Z afganského ministra financií je dnes taxikár. Aby vôbec uživil rodinu

Chalid Pajenda. Foto: reprofoto/Twitter Chalid Pajenda. Foto: reprofoto/Twitter

Z vysokopostaveného úradníka, ktorý mal na starosti miliardy eur, je dnes taxikár. Americký denník Washington Post sledoval údel bývalého afganského ministra financií Chalida Pajendu, ktorý dnes žije s rodinou v USA.

Bývalý minister financií v Afganistane Chalid Pajenda musel, podobne ako väčšina členov bývalej vlády, utiecť z krajiny po tom, ako sa z nej stiahli americké vojská. Do niekoľkých dní od odchodu zahraničných vojakov prebralo vládu v Kábule islamistické hnute Taliban.

Pajenda dnes pracuje v hlavnom meste USA Washington ako vodič taxíka, konkrétne pre službu Uber, informuje denník Washington Post. Ten o bývalom afganskom ministrovi spravil rozsiahlu reportáž, v ktorej sleduje jeho súčasný život.

V Kábule mal Pajenda na starosti rozpočet krajiny v hodnote zhruba 5,44 miliardy eur. Dnes sa musí uspokojiť s ďaleko menšími sumami, pričom už má na starosti len financie svojej rodiny – ženy a štyroch detí.

„Nemali sme spoločnú vôľu na zmenu, na to, aby sme to mysleli vážne,“ myslí si bývalý minister, pričom okrem Afgancov za to viní aj Američanov či seba samého. „Zožiera vás to zvnútra,“ dodal Pajenda, ktorý sa napriek vďake za nový život cíti v Amerike ďaleko od domova.

V podpriemerný deň zarobí Pajenda v prepočte okolo 135 eur, čo je suma za zhruba šesť hodín rozvážania ľudí. Okrem tejto práce mával Pajenda prednášky o Afganistane na miestnej univerzite, kde však zarábal len nižšie sumy.

Zaistiť život svojej rodine mohol aj cez štúdie a informácie o Afganistane, avšak záujem o krajinu, ako išiel čas, prirodzene, upadal. Rovnako mu veľmi nepomohla ani ponuka medzinárodného rozvoja v Iraku.

„Deti ťa potrebujú. A keď budeš stále cestovať hore dole, nikdy sa tu neusadíš,“ dostalo sa bývalému ministrovi reakcie od jeho ženy. Rozhodol sa preto ostať. Nikdy si podľa svojich slov nepredstavil, že strávi svoju budúcnosť v Spojených štátoch. „Mal som len jednu vlasť a tou bol Afganistan,“ poznamenal Pajenda.  

Američania sa stiahli z Afganistanu v prvej polovici augusta roku 2021 po takmer dvadsiatich rokoch. Moc v krajine prebral rýchlo Taliban, ktorý zvrhol predtým Západom nastolenú vládu. USA vpadli do Afganistanu v reakcii na teroristické útoky na budovy Dvojičiek z 11. septembra 2001.


Ďalšie články