Šéf zboru väzenskej stráže odstúpil z funkcie

Generálny riadite¾ ZVJS M. Ivan odstupuje zo svojej funkcie Milan Ivan. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan odstupuje zo svojej funkcie v súvislosti s prípadom bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) si demisiu riaditeľa vysoko váži. Ako podotkla, je to dôležitý krok k obnoveniu dôvery v ZVJS.

Príslušníci ZVJS podľa Ivana nepochybili v prípade pokusu o samovraždu Lučanského vo väzbe. Deklaroval, že si vykonávali svoje povinnosti a po nájdení mu poskytli prvú pomoc.

„Predbežné závery aj kamerové záznamy jednoznačne potvrdzujú naše tvrdenia, že tam nebolo cudzie zavinenie a príslušníci ústavu Prešov nezlyhali, nezanedbali žiadnu podstatnú povinnosť,“ uviedol Ivan. Pripomenul, že 24-hodinové kamerové snímanie na celách u obvinených nie je v zmysle zákona možné.

Priblížil, že príslušníci ZVJS našli Lučanského počas kontroly výdaja stravy – večere. Bývalý policajný prezident bol vo väzbe kontrolovaný podľa predbežného dohľadu. Psychologické ani psychiatrické vyšetrenia podľa Ivana nepotvrdili u Lučanského samovražedné sklony.

ZVJS je tiež otvorený ďalšej previerke z pohľadu dodržania zákonných podmienok alebo vykonávacích predpisov. Udalosť preverí Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Lučanský, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, sa pokúsil v utorok (29. 12.) o samovraždu. Jeho stav je kritický.

Kolíková zriadi komisiu

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu pokusu o samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti.

„Avšak napriek všetkým opatreniam nie vždy samovraždám dokážeme zabrániť,“ uviedla Kolíková. Celá udalosť ju mrzí a priznala, že ide o politickú kauzu.

Priblížila, že súčasťou komisie by mali byť predstavitelia opozície, prezidentka, verejná ochrankyňa práv, Slovenská advokátska komora či zástupcovia európskych organizácií.

Komisia má preskúmať, či v prípade pokusu o samovraždu Lučanského nedošlo k pochybeniu zo strany ZZVJS. „Som presvedčená, že komisia dôjde k záverom, že ZVJS nezlyhal,“ zdôraznila ministerka.

Zbor má ministerkinu plnú dôveru a nemá žiadne pochybnosti o tom, že by ZVJS zlyhal. „Musíme teraz urobiť všetko pre to, aby sme vrátili dôveru voči zboru,“ dodala Kolíková. Rozhodnutie generálneho riaditeľa ZVJS Milana Ivana vzdať sa funkcie si vysoko váži.

(TASR)


Ďalšie články