Matovič: K Lučanskému som mal rešpekt. Väzba bola prekvapením

Igor Matoviè príchod na zasadnutie Ústredného krízového štábu Igor Matovič. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Premiér Igor Matovič vyjadril svoju úprimnú sústrasť rodine Milana Lučanského. Tvrdí, že jeho obvinenie a väzba ho prekvapili, nakoľko policajného exprezidenta považoval za výraznú zmenu k lepšiemu oproti jeho predchodcovi.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa 29. decembra pokúsil o samovraždu, v ktorej dôsledku deň nato skonal. Svoju úprimnú sústrasť jeho rodine a známym vyjadril na sociálnej sieti aj predseda vlády Igor Matovič. Podotýka tiež, že jeho obvinenie a väzba boli preňho veľkým  prekvapením.

„Neviem posúdiť skutky, z ktorých bol obvinený, to už zrejme nikto nevyšetrí a dnes sa za tým patrí urobiť bodku. Čo však posúdiť viem, je to, že bol výraznou zmenou k lepšiemu voči policajnému prezidentovi Gašparovi, priamo spriahnutému s nitrianskou mafiou a mal som k nemu kvôli tomu rešpekt,“ uviedol premiér.

Prvá udalosť

Podľa správ, ktoré si s Lučanským vymenil, mal Matovič bývalého policajného prezidenta nabádať, nech ide „po krku“ každému bez ohľadu na stranícku či inú príslušnosť. Chcel sa s ním aj stretnúť, pretože ho zaujímal názor šéfa policajtov na policajnú reformu.

„Jeho obvinenie a následná väzba boli pre mňa prekvapením, ale plne som dôveroval a dôverujem elitným vyšetrovateľom, dozorujúcej prokuratúre a súdu,“ povedal predseda vlády. Zároveň je podľa neho správne, že sa v reakcii na Lučanského smrť vzdal svojej funkcie generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej správy Milan Ivan.

Robenie politiky?

Viacerí členovia vedúcich orgánov všetkých opozičných strán volajú aj po demisii ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a spochybňujú oficiálnu verziu príčiny smrti tohto niekdajšieho policajného predáka. Akcentujú tiež jeho psychickú odolnosť a zásluhy na vyriešení veľkých kriminálnych prípadov v minulosti.

Premiér Igor Matovič sa voči politizovaniu udalosti ohradil. „Robiť z tejto osobnej tragédie politickú tému, o čo sa pokúšajú niektorí opoziční politici, je prejavom absolútnej bezcitnosti voči rodine a prekročením všetkých hraníc politickej komunikácie. Ja sa k tomu za žiadnych okolností neznížim,“ uviedol deň predtým.

Milana Lučanského obvinila NAKA v rámci akcie Judáš už začiatkom decembra a bol stíhaný väzobne. Pár dní nato bol hospitalizovaný. Prvé správy hovorili o potýčke a takisto aj o pokuse o samovraždu. Neskôr rezort spravodlivosti upresnil, že sa zranil pri cvičení.


Ďalšie články