Ministerstvo remigrácie, ktoré navrhuje Zemmour, podporila v prieskume väčšina Francúzov

zemmour_dan_israel_twitter Stúpenci Érica Zemmoura začali lepiť plagáty. Zdroj: Twitter/Dan Israel

Minulý týždeň prisľúbil francúzsky prezidentský kandidát Éric Zemmour, že v prípade víťazstva vytvorí ministerstvo remigrácie, ktoré by malo kompetencie deportovať nelegálnych prisťahovalcov. Prieskum denníka z pravicového prostredia hovorí, že sa Francúzom nápad pozdáva. Zemmour však napriek tomu vo voličských prieskumoch zaostáva.

Francúzsky pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour nedávno predstavil koncept ministerstva remigrácie. Pokiaľ by zvíťazil v nadchádzajúcich voľbách, vytvorí podľa svojich slov ministerstvo zamerané na vyhostenie nelegálnych prisťahovalcov, darebákov či cudzokrajných zločincov.

Prieskum objednaný pravicovým magazínom Valeurs Actuelles, ktorý má blízko práve k Zemmourovi, tvrdí, že s tvorbou takéhoto úradu by súhlasila viac ako polovica Francúzov. Prieskum verejnej mienky vykonala agentúra OpinionWay v dňoch 23. a 24. marca na vzorke 1 058 ľudí.

Aj u voličov Macrona

Z celkového počtu opýtaných občanov by si úrad na vyhosťovanie nelegálnych migrantov prialo 55 percent osôb. Najčastejšie išlo o podporovateľov Zemmoura, medzi ktorými má nápad podporu na úrovni 93 percent.

Vysoká miera súhlasu sa očakávane ukázala aj medzi voličmi Marine Le Penovej, ministerstvo by prijalo 76 percent ľudí. Vysokú mieru podpory vykázali aj zástancovia kandidátky Republikánov Valérie Pécressovej, 61 percent.

Skúmanie verejnej mienky prinieslo aj relatívne vysokú mieru súhlasu spomedzi voličov súčasného prezidenta Emmanuela Macrona, kde by ministerstvo remigrácie podľa tohto prieskumu podporilo 48 percent opýtaných Francúzov.

Čo na to ostatní kandidáti?

Medzi podporovateľmi ľavicových kandidátov Yannicka Jadota i Jeana-Luca Mélenchona sa našlo osve 34 percent ľudí, ktorí súhlasia s daným návrhom.  

Protikandidáti Zemmoura sa pritom voči jeho nápadu ministerstva remigrácie vyjadrili značne kriticky. Napríklad Marine Le Penová nazvala koncept remigrácie ako „úplne nerepublikánsky“ a nespravodlivý. Od Republikánov zasa zaznelo, že ide zo strany Zemmoura len o „prázdny slogan“.

Ešte nedávno si tento novinár pôvodom zo židovskej rodiny z Maroka brúsil zuby na súboj s Emmanuelom Macronom v druhom kole volieb. V posledných prieskumoch sa však prvýkrát prepadol pod dvojcifernú hranicu. V súčasnosti sa jeho podpora pohybuje na úrovni 9 až 10 percent.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb sa odohrá v nedeľu 10. apríla.


Ďalšie články