Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 je už na Ukrajine. Moskva predtým varovala, že ho zničí

Slovak_S-300 Slovenský systém S-300. Foto: EllsworthSK/Wikimedia

AKTUALIZOVANÉ Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 sa už nachádza na Ukrajine. Naše nebo tak momentálne stráži systém Patriot, ktorý máme dočasne k dispozícii z Nemecka. Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera ide o zodpovedné rozhodnutie, ktoré chráni nevinných ľudí pred agresiou Vladimira Putina.

O pohybe extrémne drahej techniky sovietskej a neskôr ruskej výroby pôvodne informovala TV Markíza s tým, že tajný presun trval dva dni. Slovensko sa tak stáva vôbec prvou členskou krajinou NATO, ktorá na bojisko dodala takúto zásadnú techniku.

„Minister obrany Jaroslav Naď dosiaľ argumentoval, že systém S-300 nemôže Slovensko poskytnúť Ukrajine, kým nebude mať adekvátnu náhradu,“ pripomína portál Aktuality. Systém S-300 je pre Ukrajincov dôležitý z toho dôvodu, že na jeho obsluhu sú vycvičení, čo neplatí o západnej technike tohto druhu.

Heger presun chváli priamo z Kyjeva

K dodaniu obrannej výzbroje prichádza v čase, keď sa predseda vlády Eduard Heger nachádza v Kyjeve. Politik do ukrajinskej metropoly cestoval po boku predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella.

Informáciu o presune neskôr Heger sám potvrdil. „Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým Slovenská republika ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu,“ nechal sa počuť.

„Darovanie systému neznamená, že sa Slovenská republika stala súčasťou konfliktu, kto to tvrdí, klame. Konáme v zmysle dohovorov a postupujeme rovnako, ako ostatné demokraticky zriadené spoločenstvá, ktoré si uvedomujú, že boje na Ukrajine, sú zároveň otázkou našej budúcnosti,“ napísal neskôr Naď.

Systém S-300 má okrem Slovenska v rámci Únie už len Grécko a Bulharsko. Sofia však už deklarovala, že ho Ukrajine neposkytne.

„Podarilo sa. Snáď to zločincov z Kremľa aspoň trochu odradí od ďalšieho páchania zločinov u našich susedov,“ komentoval logistickú operáciu Martin Klus, štátny tajomník rezortu diplomacie za SaS.

Čo na to Kremeľ?

Expremiér a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico v minulosti považoval za nehorázne už len uvažovať o tom, že by Slovensko našim východným susedom tento systém poslalo.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno varoval cudzie štáty pred presunom tohto systému na Ukrajinu. Zdôraznil, že Moskva zničí akýkoľvek vojenský náklad, ktorý na ukrajinské územie vstúpi. Naď v reakcii na to uviedol, že vyhrážky vojnových štváčov nebude brať do úvahy.


Ďalšie články