Veľké svetové koncerny opúšťajú ruský trh. Zatiaľ na dobu určitú

ruský premiér Vladimir Putin otvorenie otvárací ceremoniál nemecká automobilka VW ruská skupina automobilový priemysel automobil auto Tiguan úplný výrobný cyklus Vladimír Putin kráča pred automobilom Volkswagen Tiguan pri príležitosti spustenia úplného výrobného cyklusu v závode nemeckej automobilky Volkswagen v ruskom meste Kaluga v roku 2009. Foto: TASR/AP

Zhruba po týždni vpádu ruských vojsk na Ukrajinu oznamujú dočasné zmrazovanie svojich aktivít na ruskom trhu viaceré nadnárodné koncerny. Reagujú nielen na vojenskú agresiu zo strany Ruska, ale aj na ekonomické sankcie, ktoré na túto krajinu uvalili EÚ, Spojené štáty i ďalšie krajiny. Obria francúzska banka Société Générale dokonca uviedla, že v „extrémnom prípade“ by ruské úrady mohli siahnuť aj na jej aktíva na tamojšom trhu. Londýnska burza zasa zastavila obchodovanie s 27 ruskými titulmi.

Nemecká automobilka Volkswagen oznámila, že zastavuje aktivity v Rusku. Firma tak reaguje na situáciu po útoku Ruska na Ukrajinu. Ako vo štvrtok informoval Reuters, koncern až do odvolania zastavuje výrobu vo svojich ruských závodoch Kaluga a Nižný Novgorod.

Zároveň s okamžitou platnosťou zastavuje vývoz áut do Ruska. Nižný Novgorod vyrába VW Taos a tri modely Škody Kodiaq, Karoq a Octavia. Škoda vyrába aj v závode v Kaluge, kde produkuje model Rapid.

„Prerušením aktivít firmy v Rusku sa predstavenstvo spoločnosti rozhodlo reagovať na celkovú situáciu, ktorá sa vyznačuje výraznou neistotou,“ uviedol Volkswagen v správe.

Apple zastavil predaj produktov a obmedzil Apple Pay

Americká spoločnosť Apple od utorka úplne pozastavila predaj svojich produktov v Rusku. „Pozastavili sme predaj všetkých produktov v Rusku. (Už) minulý týždeň sme zastavili všetok export našich produktov do tejto krajiny,“ konštatuje vo vyhlásení Apple.

Spoločnosť zároveň oznámila, že v Rusku obmedzuje Apple Pay aj ďalšie svoje služby a zablokovala sťahovanie aplikácií ruských štátnych médií RT a Sputnik mimo územia Ruska.

„Sme hlboko znepokojení z ruskej invázie na Ukrajinu a stojíme pri všetkých ľuďoch, ktorí trpia v dôsledku súvisiaceho násilia. Podporujeme úsilie humanitárnych organizácií, poskytujeme pomoc potrebnú pri vznikajúcej utečeneckej kríze,“ píše sa vo vyhlásení firmy Apple.

Na archívnej snímke z 10. januára 2013 sa dievča dotýka displeja ikonického smartfónu od spoločnosti Apple s portrétom Steva Jobsa v Petrohrade. Dvojmetrovú sochu napokon 3. novembra 2014 z univerzitného areálu v Petrohrade odstránili. Foto: TASR/AP

Švédsky reťazec H&M dočasne zatvoril obchody

Švédsky odevný reťazec H&M je ďalšou z veľkých spoločností, ktoré sa v reakcii na inváziu na Ukrajinu rozhodli utlmiť svoju činnosť na ruskom trhu.

Druhý najväčší odevný reťazec na svete vo štvrtok uviedol, že „je hlboko znepokojený tragickým vývojom na Ukrajine a stojí pri všetkých, ktorí trpia“. V tejto súvislosti dodal, „že predaj v Rusku sa rozhodol dočasne zastaviť“.

Na ukrajinskom území spoločnosť už svoje obchody dočasne zatvorila, keďže, ako uviedla, nedokázala by zaistiť bezpečnosť kolegov a zákazníkov.

Rusko predstavuje pre H&M šiesty najväčší trh. Podľa údajov agentúry Reuters vo 4. kvartáli minulého roka generovala firma v Rusku približne 4 percentá tržieb. Zatiaľ čo reťazec na viacerých trhoch redukuje počty kamenných obchodov, v Rusku, naopak, počet svojich obchodov v poslednom období zvyšoval.

https://standard.sk/176480/ceny-plynu-vzrastli-od-piatka-dvojnasobne-ropa-pokorila-maxima-sulik-slubuje-ze-na-tento-rok-mame-energie-zabezpecene/

Rozhodnutie firmy Ikea sa dotkne 15-tisíc zamestnancov

Švédsky nábytkársky gigant Ikea vo štvrtok oznámil, že v reakcii na vojnu na Ukrajine pozastaví aktivity v Rusku a Bielorusku. Zasiahne to takmer 15-tisíc zamestnancov, 17 obchodov a tri výrobné závody.

„Vojna už mala obrovský vplyv na ľudí. Výsledkom je aj vážne narušenie dodávateľského reťazca a obchodných podmienok. Zo všetkých týchto dôvodov sa Ikea rozhodla dočasne pozastaviť operácie v Rusku,“ informovala spoločnosť.

Obchodný dom spoločnosti Ikea v Moskve. Foto: TASR/AP

Energetický koncern Total nebude investovať do nových projektov

Francúzsky energetický koncern Total v reakcii na ruský útok na Ukrajinu v utorok uviedol, že už neinvestuje do nových projektov v Rusku.

Koncern sa takisto angažuje v dodávkach motorových palív pre Ukrajinu. Total tiež dodal, že prijme oparenia zodpovedajúce európskym sankciám proti Moskve. K svojmu podielu v ruskej ťažobnej firme sa však nevyjadril.

Lodný gigant Maersk zastavuje dodávky do ruských prístavov

Dánsky lodný gigant Maersk v utorok oznámil, že prestane prijímať nové objednávky na prepravu takzvaného nepodstatného tovaru do a z Ruska v dôsledku sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko za inváziu na Ukrajinu.

Maersk s odvolaním sa na sankcie vo vyhlásení uviedol, že „rezervácie do a z Ruska sa až do odvolania dočasne pozastavia s výnimkou potravín, zdravotníckych a humanitárnych zásob“.

Dánska spoločnosť, jeden z popredných svetových prepravcov kontajnerov, dodala, že sa pokúsi rešpektovať rezervácie zadané pred sankciami.

Firma ďalej uviedla, že výnimky podčiarkujú jej zameranie sa na „sociálnu zodpovednosť a snahy podporovať ruskú spoločnosť napriek všetkým komplikáciám a neistotám“.

Na snímke vykladá žeriav kontajner firmy Maersk. Foto: TASR/AP

Société Générale sa pripravuje na prípadnú konfiškáciu aktív v Rusku

Francúzska banka Société Générale uviedla, že v „extrémnom prípade“ by ruské úrady mohli zhabať jej aktíva na tamojšom trhu. Je to zatiaľ najostrejšie varovanie zo strany západnej spoločnosti v súvislosti s dôsledkami vojny na Ukrajine.

Expozícia banky voči ruskému trhu je jedna z najväčších spomedzi zahraničných bánk a predstavuje približne 18,6 miliardy eur. Z toho 15,4 miliardy eur má banka priamo vo svojej ruskej divízii SG Russia. V prípade realizácie najhoršieho možného scenára je však Société Générale schopná finančné dôsledky absorbovať, uviedlo vedenie inštitúcie.

Ako informovala agentúra Reuters, v Rusku generovala banka približne 3 percentá svojho zisku a jej expozícia voči ruskému trhu sa odrazila po útoku na Ukrajinu aj na vývoji jej akcií. Tie po invázii prudko klesli a od začiatku roka dosiahol pokles približne o pätinu.

V tejto súvislosti Société Générale uviedla, že pracuje na znížení rizík na ruskom trhu. Rovnaké aktivity vyvíjajú aj ďalšie západné inštitúcie. Tie prehodnocujú svoje aktivity v krajine, ktorá na sankcie západných štátov už zareagovala niektorými odvetnými opatreniami.

Vysokú expozíciu voči ruskému trhu má aj banka Citigroup. Tá v stredu informovala, že jej straty z ruského biznisu môžu ísť do miliárd dolárov. Jej celková expozícia voči Rusku dosiahla ku koncu minulého roka takmer 10 miliárd USD (9 miliárd eur). Je to omnoho viac, než banka pôvodne uvádzala.

Zamestnankyňa prichádza do sídla francúzskej banky Société Générale v Paríži. Foto: TASR/AP

Londýnska burza zastavila obchodovanie s akciami 27 ruských firiem

Londýnska burza vo štvrtok zastavila obchodovanie s akciami 27 ruských firiem vrátane akcií najväčšej ruskej banky Sberbank a energetického gigantu Gazprom. Ďalšími firmami, s ktorých akciami zastavili obchodovanie, sú napríklad Lukoil či Polyus. Informuje o tom portál cnbc.com.

Hodnota akcií ruských firiem kótovaných na burze v Londýne sa prepadávala už od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a uplatnenia následných ekonomických sankcií voči ruským firmám, inštitúciám a jednotlivcom zo strany USA a ich spojencov. Do štvrtka stratili takmer celú svoju hodnotu.

Akcie Sberbank od začiatku roka klesli o 99,72 percenta, Gazprom si odpísal 93,71 percenta, Lukoil prišiel o 99,2 percenta, Polyus klesol o 95,58 percenta, Rosnefť oslabil o 92,52 percenta.

Domáci ruský akciový trh je v podstate už štvrtý deň zatvorený. Ruská centrálna banka totiž pozastavila obchodovanie s akciami a derivátmi v snahe predísť ich výpredajom.

(tasr, sita, im)


Ďalšie články