Židia v USA sa boja zrušenia polície. Na najhoršie ich pripravujú vojaci z Izraela

Výcvik ortodoxných židov v Pennsylvánii. Foto: reprofoto/Youtube Výcvik ortodoxných židov v Pennsylvánii. Foto: reprofoto/Youtube

Dlhé roky sa mali Židia v USA dobre a cítili sa tam bezpečne. Spoliehali sa na silný štát a vládu zákona, no po minuloročnom volaní po zrušení polície u nich rastú obavy. Niektorí sa preto rozhodli podstúpiť výcvik zameraný na sebaobranu, pri ktorom im pomáhajú aj izraelskí vojaci.

Rastúce antisemitické útoky či protesty BLM, ktoré viedli k sľubom i krokom na odfinancovanie, ba dokonca zrušenie americkej polície. Aj to sú dôvody, pre ktoré sa ortodoxní Židia v Spojených štátoch obávajú o svoje bezpečie. Viacerí členovia komunity sa preto odhodlali k bojovému výcviku, aby boli sami schopní brániť seba a svoje rodiny. Pomáhajú im v tom izraelskí vojaci.

„Je tu celé to antipolicajné hnutie. A to je veľmi hrozivé pre mnoho Židov,“ hovorí jeden z trénujúcich Židov vo videoreportáži novinára a cestovateľa Petra Santanella. Novinár sa bol osobne pozrieť na jeden z týchto tréningov v štáte Pensylvánia.

Výcvik miestnej ortodoxnej židovskej komunity vedú dvaja profesionáli z izraelskej armády – Jonathan a Heim. Tí tvrdia, že k zhoršovaniu bezpečnostnej situácie dochádza už niekoľko rokov, spomínajú pritom viacero väčších incidentov či útokov.

„Potom sú tu tie menšie, ktoré sa dejú každý deň alebo každý týždeň,“ podotýka ostrostrelec Heim a dodáva, že ľudia by nemali byť paranoidní – avšak zároveň si nemôžu dovoliť byť nepripravení. „Jednoznačne cítim, že je tu rast [incidentov, pozn. red.] za posledné roky, aký som nikdy nevidel za ten čas, čo žijem v tejto krajine,“ hovorí druhý profesionál Jonathan.

Dlhé roky sa podľa vojakov mali Židia v USA dobre a cítili sa tam bezpečne. Posledné roky a rast útokov však dokazujú, že sa to zrejme mení.

Výcvik ortodoxných Židov v Pensylvánii. Foto: reprofoto/YouTube

Americký patriot

„Je tu veľa faktorov, jedným z nich je, že ľudia zabudli na holokaust,“ hovorí Jonathan a podotýka, že tento trend vidí hlavne u mladšej generácie ľudí. Ďalším dôvodom môže byť závisť. Vojak uznáva, že Židia sú v USA úspešnou menšinovou skupinou. Je tu však prirodzene aj zhoršujúca sa ekonomická situácia, ktorá pramení z pandémie koronavírusu.

Podotýka, že ich výcvik je súčasťou toho, čo znamená byť Američanom. Sú patrioti, veria v právo legálne držať zbraň a byť schopný brániť seba a svoj majetok. Doteraz sa spoliehali na ochranu úradov a polície, avšak vývoj posledných rokov ich motivuje k tomu, aby boli schopní brániť sa aj sami.

Židia tvoria v USA približne dve percentá obyvateľstva (okolo šesť miliónov ľudí), pričom sú sústredení najmä na severovýchodnom pobreží krajiny, ale aj na juhu či na západnom pobreží. Obývajú najčastejšie veľké mestá či ich metropolitné oblasti.

Spojené štáty zažili po minulý rok nárast zločinnosti a vrážd. Práve v mnohých veľkých mestách sa ich počet významne zvýšil.


Ďalšie články