Vlhová opäť snehovou kráľovnou, v slalome nedala súperkám šancu

Petra Vlhová víazstvo Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

V prvých pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní zvíťazila Petra Vlhová. V novom roku si tak pripísala svoje 40. pódium v kariére a 18. víťazstvo. Druhá sa umiestnila Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorá v tejto sezóne v slalome nechýbala na pódiu ani raz. Tretia skončila Švajčiarka Michelle Gisinová.

Nový rok zahájili lyžiarky Svetového pohára v chorvátskom Záhrebe, kde bol pre nich pripravený najdlhší slalom sezóny. Posledný odjazdili 29. decembra v rakúskom Semmeringu, v ktorom víťazka Michelle Gisinová prerušila trojročnú sériu výhier Mikaely Shiffrinovej a Petry Vlhovej. Slovenská lyžiarka skončila mimo pódia, na štvrtom mieste, a pred prvým slalomom nového roka sa necítila celkom ideálne.

„V tom slalome sa ako keby ešte trošku hľadám. Necítim sa tak ako v Levi, snažím sa s tým niečo robiť, aby to bolo lepšie,“ zhodnotila svoj stav Vlhová pre RTVS.

Práve v Záhrebe získala pred rokom okrem víťazstva aj symbolické ocenenie, korunu snehovej kráľovnej.

„Keď sme sem išli spomínala som ako to dopadlo minulý rok, mám na to naozaj pekné spomienky. Ale to už bolo, teraz je iný rok a iná situácia,“ dodala.

Vlhovú tentokrát neistota nespomalila

Trať prvého kola bola postavená veľmi rytmicky, vyššiu laťku nastavilo pretekárkam opäť počasie. Daždivé dni výrazne ovplyvnili kvalitu snehu a spolu s hmlou výrazne sťažili zjazdárkam aj viditeľnosť. O nepriaznivých podmienkach sa presvedčila hneď druhá pretekárka na trati Katharina Truppeová, ktorá nedokončila prvé kolo.

Štartové číslo tri poskytlo Vlhovej drobnú výhodu pred ostatnými favorizovanými pretekárkami, keďže trať bola po každej jazde stále viac rozbitá. Slovenka ju naplno využila. Hoci sa v prvom kole dopustila drobných chýb a mala pomalší rozbeh, strednú pasáž zvládla najlepšie spomedzi súťažiacich a svojou dynamickou jazdou stanovila najrýchlejší čas prvého kola. Gisinová zaostala iba o 38 stotín a Shiffrinová o 42 stotín sekundy.

Najvýraznejšie Vlhovú ohrozila Katharina Liensbergerová, ktorá bola pomalšia o 32 stotín sekundy a prvé kolo zakončila druhá. V slalome atakovala víťaznú priečku, v agresívnej jazde sa však dopustila výraznej chyby, ktorá ju pripravila o cenný čas.

Nepriaznivé podmienky sa tak podpísali na výkone všetkých zjazdárok, najlepšie sa im dokázala prispôsobiť práve víťazka prvého kola Vlhová. S výkonom bola spokojná, ale i tak videla priestor na zlepšenie.

„Som spokojná. Úprimne, nemala som zo svojej jazdy až taký dobrý pocit. V niektorých pasážach som cítila, že robím chyby, idem ďaleko od brán. Tam som zrejme stratila aj nejaký čas. Podmienky sú naozaj veľmi ťažké, trať je super, ale je trochu hrboľatá. Bude to naozaj ešte veľký boj, všetko je otvorené. V druhom kole sa môže stať čokoľvek,“ zhodnotila svoje prvé kolo slovenská lyžiarka pre RTVS.

Vlhová aj po komplikáciach na trati ovládla slalom v Záhrebe

Počasie sa pred druhým kolom umúdrilo, viditeľnosť na trati sa podstatne zlepšila. Pretekárky naďalej museli zápasiť s kvalitou trate. Až päť zjazdárok nedokončilo druhé kolo, priveľmi riskovali, väčšinu z nich vyradil špicar. Patrila medzi ne i talentovaná Sara Hectorová.

Shiffrinová predviedla perfektnú technickú jazdu, avšak chýbala jej istá razancia a dynamika, ktorú predviedla Gisinová a predbehla Američanku o 0,05 sekundy. Švajčiarku porazila Liensbergerová, ktorá napriek chybám odjazdila lepšie druhé kolo.

Ani jedna z favoritiek napokon nestačila na výkon Vlhovej. Tá zvládla nástup do druhého kola fantasticky, neskôr prišli zaváhania a chyby, ktoré našťastie slovenskú lyžiarku nedokázali obrať o prvé miesto. Liensbergerovú porazila tesne o päť desatín stotín sekundy.

„Úprimne počas druhého kola som mala hrozný pocit. Celú tú trať som sa trápila, pred koncom som spravila obrovskú chybu. V cieli som uvidela, že som prvá. Tie pocity sa nedajú opísať. Padol mi kameň zo srdca. Veľmi sa teším,“ zhodnotila svoje dojmy z výhry pre RTVS.


Ďalšie články