Na ISS prišla trojica ruských kozmonautov. Odvoz Američana stále platí, uisťuje NASA aj Rusi

Traja ruskí kozmonauti odštartovali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu Na snímke ruskí kozmonauti zľava Sergej Korsakov, veliteľ Oleg Artemiev a palubný inžinier Denis Matvejev kráčajú pred štartom ruskej rakety Sojuz MS-21 v kozmodróme v kazašskom Bajkonure v piatok 18. marca 2022. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Napriek vojne a sankciám spolupráca Rusov a Američanov vo vesmíre zatiaľ funguje. Aspoň oficiálne. Objavili sa však aj obavy, či Rusi vzhľadom na súčasnú politickú situáciu neodmietnu odviezť na Zem Američana Marka Vandeho Heia.

Rozpútanie vojny na Ukrajine a ochladenie americko-ruských vzťahov prinieslo otázky o pokračovaní spolupráce na vesmírnych programoch. V hľadáčiku je špeciálne Medzinárodná vesmírna stanica (ISS), ktorá je pod spoločnou kontrolou oboch krajín.

Rusi majú na vesmírnej stanici na starosti pohyb, Američania napríklad výrobu elektriny. Vzhľadom na sankcie a vyostrené vzťahy medzi Ruskom a USA sa tiež objavili fámy, že Rusi nezoberú amerického astronauta Marka Vandeho Heia späť na našu obežnicu.

Situácii nepomohlo ani video, ktoré sa objavilo začiatkom marca na účte ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos na sociálnej sieti Telegram. Na ňom sa ruskí astronauti lúčia s americkým kolegom Markom Vandem Heiom, ktorý ostáva na ISS po tom, ako sa z nej odpojí ruský modul.

Medzinárodná vesmírna stanica ISS. Foto: TASR/AP

Všetko pokračuje, ako má

Niektoré médiá dávali toto video do spojitosti s plamennými vyjadreniami riaditeľa Roscosmosu Dmitrija Rogozina voči zahraničným sankciám ako možnosť, že Rusi odmietnu vziať Američana späť na Zem.

Niečo také však neočakáva ani jedna strana. Vylúčil to aj samotný Rogozin, ktorý označil podobné tvrdenia za „hysterické“ výmysly. Verejnosť uistil aj manažér programu ISS pre NASA Joel Montalbano.

„Viem naisto povedať, že Mark sa vráti domov na palube Sojuzu. Komunikujeme s našimi ruskými kolegami, nie sú tam žiadne prekážky. Trojica astronautov sa vracia domov,“ uviedol pre novinárov Montalbano. Treba podotknúť, že aj keby sa nebodaj Vande Hei nedostal na palubu Sojuzu, 15. apríla má vyštartovať k ISS americká loď Dragon.

Sankcie

Koncom marca sa má z Medzinárodnej vesmírnej stanice vrátiť Američan Mark Vande Hei, ako aj Rus Piotr Dubrov. Spoločne s nimi poletí na Zem ruský veliteľ Anton Škaplerov. Vande Hei v týchto dňoch zároveň prekoná súčasný americký rekord v čase strávenom vo vesmíre – 340 dní.

Zaujímavé však je, že prvýkrát za zhruba dvadsať rokov letí na ISS čisto ruská posádka. Sojuz vzlietne v piatok 18. marca a na stanicu dopraví trojicu ruských kozmonautov, pričom sa ich celkový počet zvýši na päť.

Od začiatku vojny na Ukrajine boli zo strany USA a európskych krajín zavedené sankcie, ktoré ovplyvňujú aj medzinárodnú spoluprácu na dobývaní vesmíru. Recipročne prestal Roscosmos predávať raketové motory do Spojených štátov amerických, Západ zastavil odpaľovanie modulov Sojuz z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane.

Trojica ruských kozmonautov v piatok dorazila na ISS

Kozmická loď Sojuz MS-21 v piatok dopravila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) trojicu ruských kozmonautov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov vzlietli z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane o 16.55 h SEČ. So stanicou sa ich kozmická loď spojila o viac ako tri hodiny neskôr. Na palube ISS sa v tom čase nachádzala posádka zložená z dvoch Rusov, štyroch Američanov a jedného nemeckého astronauta.

Na snímke ruskí kozmonauti zdola veliteľ Oleg Artemiev, palubný inžinier Denis Matvejev a Sergej Korsakov pózujú pred štartom ruskej rakety Sojuz MS-21 v kozmodróme v kazašskom Bajkonure v piatok 18. marca 2022. Foto: TASR/AP

Piatkový štart ruskej vesmírnej lode bol prvým od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, pripomína AP. Vojna spôsobila zrušenie štartov viacerých kozmických lodí a zrušenie zmlúv.

Americký astronaut Mark Vande Hei sa spolu s dvomi ruskými kozmonautmi 30. marca na palube Sojuzu vráti späť na Zem. Vande Hei v utorok prekonal rekord v dĺžke pobytu amerického astronauta vo vesmíre, keď na palube ISS strávil 340 dní, píše AP.


Ďalšie články