argumentuje vláda a jej predseda Igor Matovič (OĽaNO) v tejto súvislosti hovorí o „hlúpej vlne nenávisti“ v statuse na sociálnej sieti.

„Každý pozitívny človek môže ísť nakupovať do potravín. Pozitívne zdravotné sestry a lekári môžu/musia zachraňovať životy. Pracovníci kritickej infraštruktúry majú rovnako povinnosť prísť do práce aj pozitívni, ak ich je treba. Túto možnosť, respektíve skôr povinnosť včera získala prezidentka, ministri aj poslanci … a zrazu oheň na streche,“ napísal premiér na svojom oficiálnom facebookovom profile v deň, keď parlament odklepol koaličný návrh na zmeny ústavného zákona o bezpečnosti štátu.

Najhlučnejší sú fašisti a mafia

Matovič tvrdí, že hlavnými kritikmi, ktorí sa ozvali sú strany ĽSNS, Smer-SD a Hlas-SD. Posledná menovaná vznikla z odídených smerákov okolo expremiéra Petra Pellegriniho, ktorý patrí k veľkým kritikom súčasného koaličného kabinetu.

„Najhlučnejší sú fašisti a Ficova a Pellegriniho mafia. Prečo? Lebo celých 9 mesiacov im ide len o to, aby na Slovensku bolo čo najhoršie v duchu – čím horšie, tým lepšie pre ich percentá … čo tam po životoch a zdraví!“ píše Matovič.

Premiér pripomína, že to bola Pellegriniho vláda, ktorá ako prvá ešte v marci zaviedla núdzový stav, aj keď v tom čase neboli v nemocniciach žiadni pacienti s ochorením Covid-19 a pozitívnych bolo len pár desiatok. Teraz je to práve Pellegrini, kto tvrdí, že Slovensko núdzový stav nepotrebuje, aj keď v nemocniciach leží viac ako 2 700 ľudí.

„Núdzový stav napríklad umožňuje povolať na pomoc do nemocníc lekárov a zdravotné sestry … aby pomohli chrániť životy a zdravie aj tých ľudí, ktorí uverili fašistom a mafii, že opatrenia dodržiavať netreba – a doplatili na to … a žiadna sestra ani lekár im to pri lôžku nevyčítajú, hoci by veľmi mohli. Na tejto vlne nenávisti sa rozhodli zasurfovať aj viaceré novinárske ‚elity‘… nuž, práve v takýchto chvíľach sa ukazujú charaktery,“ uzatvára Matovič svoj status.


Ďalšie články