Východ Európy predsa utečencov nechcel. Štyri dôvody, v čom je migračná kríza z Ukrajiny iná

Influencerov západného sveta v súčasnosti veľmi zamestnáva problém ukrajinských utečencov. Konkrétne problém ich prijatia v Poľsku. Ako to, že ich Poliaci a ostatné krajiny strednej a východnej Európy prijímajú? Na jednej strane to síce vítajú, ale na druhej strane im to prináša istú kognitívnu disonanciu a mentálne nepohodlie. Svet bol jednoducho rozdelený, vo východnej Európe prevládali tí zlí, ktorí utečencov odmietajú. To bolo poučenie z migračnej krízy v roku 2015. Teraz prišlo z Ukrajiny počas troch týždňov viac utečencov ako za celú migračnú krízu v roku 2015. Čo s tým?

Ukrajinskí uteèenci na hraniènom priechode Ub¾a-Malyj Bereznyj Utečenci na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj. Foto: TASR/František Iván

V uplynulých týždňoch bolo možné sledovať snahu západných novinárov za každú cenu nájsť nejaké prípady potvrdzujúce starý naratív. A niekedy také našli, pretože v tom ohromnom množstve ich, samozrejme, nájdete. Ale to je zlá novinárčina, ktorá nevidí pre pár kríkov les najväčšej migračnej vlny od konca druhej svetovej vojny (od odsunu Nemcov z ich starých sídiel na východe, asi by sa patrilo povedať).


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami