Putin oznámil Erdoganovi šesť mierových podmienok pre Kyjev. Sú neprijateľné, uvádza turecká diplomacia

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Turecká diplomacia informovala o šiestich podmienkach pre rokovania prezidentov Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, ktoré si kladie Moskva a ktoré vo štvrtok oznámil šéf Kremľa vo svojom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Erdoganom. Sami Turci, ktorí sa ujali úlohy sprostredkovateľov, však považujú ruské podmienky za neprijateľné.

Turecko sa aj naďalej snaží o sprostredkovanie dialógu medzi znepriatelenými stranami. Napriek tomu, že Zelenskyj je podľa hovorcu tureckého ministerstva zahraničia Ibrahima Kalina pripravený sa s Putinom stretnúť, ruská strana si stanovila šesť podmienok pred prípadným stretnutím na tureckej pôde. O rokovaniach posledných dní informoval turecký denník Hürriyet a tiež agentúra Unian. Kalin to oznámil aj BBC.

O aké podmienky ide

„Na prvom mieste je ukrajinská neutralita, teda zrieknutie sa snáh o členstvo v NATO. Po druhé odzbrojenie a vzájomné bezpečnostné garancie v kontexte rakúskeho modelu neutrality. Po tretie ide o proces, ktorý ruská strana označuje ako „denacifikáciu“.

Po štvrté odstránenie prekážok k všeobecnému používaniu ruského jazyka na Ukrajine. K istému porozumeniu došlo počas rokovaní pri týchto prvých štyroch bodoch. Na dosiahnutie dohody a jej podpísanie je však príliš skoro,“ konštatoval hovorca a súčasne poradca tureckého prezidenta.

Ďalšie dve podmienky sa týkali územia Krymu a Donbasu. Podrobnosti hovorca nespomenul. Označil ich však za najpálčivejšie problémy súčasných rokovaní. Turecko uznáva teritoriálnu integritu Ukrajiny a odmieta ruské nároky na tieto územia. Tieto podmienky hovorca označil z týchto dôvodov za neprijateľné.

Turecký prezident Erdogan sa spojil so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vo štvrtok. Podľa hovorcu Erdogan žiadal Putina o okamžité prímerie. Podľa tureckej diplomacie si niektoré Putinove podmienky vyžadujú stretnutia na najvyššej úrovni, teda na úrovni prezidentov.

Turecko vystupuje neutrálne

V ten istý deň navštívil Istanbul ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Po ich stretnutí turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoğlu uviedol, že Turecko je pripravené zvážiť svoju úlohu bezpečnostného garanta v prípade právne záväzných dohôd o ukrajinskej bezpečnosti. Turecká diplomacia sa od začiatku konfliktu snaží sprostredkovať mierové rokovania medzi prezidentom Putinom a ukrajinským prezidentom Zelenským. Výsledky štvrtkových stretnutí však nevzbudzujú veľkú nádej na vyhlásenie prímeria. Medzinárodné spoločenstvo anexie ukrajinského územia Ruskom dlhodobo neuznáva.

Turecko vystupuje v konflikte od začiatku ako prísne neutrálne. Je totiž na Rusku energeticky závislé. Po EÚ ide pre Gazprom o druhý najväčší trh s plynom. Zároveň však turecká firma Bayraktar predáva Ukrajine veľmi efektívne drony. Turecko to označilo čisto za súkromný obchod firmy Bayraktar, za ktorý Ukrajina regulárne platí a odmietla akokoľvek zasiahnuť.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články