Nová mutácia koronavírusu sa šíri rýchlejšie a zhoršuje situáciu. Ale je tu cesta von

PCR test testovanie ochorenie Zdravotný pracovník vkladá tyčinku do tuby po odobratí vzorky na PCR test. Foto: TASR/AP

Na Slovensku v pondelok potvrdili nový kmeň koronavírusu pochádzajúci z južného Anglicka. Môže zapríčiniť rýchlejšie šírenie ochorenia a napĺňania zdravotníckych kapacít. Východiskom sú prísnejšie opatrenia a očkovanie.

V decembri 2020 sa vo Veľkej Británii začal šíriť nový, nákazlivejší kmeň koronavírusu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala svojich európskych členov na posilnenie opatrení. Viaceré štáty Európskej únie, ale aj Izrael, Turecko či Kuvajt, v súvislosti s tým pozastavili civilné lety zo Spojeného kráľovstva. Napriek tomu sa nový kmeň koronavírusu už objavil v Holandsku, Dánsku, Belgicku, Taliansku a dokonca vo vzdialenej Austrálii. 

Ešte pred vianočnými sviatkami sa predpokladalo, že nová mutácia koronavírusu je už na Slovensku, keďže početná časť obyvateľov pendluje medzi Veľkou Britániou a Slovenskom. Od 21. decembra preto platí povinná karanténa pre všetkých občanov, ktorí prichádzajú spoza Lamanšského prielivu.

Karanténa asi nepomohla, lebo v pondelok 4. decembra minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil, že zo vzoriek odobraných pendlerom PCR testami zistili, že nový kmeň koronavírusu sa šíri Slovenskom. „Už v prvých vzorkách z okresu Michalovce sa podarilo tímu Borisa Klempu (Kristína Boršová, Viktória Čabanová) v spolupráci s Prírodovedeckou fakultou (Jozef Nosek) a Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (Broňa Brejová a Tomáš Vinař) identifikovať tzv. anglický kmeň,“ napísal minister na sociálnej sieti.

Ministerstvo zdravotníctva očakáva, že nakoľko je tvar našej krivky veľmi podobný krivke v postihnutých častiach Anglicka, je pravdepodobné, že sa nový variant vírusu objaví i v ďalších častiach Slovenska. Rezort momentálne aktívne pracuje na odbere PCR testov a diagnostikovaní na prítomnosť nového variantu vírusu.

Čo vieme o novom kmeni koronavírusu?

Minister Krajčí napísal, že nový kmeň sa podľa údajov z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení šíri rýchlejšie, a to najmä u ľudí do 60 rokov a medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť nového kmeňa koronavírusu sú rovnaké ako pri pôvodnom víruse. Rýchlejšie šírenie však spôsobí, že bude narastať počet infikovaných a tým aj hospitalizácií, čo v konečnom dôsledku pravdepodobne povedie k nárastu úmrtí.

Podľa ministerstva zdravotníctva spôsobil nový kmeň vírusu v Európe problémy najmä preto, že ho niektoré PCR laboratóriá nedokázali odhaliť a ľuďom vykazovali falošnú negativitu. „Na Slovensku všetky významné laboratóriá na vyšetrovanie PCR vzoriek zatiaľ spoľahlivo detekujú aj nový infekčnejší variant koronavírusu. Ten je dobre zachytený aj antigénovým testom,“ objasňuje rezort.

Veľkou nádejou je podľa ministra zdravotníctva očkovanie. Nič nenasvedčuje tomu, že by bol nový variant vírusu rezistentný voči vyvinutým vakcínam. Takže vakcína od firmy Pfizer-BioNTech, ktorou sa očkuje na Slovensku, bude proti takémuto kmeňu vírusu účinná. Výhodou vakcín ďalej je, že v prípade mutácie vírusu sa vedia rýchlo prerobiť.  

„Už 7. januára sa bude očkovať zdravotnícky personál vo viac ako 50 nemocniciach. Hneď ako prejdú nemocnice pilotnou fázou očkovania, stanú sa z nich vakcinačné centrá s objednávkovým systémom. To má byť v každom okrese. Za január má postupne prísť na Slovensko 208-tisíc dávok vakcíny Comirnaty a predpokladá sa dovoz aj 12-tisíc pilotných dávok od firmy Moderna. Dúfam, že príde aj vakcína od konzorcia Astra Zeneca a Oxfordská univerzita,“ povedal Krajčí.

Odborníci avizujú ďalšie sprísnenie opatrení

Podľa profesora Vladimíra Krčméryho sa nový kmeň koronavírusu síce šíri rýchlejšie, ale dobrou správou je, že nemá u ľudí také výrazné klinické príznaky. „Asi dve tretiny vírusov majú tendenciu mutovať ku klinicky lepšiemu priebehu u pacientov a to preto, aby sa vírus stal menej nápadný v populácii, pretože tam chce zostať čo najdlhšie,“ vysvetľuje pre Štandard.

Nebezpečenstvo podľa profesora tkvie v tom, že 80 percent pozitívnych ľudí nakazených danou mutáciou je bezpríznakových, a tak sa koronavírus šíri nepozorovane. „Pri súčasnom type máte príznaky približne od piateho dňa, ale infekčný ste od tretieho dňa. Pri novom variante sa zdá, že ste infekčný už o deň skôr, čo je tá horšia správa,“ upozorňuje.

Lekár a člen Ústredného krízového štábu Peter Visolajský pre Štandard povedal, že nová infekčnejšia mutácia koronavírusu zhoršuje situáciu na Slovensku, pretože zoslabuje účinok doterajších protiepidemických opatrení. „Preto je ešte dôležitejšie, aby sme ako spoločnosť boli pri dodržiavaní opatrení dôslednejší. Skutočnosť, že tu máme už prvú mutáciu, ktorá pandémii pridáva na sile, len potvrdzuje obavy, že môžu a prídu aj ďalšie mutácie,“ varuje lekár.

Ľudí zároveň vyzval k zodpovednému správaniu a dodržiavaniu hygienických opatrení. „Nepomôže nadávanie na vládu a na slabosť prijatých opatrení, každý jeden z nás môžeme v ochrane seba a druhých spraviť podstatne viac, ako nám prikáže štát.“

Podľa analytika Martina Smatanu vyššia rýchlosť šírenia vírusu povedie k tomu, že sa predĺži platnosť opatrení, ktoré majú preukázateľne najlepšie výsledky v boji proti koronavírusu, teda tvrdý lockdown a sociálny dištanc. Do úvahy vraj prichádza aj to, že platné hygienické opatrenia ako dvojmetrové rozostupy či maximálny počet ľudí na štvorcový meter nebudú postačovať. Ak sa navyše laboratórnymi analýzami a praxou dokáže, že reprodukčné číslo nového kmeňa vírusu je skutočne o 0,4 bodu vyššie, bude sa podľa neho musieť prehodnotiť i vakcinačná stratégia.

„Vakcinačná stratégia vychádza z viacerých predpokladov ohľadom šírenia vírusu, ktoré sú primárne počítané ohľadom reprodukčného čísla vírusu. Na základe toho a výšky premorenosti sa dá aproximovať, koľko percent populácie treba pretestovať, ak sa má dosiahnuť kolektívna imunita. Ak by sa tento kmeň vírusu výrazne rozšíril, tak by sme potrebovali zaočkovať o päť percent viac populácie, ako sa uvádza v súčasnej stratégii, čo je približne o 300- tisíc ľudí viac, až 3,6 milióna ľudí,“ vysvetlil.


Ďalšie články