Ako to bolo so zvláštnym skokom hlasov pre Bidena?

hlasovanie obec Dixville Notch Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Utorňajšie americké prezidentské voľby patria k tým najtesnejším za posledný čas. Napriek tomu, že sa konali 3. novembra, proces sčítavania hlasov stále prebieha. Aj keď to vyzerá, že si víťazstvo odnesie demokratický kandidát Joe Biden, nič ešte nie je isté – súčasný prezident Donald Trump vhodil do ringu obvinenia z falšovania volieb.

Jedným z dôvodov je podozrivý skok viac ako 100-tisíc hlasov v štáte Michigan, pri ktorom všetkých 100 percent týchto hlasov išlo pre kandidáta demokratov Bidena. Prirodzene, ľudia si všimli túto zvláštnosť a na sociálnych sieťach zdieľali rôzne grafy, ktoré abnormalitu zobrazovali.

Chytil sa toho aj súčasný prezident Donald Trump, ktorý zdieľal na sociálnej sieti Twitter príspevok konzervatívneho novinára Matta Walsha s otázkou: „Čo sa tu deje?“ V skutočnosti však v tomto prípade nešlo o manipuláciu volieb, ale o jednoduchú ľudskú chybu.

Ako píše aj portál New York Times, nešlo o „skutočné“ hlasy pre Bidena, ale o chybu pracovníka v okrese Shiawassee v štáte Michigan, ktorý pri sčítavaní hlasov pridal na koniec čísla o jednu „nulu“ navyše. Chybu si pracovníci do polhodiny všimli a bola následne opravená.

Ľudský faktor

Biden tak v neoficiálnom sčítaní dostal 153 710 hlasov namiesto 15 371. Na chybu by sa pri konečnom sčítaní prišlo tak či tak – spomínaný okres totiž ani nemá toľko obyvateľov, aby tu mohlo byť odovzdaných 150-tisíc hlasov.

„Všetky tieto čísla sú neoficiálne, takže aj keby sme ich nezachytili včera večer, všimli by sme si ich pri rátaní oficiálnych výsledkov,“ vysvetlila Abigail Bowenová, vedúca volebnej komisie v okrese. Výsledky volieb kontrolujú dve osoby z oboch politických táborov – demokratov aj republikánov, aby sa uistili, že počty hlasov sedia.

Úpravu hlasov môžeme vidieť aj na oficiálnom twitterovom účte spoločnosti Decision Desk HQ, ktorá sledovala dáta z volieb. V jeden moment dostal Biden všetky spočítané hlasy, čím sa dostal na úroveň 2 130 695 hlasov. Trump mal v tom čase 2 200 902 hlasov.

Následne boli tieto čísla opravené a Biden klesol na 2 019 899 hlasov.  Trump sa zatiaľ vyšplhal na 2 217 540 hlasov. Štatistickú chybu a jej opravu oznámila aj spomínaná spoločnosť, ktorá o tom informovala na sociálnej sieti. Takže nie, v Michigane nedošlo v tomto ohľade k manipulácii volieb, aj keď to tak mohlo vyzerať.


Ďalšie články