Majstrom sveta v šípkach pre rok 2021 je Gerwyn Price z Walesu

IMG_7159 2 Nový šípkarsky šampión gerwyn Price prestúpil k šípkam z rugby. Foto: Instagram/officialpdc

Bývalý profesionálny rugbista a nasadená trojka turnaja sa stal len desiatym šampiónom v histórii organizácie PDC. Víťazstvo pre neho znamená aj posun na post svetovej jednotky, z ktorej po siedmich rokoch zosadil fenomenálneho Holanďana Michaela van Gervena. Na účet si tiež pripísal 500 tisíc libier, porazený finalista získal 200 tisíc.

Gary Anderson a Gerwyn Price boli pikantným prekvapivým obsadením finále šípkarskych MS 2021. Ich vzájomný duel v novembri 2018 vo finále Grand Slam of Darts sa skončil takmer šarvátkou priamo na pódiu, za čo boli obaja sankcionovaní a dlho si nevedeli prísť na meno.

Finalisti sa veľmi nemusia od incidentu na Grand Slam of Darts v novembri 2018. Foto: Instagram/officialpdc

Price ako svetová a nasadená trojka patril do okruhu hlavných favoritov. To ale isto neplatilo pre dvojnásobného majstra sveta zo Škótska, ktorý už dlhšie hral bez formy a padal rebríčkom. Turnaj začal ako svetová trinástka. V londýnskej Alexandra Palace sa Anderson najviac natrápil v treťom kole, kedy ho zdržovacou taktikou provokoval Mensur Suljovič. Pricea stál najviac síl vyrovnaný štvrťfinálový zápas s Darylom Gurneym, ktorý sa rozhodol až v poslednej možnej hre.

Samotné finále začalo opatrne. Obaja prehrali sety, v ktorých mali výhodu podania, pričom priemery sa hýbali len okolo 95. Spád hra dostala v treťom sete. Gary zavrel hru „sto sedemdesiatkou“, mimochodom siedmou v turnaji, ale celkovo lepšie skóroval Walesan, ktorý aj lepšie zatváral. Dostal sa na 70% úspešnosti, keďže v treťom a štvrtom sete zatváral vždy prvou šípkou. Pred druhou prestávkou tak šiel do vedenia 3:1 na sety Gerwyn Price. Walesan dominoval aj v ďalšom priebehu zápasu. Ešte zlepšil skórovanie, dostal sa cez priemer 105 bodu na tri šípky. Stále k tomu držal aj vysokánsku úspešnosť zatvárania a s Andersonom to už vyzeralo veľmi zle. „The Flying Scotsman“ odpovedal výhrou siedmeho setu, ktorý získal len s veľkým šťastím.

Nervozita z možného víťazstva sadla na Pricea v deviatom sete, keď premárnil deväť „match darts“ a dovolil Andersonovi znížiť na 6:3. Nakoniec v obojstranne nervóznom závere premenil „The Iceman“ na titul až dvanástu šípku a vyhral 7:3 na sety. Štatistici zaznamenali novému majstrovi sveta priemer 100,3 bodu na tri šípky a úspešnosť zatvárania 45,61%. Zaznamenal trinásť sto osemdesiatok a 102 hodov s náhodom sto a viac. 

Historicky desiaty majster sveta organizácie PDC a nová svetova jednotka Gerwyn Price. Foto: Instagram/officialpdc.

Okrem mena nového šampióna turnaj do histórie zapíše najmä absenciu divákov. Tí sa síce dostali do Alexandra Palace v prvý hrací deň, ale kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii v Londýne to bol zároveň aj deň posledný. Karnevalová a frenetická atmosféra, ktorá k šípkam už roky patrí, tým vážne utrpela a hráči sa museli vysporiadať s hrou v prázdnej veľkokapacitnej aréne. 

Napriek tomu sme videli mnohé majstrovské kúsky, nečakané zvraty i prekvapenia. James Wade predviedol „deviatku“, ktorá sa na MS podarila naposledy Raymondovi van Barneveldovi v roku 2016. Sedemkrát sme videli najvyššie možné zavretie na sto sedemdesiat, predviedli ho aj obaja finalisti. Skoro zhoreli vážni favoriti. Už v úvodných kolách sa porúčal obhajca trofeje a dvojka rebríčka Peter Wright. Nasledovali ho Rob Cross, Michael Smith, či Nathan Aspinal. Senzáciou bola výhra Dave Chisnalla nad svetovou jednotkou Michaelom van Gervenom. „Chizzimu“ sa podarilo vyhrať nad van Gervenom po dvadsiatich siedmich neúspešných pokusoch.

Nominovaní účastníci Premier League 2021. Foto: Instagram/officialpdc.

Pandémia prehádzala aj ďalší šípkarsky kalendár. Sledovaná Premier League sa z februára presúva na neskorú jar s nádejou, že sa už bude môcť hrať aj pred divákmi priamo v halách. PDC do nej nominovala zatiaľ deväť borcov vrátane Dimitri van den Bergha a José de Sousu. Jedno miesto ponechali organizátori voľné, no nominovaní zatiaľ nie sú Michael Smith, James Wade, Stephen Bunting, či kométa z tohtoročných MS Dirk van Duijvenbode.


Ďalšie články