Začali sa prípravné kempy NHL. Chára mení dres. Aké sú šance ďalších Slovákov?

IMG_7028 Slovenský obranca Christián Jaroš už zarezáva v predsezónnom kempe Ottawy Senators. Foto: Instagram/christianjaros

Na Silvestra sa prvýkrát zišli kádre siedmich celkov, ktoré sa nezapojili do play-off v minulom ročníku. Tesne pred štartom súťaže prestúpil z Bostonu po štrnástich rokoch Zdeno Chára. V kempe Ottawy Senators už zarezáva slovenský obranca Christián Jaroš. Ďalších dvadsaťštyri celkov začne prípravu 3. januára. 

Zdeno Chára mení dres po štrnástich rokoch. To najlepšie z jeho pôsobenia v Boston Bruins. Zdroj: Youtube

Počet Slovákov v NHL zrejme neporastie.

V minulej sezóne nastúpilo v najlepšej hokejovej lige 12 hráčov zo Slovenska. Skrátený ročník 2021 bude na hráčov spod Tatier zrejme ešte chudobnejší. Peter Cehlárik sa rozhodol pre návrat do Európy a už patrí k najproduktívnejším hráčom švédskej SHL. Nebezpečný útok Leksandu stojí na jeho spolupráci s krajanom Marekom Hrivíkom. V NHL tento rok neuvidíme zrejme ani Marka Daňa. V minulom roku si pripísal len tri štarty za Columbus, napriek tomu sa mu podarilo v novembri podpísať dvojcestný kontrakt s Winnipegom Jets. Následne si však zlomil ruku v zápase slovenskej extraligy medzi Popradom a Trenčínom. Presadiť sa po zranení do nabitého kádra v Jets v rozbehnutej sezóne bude mať nesmierne ťažké.

O miesto v prvých tímoch zabojujú aj mladíci, ktorí sa rozohrávali v slovenskej extralige: Róbert Lantoši (Boston Bruins), Adam Húska (New York Rangers). V Calgary zabojuje o svoje miesto Adam Rúžička, ďalšia slovenská nádej Flames Martin Pospíšil bude v sezóne zatiaľ pokračovať v extraligových Košiciach. Talentovaný Maxim Čajkovič (Tampa Bay) po kontaverznom vyradení z prípravy pre MS dvadsaťročných zrejme zostane v kádri Bratislava Capitals. Úspech by pre každého z nich znamenal premiérový štart v NHL a to by bolo veľkým a príjemným prekvapením.

V extraligovej Nitre sa rozohrávala aj nádej Bostonu Bruins Robert Lantoši. V osemnástich stretnutiach si pripísal osemnásť kanadských bodov. Foto: Instagram/hk_nitra_official

NHL či AHL?

Náročné prebiť sa do prvého tímu budú mať aj dvaja obrancovia pochádzajúci z Košíc, Martin Marinčin a Christián Jaroš. Marinčin nastúpil za svoje Toronto Maple Leafs v minulej sezóne 26 krát, ťažil najmä zo zranení v kádri Listov. Toronto ale po sezóne v obrane posilňovalo. Z tímu víťaza Stanley Cupu Tampy Bay prišiel Zach Bogosian, zásadnejší je pre Marinčina ale príchod dvoch „ľavákov“. Z Calgary sa do Toronta sťahuje skúsený T.J. Brodie a šťastie v zámorí skúsi aj dvadsaťšesť ročný fínsky reprezentačný bek Mikko Lehtonen, ktorý dve posledné sezóny obliekal dres Jokeritu Helsinky hrajúceho v ruskej KHL. Marinčin má síce jednocestný kontrakt, ale v konkurencii aj ďalších talentov to na výraznú zápasovú porciu v tejto sezóne nevyzerá.

Najviac sa pred sezónou posilňovalo v Ottawe. Predposledný tím minulej sezóny mal tri výbery v prvom kole draftu a aktívny bol aj na trhu voľných hráčov i hráčskych výmenách. Z draftu sa do Ottawy zberá nemecká hviezda z aktuálnych MS do 20 rokov Tim Stützle, prídu aj známe mená ako Dadonov, Galchenyuk, Paquette, Stepan, či Wattson. Z hľadiska šancí slovenského beka sú zásadnejšie príchody pravorukých obrancov Josha Browna z Floridy a Erika Gudbransona z Anahaimu. Pevné miesto v základe by mal mať Nikita Zaitsev a v systéme ma Ottawa aj ďalšieho Rusa, zadáka Petrohradu Artyoma Zuba. Konkurencie pre Jaroša tak bude naozaj tvrdá.

Obliecť si dres prvého tímu Ottawy nebude tento rok vôbec jednoduché. Foto: Instagram/christianjaros.

Podobne komplikované to bude mať v nadchádzajúcej sezóne aj dvadsaťjedenročný Martin Fehérváry. Jeho Washington Capitals majú po prestupe Zdena Cháru v systéme deväť zadákov z jednocestnou zmluvou. Rozhodujúcu časť sezóny tak zrejme strávi v AHL v drese Hershey Bears. V prospech Martina hovorí vysoký vekový priemer zadákov Caps, vedenie tímu by sa teda malo snažiť o vytvorenie aspoň minimálneho priestoru v tíme aj pre nastupujúcu generáciu defenzívy, v ktorej s Fehérvárym počítajú.

O nakopnutie kariéry sa v drese Vegas Golden Knights pokúsi už dvadsaťosemročný Košičan Tomáš Jurčo. V uplynulej sezóne stihol pred zranením len dvanásť zápasov za Edmonton, v ktorom v príprave dostal priestor aj popri hviezdnej dvojici McDavid-Draisaitl. Po operácii bedrového kĺbu sa čakal skôr jeho návrat do Európy, a tak je podpis kontraktu s ambicióznym celkom z Nevady pomerne prekvapivým. Jurčo bude potrebovať hlavne vyhnúť sa zraneniu a zdravotným komplikáciám, talentu na to aby sa v NHL presadil má určite dostatok.

Tomáš Jurčo s najväčšou hviezdou NHL Connorom McDavidom ešte v drese Edmontonu. Kariéra Košičana bude pokračovať vo Vegas Golden Knights. Foto: Instagram/tomasjurco.

Istá zrejme len šestica.

Z hráčov, ktorí by mali určite pravidelne nastupovať, začneme Richardom Pánikom. Krídelník Washingtonu Capitals so zmluvou na 2,75 milióna dolárov zatiaľ nenaplnil očakávania svojho zamestnávateľa. Počas sezóny vypadol z presilovkových formácií, postupne padal aj útokmi a zastavil sa až vo štvrtej „checking line“. Sezónu uzavrel s deviatimi gólmi a dvadsiatimi dvoma bodmi v päťdesiatich deviatich zápasoch. Tímu výraznejšie nepomohol ani play-off, kde strelil len jeden gól. Bez výraznejšej produktivity  a vyrovnanejších výkonov sa Richardova pozícia v tíme výraznejšie nezmení a bez gólov to bude znova len jedenásťminútová porcia času na ľade za zápas. Jeho meno sa často spájalo aj so špekuláciami vo výmenách, ktoré pri stagnácii výkonov môžu pre Pánika skončiť aj zmenou dresu počas rozbehnutej sezóny. 

Na úspešnú sezónu bude chcieť nadviazať obranca Dallasu Stars, Andrej Sekera. Andrejovi sa konečne vyhýbali zranenia a mohol tak byť pevnou súčasťou zadných radov tímu, ktorý to dotiahol až do finále Stanley Cupu, kde nestačil na Tampu Bay. V Texase sa v medzisezónnej prestávke veľmi nezbrojilo a nič sa zrejme nemení ani na filozofii, ktorá spolieha na skúsených veteránoch. Sekeru by sme tak mali pravidelne nájsť aspoň v treťom obrannom páre a oslabeniach, v prípade zranení spoluhráčov iste aj vyššie. 

Jaro Haláka je aktuálne jediným slovenským brankárom v NHL. V kempe New York Rangers to skúsi aj Adam Húska. Foto: Instagram/jarohalak.

Jediný slovenský brankár.

Po tom, čo kariéru ukončil Peter Budaj, zostal jediným slovenským brankárom v NHL Jaroslav Halák. V Bostone mu patrí pozícia dvojky popri Tukkovi Raskovi, pričom v základnej časti si delili zápasovú porciu takmer rovnomerne. V play-off sa stal Halák aj jednotkou, keď Rask z rodinných dôvodov odišiel z bubliny v Toronte. Hálak tak chytal v deviatich zápasoch play-off s 2,76 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zásahov 90,2%. Boston vyradil Carolinu, ale neskoršiemu víťazovi z Tampy podľahol v pomerne jednoznačnej sérii 1:4. Viacerí fanúšikovia videli problém aj v absencii Raska, ktorého Halák plne nenahradil. Ten nakoniec ostal v Bostone, a tak sa Halákova pozícia v tíme túto sezónu meniť zrejme nebude, aj keď popri skúsených veteránoch budú chcieť v Bostone čoraz viac zapriahať aj mladého Čecha Vladařa.

Tomáš Tatár z Montrealu Canadiens si aj túto sezóny bude chcieť vylepšiť svoje bodové maximum. Foto: Instagram/tomastatar90

Najproduktívnejším hráčom Montrealu Canadiens bol minulý rok Tomáš Tatár. Nazbieral 22 gólov a 39 asistencií v 68 zápasoch. Do Montrealu prišli po sezóne len Frolík a Perry a tak ostáva tridsaťročný rodák z Ilavy hlavnou ofenzívnou zbraňou tradičného a historicky najúspešnejšieho tímu. Tomášovi po sezóne končí zmluva, preto bude chcieť prekonať svoje maximá v streleckej štatistike, ku ktorým mal nakročené už v ročníku 2019/20, ktorý ale kvôli pandémii predčasne ukončil základnú časť sezóny. 30 strelených gólov a 70 bodov je hranica, kde by Tatár mal byť spokojný a mohol očakávať nový lukratívny kontrakt.

Legenda zmenila dres.

Senzáciou bol nedávny prestup hrajúcej legendy a kapitána Bostonu Zdena Cháru do Washingtonu Capitals. 44 ročný najstarší a najvyšší hráč ligy nedostal od Bostonu ponuku, ktorá by zodpovedala jeho predstavám a ambíciám, preto po 14-tich zmenil dres.

Prestupová senzácia uplynulých dní. Foto: Instagram/nhl

O Zdena sa podľa jeho agenta zaujímalo až dvanásť klubov. Vyhral Washington, najmä kvôli najvyšším cieľom v Stanley Cupe a blízkosti k Bostonu, kde žije Zdenova rodina. S trénerom Peterom Laviolettom našli aj spoločnú reč ohľadom pozície slovenského obra v tíme. Zdena tak v drese Washingtonu budeme vídať v treťom obrannom páre a oslabeniach. Víťazi Stanley Cupu z roku 2018 budú mať znova najvyššie ambície a v ich drese by sme mohli vidieť nastupovať až trojicu Slovákov.

Jedenásty slovenský šampión.

Najúspešnejšiu sezónu zo Slovákov mal ďalší Košičan Erik Černák. Dvadsaťtriročný robustný obranca siahol na hokejový grál len vo svojej druhej sezóne v najprestížnejšej hokejovej súťaži. A jeho úloha nebola vôbec druhoradá. Nastúpil na plnú porciu zápasov, najčastejšie v druhom obrannom páre so skúseným Ryanom McDonaghom a v play-off bol šiestym najvyťažovanejším hráčom šampióna s takmer 21 minútami na ľade za zápas. Tampa sa po sezóne ocitla vysoko nad platovým stropom a musela preto obetovať niekoľko hráčov z víťaznej zostavy. Stratila Bogosiana, skončil Callahan, do Ottawy vymenila Coburna i Paquettea, len aby mala priestor na podpis nových zmlúv s útočníkom Anthony Cirellim a mladými obrancami Sergačevom a Černákom.

Erik Černák vyhral Stanley Cup už vo svojej druhej sezóne v NHL. Foto: Instagram/erikcernak

Erik podpísal v decembri trojročnú zmluvu na takmer 3 milióny dolárov a stáva sa z neho zrejme najdôležitejší defenzívny obranca tímu z Floridy. Ten bude aj napriek istému oslabeniu opäť patriť medzi favoritov ligy. Bude zaujímavé sledovať, ako si poradí aj bez najproduktívnejšieho hralča Nikitu Kučerova, ktorý má pre zranenie vynechať celú základnú časť blížiacej sa sezóny. Zraneného Stamkosa v uplynulej play-off nahradili „Blesky“ dokonale, a tak mohol Černák historicky ako jedenásty hráč narodený na Slovensku dvihnúť nad hlavu Stanley Cup.


Ďalšie články