Fínska politička Päivi Räsänenová je nevinná, rozhodol súd. Obhajoba hovorí o obrovskom víťazstve

vaalit 2019 1 Fínska politička Päivi Räsänenová. Foto: Archív političky

Fínska poslankyňa a bývalá ministerka vnútra Päivi Räsänenová je oslobodená od všetkých obvinení. Rozhodol o tom súd v Helsinkách. Obhajoba hovorí o obrovskom víťazstve. Obžaloba má týždeň na odvolanie.

„Fínsky súd potvrdil právo na slobodu prejavu tým, že zamietol všetky obvinenia proti fínskej poslankyni Päivi Räsänenovej a biskupovi Juhanovi Pohjolovi. V jednomyseľnom rozhodnutí súd dospel k záveru, že „neprislúcha okresnému súdu interpretovať biblické koncepty“. Obžalobe bolo nariadené, aby zaplatila viac ako 60 000 eur ako trovy konania a má sedem dní na odvolanie sa proti rozhodnutiu,“ informovala o tom právnická firma sledujúca prípad.

Táto medzinárodná právnická organizácia, ktorá političku i luteránskeho biskupa v ostro sledovanom procese vo Fínsku i za jeho hranicami obhajovala, hovorí o „veľkom víťazstve“.

Bývalá ministerka vnútra a exlíderka kresťanskej demokracie Päivi Räsänenová čelila niekoľkonásobnej obžalobe za takzvaný hate speech (nenávistný prejav) na sociálnej sieti a v miestnom rádiu. Súd skúmal, či sa v nich dopustila urážky homosexuálov. Manželka luteránskeho pastora je autorkou politicky nekorektnej brožúry s názvom Ako muža a ženu ich stvoril – Homosexuálne zväzky spochybňujú kresťanský koncept človeka. Za tieto tri činy a vyjadrenia jej hrozilo niekoľko rokov za mrežami, no teraz je zbavená všetkých obvinení.

„Som veľmi vďačná, že súd uznal ohrozenie slobody prejavu a rozhodol v náš prospech. Po oslobodení mám pocit, že z mojich pliec spadla ťarcha. Aj keď som vďačná za to, že som mala príležitosť postaviť sa za slobodu prejavu, dúfam, že toto rozhodnutie pomôže zabrániť tomu, aby iní museli prejsť rovnako tvrdou skúškou,“ povedala Päivi Räsänenová bezprostredne po verdikte.

Obžaloba si vzala na mušku teológiu oboch obvinených, podrobila ich tvrdej skúške, no tiež tvrdila, že proces sa netýka viery alebo Biblie, píše ďalej komuniké obhajcov.

Obhajoba, naopak, trvala na tom, že ak by političku i biskupa Pojholu uznali vinnými, „výrazne by to poškodilo slobodu slova vo Fínsku“. To, čo ich klienti tvrdili, sú totiž základné kresťanské pravdy.

Musí existovať významný dôvod na obmedzenie slobody prejavu

Súd uznal, že hoci niektorí môžu namietať voči Räsänenovým vyhláseniam, „musí existovať významný spoločenský dôvod na zasahovanie do slobody prejavu a na jej obmedzovanie“. Súd preto dospel k záveru, že takéto odôvodnenie neexistuje, približujú obhajcovia dôvody rozhodnutia okresného súdu vo fínskom hlavnom meste.

Paul Coleman z tímu ADF International, ktorý političke pomáha, verdikt uvítal. Je to „dôležité rozhodnutie, ktoré podporuje základné právo na slobodu prejavu“ v severskej krajine:

„V slobodnej spoločnosti by malo byť každému dovolené, aby sa podelil o svoje presvedčenie bez strachu z cenzúry. To je základ každej slobodnej a demokratickej spoločnosti. Kriminalizácia prejavov prostredníctvom takzvaných hate speech zákonov ruší dôležité verejné diskusie a predstavuje vážnu hrozbu pre naše demokracie.“

Ľudia protestovali pred helsinským súdom, keď túto kauzu riešil, a to v oboch dňoch procesu: 24. januára a 14. februára. Manifestovali aj približne tri tisícky občanov pred fínskym veľvyslanectvom v Budapešti, pripomína ADF International.

Táto pôvodne lekárka a neskôr politička v rozhovore pre Štandard minulý rok prezradila, že ju potešila podpora zo sveta i konkrétne zo Slovenska „od slovenských evanjelických biskupov aj katolíckeho biskupa Jozefa Haľka“. Poďakovala za všetky modlitby za Fínsko, ktoré si veľmi cení. Už vtedy svoje stíhanie vnímala ako precedens:

„Môj prípad celkom určite bude precedensom. Napokon, tri obvinenia, ktoré proti mne vzniesli, sa týkajú toho, či je vo Fínsku povolené vyjadriť presvedčenie založené na tradičnom učení Biblie a kresťanských cirkví. Som presvedčená, že každý by mal mať slobodu vyjadriť svoje hlboké presvedčenie o dôležitých otázkach bez obáv z cenzúry alebo trestného stíhania.“


Ďalšie články