Jadrové strašenie Putina: Rozkaz by museli potvrdiť ďalší dvaja muži

Na snímke sprava náčelník Generálneho štábu armády Ruska Valerij Gerasimov, ruský prezident Vladimir Putin a ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP Na snímke sprava náčelník Generálneho štábu armády Ruska Valerij Gerasimov, ruský prezident Vladimir Putin a ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

V nedeľu 27. februára celý svet strnul, keď ruský prezident Vladimír Putin vydal povel, aby boli ruské jadrové sily uvedené do „stavu vysokej pohotovosti“ (presný preklad z ruštiny by však znel skôr „zvláštny režim pohotovosti“). Nie je síce celkom jasné, čo to znamená, v každom prípade sa ale začali šíriť obavy, že ruský prezident by mohol evidentné vojenské zlyhanie na Ukrajine riešiť napríklad aj použitím ruského nukleárneho arzenálu.

Obavy, že by Vladimir Putin mohol konať svojvoľne, nie sú na mieste. K tomuto kroku by musel presvedčiť aj ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Nad touto možnosťou by sa, samozrejme, nemalo len tak mávnuť rukou, ale zároveň treba konštatovať, že rozhodne nie je dôvod na akúkoľvek paniku. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že ide o čosi, čo Rusko v krízových situáciách robí pomerne často. Pripomína tým, že patrí medzi hlavné jadrové mocnosti sveta, na čo by ostatné štáty mali brať ohľad. Ide teda o vcelku štandardný prejav veľmocenského zastrašovania, nie o signál, že by sa azda Rusko skutočne chystalo na bojové nasadenie svojich jadrových zbraní.

Čo presne znamená onen „stav vysokej pohotovosti“? Väčšina expertov si myslí, že ide o sekvenciu technických krokov, ktoré by v krajnom prípade mohli umožniť vyslanie onoho osudového rozkazu na vypustenie jadrových rakiet. Prakticky ide zrejme najmä o aktiváciu povestného „atómového kufríka“, teda zariadenia, ktoré slúžia na komunikáciu ruského prezidenta a vybraných jednotiek s jadrovými zbraňami. Za normálnych podmienok je „kufrík“ vypnutý, zatiaľ čo v súčasnosti sa najskôr nachádza v stave, kedy je možné ono spojenie nadviazať.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články