Naď: Povolávanie záloh zatiaľ nie je v pláne, prijatie posíl z NATO áno

slovenskí vojaci na základni Adaži v Lotyšsku Slovenskí vojaci na základni Adaži v Lotyšsku. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Slovensko je zatiaľ v bezpečí a konzultuje aktuálnu situáciu na Ukrajine so spojencami v NATO. V hre je aj vyslanie vojakov NATO z okolitých štátov na východ Slovenska. Minister obrany odmietol, že by momentálne plánoval povolávanie vojenských záloh. Šéf diplomacie odsúdil ruský nevyprokovaný útok a odovzdal ruskému veľvyslancovi protestnú nótu.

Slovensko reaguje na dianie na Ukrajine v spolupráci so spojencami v NATO. Tak by sa dali zhrnúť dnešné slová prezidentky a trojice silových ministrov po rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

So spojencami v NATO a Európskej únii je Slovenská republika pripravená poskytnúť pomoc na ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ochranu ľudských životov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po zasadaní Bezpečnostnej rady SR. Bezpečnosť Slovenska podľa nej momentálne nie je ohrozená.

„Novodobé Slovensko takúto situáciu nezažilo. Majme na mysli jedinú prioritu – bezpečnosť občanov. Zdržme sa politických výrokov, ktoré by mohli zvýšiť napätie a polarizáciu spoločnosti,“ uviedol Heger.

So spojencami rokujeme o pomoci

„Spojenci požiadali o aktiváciu článku 4, čo znamená bezpečnostné konzultácie, keď sa spojenci cítia ohrození, a my sa cítime ohrození. Urobíme rozhodnutia, ktoré budú zodpovedné, aby sme zaistili bezpečnosť a nedotknuteľnosť nášho územia,“ vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď.

„Je potrebné posilniť východné krídlo Aliancie,“ doplnil ho šéf diplomacie Ivan Korčok. Momentálne sa podľa neho diskutuje o zriadení predsunutej obrany NATO, akú má aj Pobaltie, kde sa na nej podieľajú aj slovenskí vojaci. „Keď Aliancia taký návrh pripraví, dáme ho na posúdenie vláde a parlamentu,“ dodal minister.

Ministri tvrdia, že ak prídu spojeneckí vojaci posilniť obranu Slovenska ako člena východného krídla NATO, boli by z okolitých štátov Aliancie. Malo by ísť o niekoľko stoviek vojakov.

Minister obrany poprel informácie, že by armáda povolávala bojové zálohy. „V tomto momente nepredpokladáme povolávanie záloh, už vôbec nie mobilizáciu. Máme dostatok vojakov ozbrojených síl.“

Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR.

Ukrajinci u nás nájdu útočisko

„Majme pre Ukrajincov pochopenie. Tí, čo utekajú pred vojnou, u nás dostanú potrebné zázemie. Zachovajme si chladnú hlavu, nenechajme sa vyprovokovať a nepodliehajme dezinformáciám.  Slovenská republika si bude plniť svoje humanitárne povinnosti,“ povedal premiér.

Minister vnútra Roman Mikulec potvrdil, že jeho rezort v spolupráci s migračným úradom poskytne prichádzajúcim Ukrajincom pomoc.

„Sme pripravení na všetky alternatívy a poskytneme im útočisko, azylové konanie bude fungovať ako obyčajne,“ a doplnil, že ukrajinskí občania majú na 90 dní bezvízový prístup na Slovensko.

Korčok: Toto je slovanská vzájomnosť?

Minister zahraničných vecí označil konanie Ruska za bezprecedentný akt násilia a odsúdil „absolútne neprijateľnú rétoriku, akú sme nezažili od druhej svetovej vojny“. Vo štvrtok doobeda si predvolal ruského veľvyslanca Igora Bratčikova a odovzdal mu protestnú nótu.

Podrobil kritike nedávne vyjadrenia ruského prezidenta o tom, že Ukrajina údajne vedie agresívnu politiku, pácha na ruských občanoch genocídu či šíri fašizmus. Ruské vyhlásenia o „denacifikácii a demilitarizácii“ považuje za neprijateľné.

Ruský útok považuje rezort diplomacie za nevyprovokovaný, neopodstatnený a neoprávnený. „Ministerstvo dôrazne požiadalo o okamžité zastavenie vojenských aktivít Ruskej federácie na Ukrajine a stiahnutie všetkých vojsk Ruskej federácie z celého územia Ukrajiny vrátane územia samozvaných separatistických území Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sú naďalej územím Ukrajiny,“ zdôraznil rezort diplomacie.

„Toto je tá slovanská vzájomnosť?“ pýtal sa na tlačovej konferencii Korčok.

Z hľadiska konzulárnej pomoci varoval Slovákov, ktorí zostali na Ukrajine, že doprava v Kyjeve je paralyzovaná, a diplomatická pomoc je preto obmedzená. „Vyzvali sme pred týždňom občanov, aby sa vrátili na Slovensko, vážili sme každé slovo aj načasovanie tejto výzvy.“


Ďalšie články