Ukrajina vyzvala, aby symbol Z kriminalizovali všetky štáty sveta

Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Veľké písmeno Z sa stalo symbolom ruského vpádu na Ukrajinu. Ide o jeden zo symbolov, ktorý má na vojenskej technike namaľovaná ruská armáda bojujúca u nášho východného suseda. Ukrajinci preto vyzývajú, aby sa používanie tohto znaku vo význame podpory ruskej agresie zakázalo vo všetkých štátoch.  

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval na sociálnej sieti Twitter všetky štáty sveta, aby zakázali a kriminalizovali symbolické používanie písmena z, ktoré okrem iných využíva ruská armáda na označenie svojich bojových vozidiel.

„Vyzývam všetky štáty, aby kriminalizovali používanie symbolu ‚Z‘ ako znak verejnej podpory ruského vpádu na Ukrajinu. ‚Z‘ znamená ruské vojnové zločiny, zbombardované mestá, tisícky mŕtvych Ukrajincov. Verejná podpora tohto barbarstva musí byť zakázaná,“ uviedol v príspevku Kuleba.

Niektoré štáty v Európe už pristúpili ku krokom, ktoré zakazujú a postihujú používanie tohto písmena v zmysle podpory ruskej strany vo vojne na Ukrajine. Už začiatkom marca začala polícia v Českej republike pripravovať metodický pokyn, podľa ktorého budú môcť vyšetrovať používanie znaku.

Viaceré spolkové krajiny Nemecka taktiež ohlásili, že používanie symbolu Z na verejnosti bude trestné. V Dolnom Sasku i Bavorsku úrady uviedli, že každá osoba, ktorá vysloví súhlas s ruským vpádom na Ukrajinu, môže očakávať policajné vyšetrovanie.

V krajine sa zvažuje aj celoplošná kriminalizácia tohto symbolu vo význame podpory Rusov. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra Marek Wede povedal, že človek používajúci Z na znak podpory ruskej invázie sa môže stať trestnoprávne zodpovedným, keďže ruský vpád na Ukrajinu sa považuje za zločin.

Samotný význam písmena z u ruského vojska nie je známy. Niektorí ho interpretovali ako začiatočné písmeno výrazu „Za víťazstvo“ (Za pobedu) či Západ. Pravdepodobne však ide jednoducho o vojenskú značku, ktorou Rusi označujú svoju vojenskú techniku vyslanú na Ukrajinu. Okrem veľkého písmena Z používajú napríklad aj O či V.


Ďalšie články