Naším mužom roka je Rachel Levinová, napísali v Babylon Bee. Účet satirickej stránky na Twitteri zamkli

Rachel Levine z článku Babylon Bee. Foto: reprofoto/Babylonbee.com Rachel Levine z článku Babylon Bee. Foto: reprofoto/Babylonbee.com

Trvajte na tom, že dva a dva sú štyri, aj keď vám Twitter hovorí niečo iné, odkazuje riaditeľ humornej stránky Babylon Bee Seth Dillon po tom, ako ich oficiálny účet na Twitteri zamkli pre satirický príspevok. Zdieľali obrázok s posmešným titulkom o transrodovom americkom tajomníkovi ministra zdravotníctva.

Za satirický príspevok zamknutie účtu na sociálnej sieti Twitter. Tak dopadla známa humorná stránka Babylon Bee, ktorú sledujú státisíce ľudí. Doplatila na žart, ktorý si dovolila voči americkému transrodovému tajomníkovi ministra zdravotníctva.

Dnes Rachel Levinová sa narodil ako muž v roku 1957, pričom jeho pôvodné meno bolo Richard. V istom období svojho života sa začal považovať za ženu, pričom k takzvanému prechodu prikročil v roku 2011. V roku 2021 bol už ako transrodová „žena“ vymenovaný za tajomníka na americkom ministerstve zdravotníctva.

Dňa 13. marca tohto roku vyhlásil americký denník USA Today Levina za jednu zo svojich Žien roka, pričom ho vedenie denníka ocenilo popri členkách nežného pohlavia ako Melinda Gatesová, Kamala Harrisová či Dolly Partonová.

Žena roka či muž roka?

Táto skutočnosť neušla pozornosti spomínanej satirickej stránky. „Mužom roka pre Babylon Bee je Rachel Levine,“ hlásal o pár dní neskôr titulok na ich článku. Obrázok s týmto titulkom a fotografiou Levina sa zdieľal aj na Twitteri.

V texte sa Babylon Bee tvári, že Levinovi udeľuje prvý ročník svojej ceny Muž roka. „Kto hovorí, že taký úspešný chlap ako on sa nemôže volať Rachel? Tohto kráľa netrápi, čo si o ňom ľudia myslia,“ píše sa okrem iného v článku, na konci ktorého pridali jeho autori niečo ako aktualizáciu:

„Aktualizácia: Po vyhlásení tohto ocenenia sme boli informovaní, že Levine sa v skutočnosti považuje za ženu. Napriek tomu sme sa rozhodli dať mu tú cenu, pretože jeho osobný názor nemá žiadny vplyv na pravdu. Gratulujeme ti, Rachel Levine!“ píše sa v texte.

V nedeľu 20. marca informoval riaditeľ Babylon Bee Seth Dillon, že oficiálny účet stránky na Twitteri bol dočasne zamknutý pre „nenávistné prejavy“. Problémom bol spomenutý obrázok s imaginárnym ocenením pre Levina.

Necenzurujte sa

V správe spoločnosti Twitter sa špecifikuje, že podľa jej pravidiel nesmú jej používatelia podporovať násilie, vyhrážať sa alebo šikanovať iných ľudí na základe rasy, etnika, národného pôvodu, sexuálnej orientácie, pohlavia, veku, náboženského vyznania, zdravotného postihnutia či takzvanej genderovej identity.

https://twitter.com/SethDillon/status/1505663712266493958

„Hovoria nám, že náš účet nám odomknú po dvanástich hodinách, ale odpočet sa nezačne, kým nezmažeme príspevok, ktorý porušuje pravidlá Twitteru,“ dodal Dillon. V nadchádzajúcich príspevkoch zdôraznil, že odmietajú ustúpiť cenzúre a nebudú nič zmazávať.

„Nič neodstránime. Pravda nie je nenávistný prejav. Ak je strata nášho twitterového účtu cenou za hovorenie pravdy, nech sa tak stane,“ vyhlásil. Dodal, že ľudia by sa nikdy nemali znížiť k cenzurovaniu samého seba a majú nástojiť, že dva plus dva sa rovná štyri – aj keď sa ich Twitter snaží presvedčiť o opaku.

V súčasnosti je twitterový účet Babylon Bee stále uzamknutý. To znamená, že je pre používateľov viditeľný, ale jeho vlastníci nemôžu pridávať žiadne nové príspevky, dokiaľ Twitter zámok nezruší.

https://twitter.com/TheBabylonBee/status/1504155537008697352

Ďalšie články