Vláda hodlá prijať špeciálne pandemické opatrenia pre Nitriansky okres

Premiér: V Nitre budú môc ¾udia ís do práce len s negatívnym testom Mimoriadne zasadanie vlády oznámil včera predseda vlády Igor Matovič v areáli nitrianskej nemocnice. Foto: Henrich Mišovič/TASR

V regióne sa majú uskutočniť tri kolá plošného testovania.

Ku kritickej situácii v Nitre dnes mimoriadne prostredníctvom online spojenia rokuje vláda. Na včerajšej tlačovej konferencii v areáli nitrianskej nemocnice predseda vlády Igor Matovič avizoval, že kabinet príjme špeciálne rozhodnutia, ktoré sa budú týkať len miestneho okresu.

Od budúceho pondelka a nasledujúce tri týždne by mali mať ľudia možnosť v okrese dochádzať do práce len vtedy, keď budú mať negatívny test na ochorenie COVID-19 nie straší ako sedem dní.

Matovič odhadol, že v Nitrianskom okrese je pozitívny každý desiaty obyvateľ. Riešením situácie je podľa neho „dobrovoľno-nedobrovoľné testovanie“, pričom by sa malo uskutočniť v troch kolách. Do testovania sa majú zapojiť obyvatelia, ktorí chodia do práce. Detí a dôchodcov by sa testovanie nemalo týkať, ale v prípade záujmu sa im umožní.  

Predseda vlády odmietol zatvorenie výrobných firiem v okrese, pretože by to spôsobilo problémy pre domácu ekonomiku a zahraničných partnerov firiem. Menovite spomenul kľúčovú nitriansku firmu, automobilku Jaguar Land Rover, ktorá zamestnáva zhruba 4 500 ľudí.

Pomôže nemocnica v Galante

Pandemická situácia v nitrianskom okrese je podľa Matoviča o 50 percent horšia, aká bola pred dvoma mesiacmi na Orave. Kriticky sa vyjadril na adresu okolitých nemocníc, „hlavne v rukách finančných skupín“, ktoré nepomáhajú v ťažkej situácii nitrianskej štátnej nemocnici. Kritizované zariadenia nešpecifikoval.

Vo včerajších večerných hodinách po vystúpení Matoviča uviedol štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva Peter Stachura, že „po intenzívnych rokovaniach s predstaviteľmi Sveta Zdravia a okolitými nemocnicami pristupuje ministerstvo zdravotníctva  SR k reprofilizácii nemocnice Galanta“. Účelom opatrenia je zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19 v Nitrianskom a Trnavskom kraji.  

Súkromné zariadenie v Galante sa zmení na takzvanú červenú nemocnicu. Bude sa starať len o pacientov s COVID-19. V podobnom režime už pracuje nemocnica v Novom Meste nad Váhom.

(joh)


Ďalšie články