Televízne tipy: Miniséria o prvej českej spisovateľke

bozena Miniséria Božena. Foto: ceskatelevize.cz

Filmové tipy na nasledujúce dni: bláznivá česká komédia, životopisné príbehy dvoch autorov, ale aj skutočný príbeh z Poľska.

SOBOTA

Na sobotu si televízie pripravili dobré filmy, ktoré sa oplatí vidieť. Prvým z takých je film Vlastníci z roku 2019. V roku 2019 získal niekoľko ocenení na Českom levovi. V príbehu sa nájdu hlavne tí, ktorí bývajú v bytovkách a majú spoločné schôdze nájomníkov bytov. Na schôdzach sa snažia dohodnúť a rozhodnúť, ako to bude so správou budovy. Na schôdzi sa stretnú rôzne charaktery, a preto nebude o vtipné momenty núdza. Film si budete môcť pozrieť o 20:00 na ČT1. 

Na Dvojke je na sobotu pripravený poľský film s názvom Vôľa žiť. Niektorí môžu tento film poznať aj pod festivalovým názvom Chce sa mi žiť. Ide o silný príbeh podľa skutočnej udalosti. Hlavnému hrdinovi Mateuszovi bola ako malému dieťaťu diagnostikovaná mozgová obrna. Nemôže rozprávať a ani sa poriadne sám pohybovať. Lekári ho považujú aj za mentálne postihnutého, ktorý nevníma svoje okolie a prirovnávajú ho k rastline. Keď sa Mateusz dostane do ústavu, až tam stretáva mladú dobrovoľníčku a lekárku, ktorá sa zaoberá experimentálnymi metódami liečby. Tie si všimnú, že Mateusz vníma svoje okolie a vo svojom vnútri môže byť inteligentným mužom. Je to silný príbeh muža, ktorý bol celý život uväznený vo svojom vlastnom tele a nemohol dať najavo svoje pocity. Film začne o 21:35 na Dvojke. 

NEDEĽA

Boženu Nemcovú ako spisovateľku pozná asi každý. Ale ako sa spisovateľkou stala a aký bol jej život predtým? To sa dozvieme v minisérii, ktorá svoju premiéru začne v nedeľu na ČT1. Je rok 1837 a Božena má 17 rokov. Je iná ako jej rovesníčky, rada píše. Jej rodičia jej hľadajú manžela, ktorý by si ju vzal aj bez vena. Jedna z možností je o 15 rokov starší účtovník Jozef Nemec. Štvordielna miniséria Božena začne o 20:10.

V nedeľu sa okrem príbehu Boženy Nemcovej môžeme dozvedieť niečo aj o francúzskom autorovi Edmondovi Rostandovi. V životopisnom filme nemá Edmond ani 30 rokov. Vtedy ponúkne slávnemu hercovi svoju hru. Má to však jeden háčik. Hra ešte nie je napísaná. Autor má len názov, a to Cyrano z Bergracu. Teraz má na to pár týždňov, aby napísal svoju hru, ktorá sa neskôr stala jednou z najhranejších divadelných hier po svete. V súčasnosti túto divadelnú hru má vo svojom repertoári aj Divadlo Nová scéna, ktorá ju doplnila o rockové prvky. Film Edmond začne o 20:50 na Dvojke.


Ďalšie články