Sviatky tento rok veľa voľna neprinesú. Viacero ich vychádza na víkend

Rekreanti sa kúpu v zátoke vodnej nádrže Domaša - Dobrá v obci Kvakovce Dovolenka na Domaši. Foto: Roman Hanc/TASR

Vzhľadom na nedobrú pandemickú situáciu na Slovensku nie je na plánovanie výletov práve najlepší čas. Každý si však rád užije predĺžený víkend, keď to štátne sviatky či dni pracovného pokoja umožnia. Zlou správou je, že tohtoročný kalendár v tomto smere veľmi nepoteší.

Prvého predĺženého víkendu, aj keď za prísnych opatrení lockdownu, sme sa tento rok dočkali hneď prvý januárový deň, kedy si pripomíname štátny sviatok vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Už zajtra (6.1.) je tu Zjavenie Pána, alebo ak chcete „Traja králi“. Tento deň pracovného pokoja pripadá toho roku na stredu a na 5 dní voľna si tak stačilo vziať dva dni dovolenky.

Apríl

Najbližšie pracujúcich čaká predĺžený víkend až na Veľkú noc. Tu žiaden problém nie je, keďže Veľký piatok i Veľkonočný pondelok sú každoročne zárukou piatich dní bez práce, pretože pripadajú vždy na prvý piatok, respektíve prvý aprílový pondelok. Tento rok Veľká noc potrvá od 2.4. do 5.4. vrátane.

Máj

Sklamanie prinesú oba dni pracovného pokoja v máji. Sviatok práce (1.5.) aj Deň víťazstva nad fašizmom (8.5.) tento rok žiaľ pripadli na sobotu. Na predĺženie prvých dvoch májových víkendov sa tak pracujúci tešiť nemôžu.

Júl

Ďalšia najbližšia príležitosť na predĺženie si víkendového voľna tak po Veľkej noci nastane až v júli – na štátny sviatok svätých Cyrila a Metoda (5.7), ktorý tento rok pripadá na pondelok.

August

Aj výročie Slovenského národného povstania, ktoré pripadá na 29. augusta, vychádza tento rok na nedeľu, takže ani tento štátny sviatok milovníkov predĺžených víkendov nepoteší.

September

Na jeseň zachraňuje neutešenú situáciu s voľnými dňami Deň ústavy SR, ktorý pripadá na 1. septembra, čo je tento rok streda, takže ak by ste si chceli naplánovať predĺžený víkend 9 mesiacov vopred tak vedzte, že stačí, aby ste si vzali dva dni dovolenky v pondelok a utorok, alebo v stredu a vo štvrtok a budete mať pokoj od práce celých 5 dní.

Podobne ako s Dňom Ústavy SR, aj sviatok Sedembolestnej Panny Márie, pripadajúci na 15. septembra, tento rok vychádza na stredu.

November

Sviatok všetkých svätých 1. novembra tiež predĺži víkend, keďže ide o pondelok. O dva týždne na to sa môžeme opäť tešiť na oddych uprostred týždňa. 17. november, teda Deň boja za slobodu a demokraciu, kedy si pripomíname udalosti Nežnej revolúcie, je streda. Takže opäť stačí len dva dni dovolenky, aby ste mali 5 dní voľna vkuse.

December

Posledné a pre mnohých najočakávanejšie i najkrajšie sviatky roka –Vianoce k pracovnému voľnu veľa dní nepridajú. Štedrý deň (24.12.) je totiž tento rok v piatok a tým pádom pripadajú oba nasledujúce vianočné sviatky na víkend.


Ďalšie články