Ak chcete naše hlasy, nadišiel čas na exekučnú amnestiu, pani ministerka Kolíková

40. schôdza Národnej rady SR Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V rámci programu aktuálnej schôdze NR SR budú poslanci opäť rokovať o reforme súdnictva, ktorá je súčasťou takzvanej súdnej mapy ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Vieme, že pani ministerka má túto reformu ako prioritu a jej príprave venovala značnú pozornosť počas uplynulého roka.

My si však myslíme, že minimálne takú pozornosť a čas, ktorý venovala tejto reforme, by mala venovať aj príprave exekučnej amnestii, ktorá dokáže reálne pomôcť viac ako 1,2 miliónu ľuďom s ich exekúciami.

Všetci dobre vieme, že situácia, v ktorej sa aktuálne nachádza naša krajina, je náročná. Máme za sebou dva roky, odkedy nielen naše zdravotníctvo, ale aj hospodárstvo potrápila pandémia. Teraz zas prišla vojna na Ukrajine, čo sú také udalosti, ktoré naša krajina už desiatky rokov nezažila a ktoré sa odzrkadlia hlavne na našich peňaženkách. Dvíhanie cien jednotlivých komodít však zaznamenáva celý svet a my sa s tým musíme takisto nejakým spôsobom popasovať. Práve v tejto dobe, keď ceny energií, potravín či pohonných hmôt rapídne rastú, je viac ako pravdepodobné, že ešte viac ľudí sa dostane do situácie, keď nebudú  mať z čoho platiť svoje záväzky a budú im hroziť exekúcie. Práve preto si myslím, že nastal ten správny čas, aby sme sa konečne začali venovať tejto téme a nie silou-mocou hájiť svoje záujmy, ale prioritou pre nás ako koalíciu má byť hájiť záujmy našich občanov a pomáhať im v týchto časoch.

Reforma súdnictva sa stretla počas dlhých mesiacov príprav s mnohými problémami, keď musela ministerka čeliť neustálej kritike nielen z radov opozície, ale aj koaličných partnerov. A táto spomínaná kritika, ako všetci dobre vieme, sa odrazila aj na hlasovaní v parlamente. Určite by bolo preto vhodné, aby pani ministerka začala konečne počúvať aj hlasy svojich koaličných partnerov. Nielen pri tvorbe súdnej mapy, ale predovšetkým pri téme exekučnej amnestie.

My sme už absolvovali niekoľko rokovaní na ministerstve spravodlivosti, avšak vždy tieto rokovania skončili na mŕtvom bode. Dokonca s návrhom exekučnej amnestie sme prišli už v roku 2017, keď sme boli v opozícii, ale tento návrh bol opakovane zamietnutý. V rámci nášho návrhu by šlo o konkrétnu pomoc ľuďom, ktorí sa roky nevedia dostať z finančných problémov kvôli exekúciám, ktoré si častokrát ani nespôsobili sami. Exekučnú amnestiu sa nám podarilo presadiť aj do Programového vyhlásenia vlády SR, ale aj po dvoch rokoch, odkedy táto vláda funguje, sa jej na ministerstve nevenuje náležitá pozornosť. Aj napriek tomu, že je to jeden z najdôležitejších zákonov, pretože môže pomôcť statisícom ľuďom.

Základom je dostať ľudí s exekúciami z tohto začarovaného kruhu a pomôcť im v tejto zhoršujúcej sa situácii, keď stúpajú ceny všetkých komodít. Podstatou návrhu je, že občanovi budú odpustené úroky z omeškania a poplatkov, dôjde k odpusteniu od vymáhania pohľadávky štátu a následnému zastaveniu exekúcie. To všetko pod podmienkou, že občan uhradí svoj dlh v zmysle zásady ,,čo si si požičal, to aj vráť“. 

Verím, že sa téma exekučnej amnestie a pomoci ľuďom stane pre ministerku spravodlivosti minimálne takou prioritou, ako jej súdna mapa.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články