Západ Slovenska pocítil otrasy zemetrasenia z Chorvátska

zeme Údaje zo seizmogramu na juhu Slovenska (Zdroj: seismology.sk)

Na Slovensku pocítili ľudia v utorok zemetrasenie v Bratislave, Trnave, Šamoríne aj Nitre. TASR to potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi. Zemetrasenie na Slovensku bolo podľa neho v dôsledku utorkového zemetrasenia v chorvátskom Záhrebe.

Podľa portálu imeteo.sk boli otrasy natoľko silné, že boli cítiť v širokom okolí po celej Európe. Zemetrasenie bolo plytké a nachádzalo sa zhruba v hĺbke troch kilometrov. Niektoré oblasti v Chorvátsku sú značne zdevastované.

„Podľa sily otrasov môžeme hovoriť o najsilnejšom zemetrasení za posledné desaťročia,“ uvádza imeteo.sk na margo tejto raritnej prírodnej udalosti.

Obyvatelia na Slovensku na sociálnych sieťach píšu, že otrasy bolo cítiť najmä vo vyšších poschodiach panelákov a vraj za celý svoj život podobnú situáciu nezažili. Niektorí tiež zdieľajú videá chvejúcich sa predmetov zo svojich príbytkov.

„O 12.21 sa normálne hýbal celý náš 12-poschodový dom v Petržalke. Dosť nepríjemný zážitok,“ napísala Katarína. Obyvatelia zasiahnutých mestských častí zaznamenali najmä pohyb kľúčov vo dverách, trasenie žalúzií, lustrov či ozdôb na stromčekoch.

„Vyliala sa trochu voda z akvária, domáce zvieratá nereagovali,“ priblížila Barbora. Viacerí tiež opisovali chvenie gauča či postele. „Najprv vyskočil pes a začal kňučať. Potom začali šušťať žalúzie a trochu sa pohol luster a stromček. A ja som mala pocit, že ma sediacu na gauči berie do boku,“ dodala Kristína.

Hasiči doteraz v súvislosti so zemetrasením nezaznamenali v Bratislavskom samosprávnom kraji žiadne škody ani zranené osoby.

Zábery z Chorvátskeho mesta Petrinja (Zdroj: Tena Šarčević)

Článok budeme aktualizovať

OPRAVA. Článok v pôvodnej verzii uvádzal, že na Slovensku bolo cítiť zemetrasenie o sily 6,3 magnitúdy. Išlo o omyl tlačovej agentúry, za chybu sa ospravedlňujeme.

(tasr/ste)


Ďalšie články