Top 10 slovenských chválových a gospelových albumov z poslednej dekády

Marian.jpg Marián Lipovský. Foto: reprofoto/youtube

Či sa pomaly pripravujete na niekoľkotýždňový home office alebo len hľadáte novú muziku na cesty autom, pripravili sme si 10 najlepších kresťanských albumov, ktoré vyšli v posledných 10 rokoch. 

Je pekným zvykom na prelome rokov bilancovať a hodnotiť; väčšou zábavou než na konci roka je to na konci celej dekády. Na našej malej kresťanskej hudobnej scéne síce nepôsobí veľa umelcov; tých menej známych si zvyčajne dokážeme všimnúť aj bez masívnej mediálnej podpory. Za rok sa urodí niekoľko albumov, za desať rokov o niečo viac. Preto v tomto článku ponúkneme 10 kresťanských albumov na streamovacích službách, ktorým by naši hudobne orientovaní čitatelia rozhodne mali venovať pozornosť. 

Odkazovať budeme na Spotify, keďže má v našej krajine najširšie zastúpenie a mnohí z vás túto službu využívajú. A keďže nám celkom vyšlo vybrať jeden album z každého roku, zoznam je radený chronologicky, podľa roku vydania. Príjemné počúvanie.

ESPÉ – Nestačí (2011)

Sliačska kapela eSPé sa v posledných rokoch vďaka evanjelizačnému projektu Godzone rozvinula na popredného umelca v slovenskom worshipe. Uprostred ich súčasnej tvorby vyčnieva starší album Nestačí; piesňovo vynaliezavý, zvukovo tvorivý. V čase jeho vzniku znel úplne inak ako všetci ostatní a nepáčilo sa nám to. No dnes si to nevieme vynachváliť. Obľúbená pieseň: Premenení

F6 – Vzbuď sa, Boží ľud (2012)

Nebolo to tak dávno, keď slovensko-rómske zoskupenie z prostredia gréckokatolíckej misie v Čičave pôsobilo na festivaloch ako zjavenie. Po dvoch „začínajúcich“ albumoch prišlo s regulárnou štúdiovkou z vlastnej dielne, ktorú uviedli výborným rapom, hlbokým duchovnom v textových motívoch a šarmantnou rómčinou v slove i rytme. Obľúbená pieseň: Vzbuď sa, Boží ľud.

Timothy – Rozsvieť a vstúp (2013)

Rok 2013 sa niesol v atmosfére akustických albumov, melodické „lajvko“ bratislavských BCC Worship však prekonali umelci okolo Mariána Lipovského. Multiumelecký album spájajúci v obraze živé chvály, balet, maľbu i scénický tanec, výborné piesne, útulný predvianočný kozubový feeling i duchovnú blízkosť. Obľúbená pieseň: Po tebe túžim viac.

EVS Band – Nádych (2014)

Žiadny muzikálny kresťan, ktorý rád chodí do chrámu na bohoslužby, sa nevyhne myšlienke prerobiť staré kancionálky do modernejšieho šatu. Kým s JKS-kami je to kvôli popieraniu prozódie trocha náročnejšie, evanjelici sa tejto výzvy zhostili bravúrne. Dnes majú na konte už druhý album vynovených piesní, ale prvotina, nahratá v úchvatných priestoroch prešovského evanjelického kolégia, je „must hear”. Obľúbená pieseň: Skala vekov. 

Dominika Gurbaľová – V srdci mi znie (2015)

V tomto albume radi spomíname na debuty, inak to nebude ani v prípade košickej autorky Dominiky Gurbaľovej. Žalmami a evanjeliom pretkané pesničkárstvo nás oslovilo súhrou precízneho remesla a odvahou hrať silnú hudbu s minimom nástrojov. Citlivý, vnímavý prístup k piesňam a príbehu len pripravil poslucháčov na Dominikinu budúcu tvorbu. Obľúbená pieseň: srdci mi znie.

Fil3 – Cesta, Pravda, Život (2016)

Ak sme vyššie vytiahli na slniečko F6, nečakali sme, že o pár rokov nám vyrazia dych príbuzným detským projektom s názvom Fil3. Dospeláci za nástrojmi a piesňami plus deti za mikrofónmi rovná sa výborná smršť, ktorú si s pôžitkom vychutnajú nielen mladší poslucháči. Láskavé „guilty pleasures” s presnými slovami, ktoré vedia, kedy trafiť srdiečko. Obľúbená pieseň: Boh aj človek.

Hearbeat – Kam ma zavolá (2017)

Vyspelejší, vyzretejší, vycibrenejší. Prvý album takmer čisto dámskej kapely z prievidzského spoločenstva Piar odhalil, že chválovú hudbu môžu tvoriť nielen úprimné modlitby, ale aj silná porcia poézie. Druhá platňa pokračovala v totožnom duchu, piesne sa dočkali remeselnejšieho kabátu, v celej dramaturgii nachádzame čitateľný koncept a výrazný autorský zámer. Obľúbená pieseň: Milujem ťa

PiarMusic – Jeden (2018)

Muzikanti z prievidzského Piaru ukázali svoju šikovnosť aj v ďalšom roku, keď rôzni umelci a autori spojili svoje diela do kolaboratívneho albumu Jeden. Rôznorodosť síce ukázala istú tvorivú kolísavosť, na druhej strane, osobité prístupy k piesňam priniesli množstvo farieb a chutí. Zaujal aj nápad myšlienkovo prepojiť piesne titulnou básňou v strede albumu; piaristi tak znova predviedli, že v rukávoch majú nielen dostatok nápadov, ale aj autorskú odvahu. Obľúbená pieseň: Môj Abba.

Marana Tha – Drahocenný (2019)

Prvý album prešovského spoločenstva Marana Tha pred niekoľkými rokmi ukázal, že aj kresťanskí hudobníci neostali nič dlžní povesti šarišskej metropoly ako slovenského Seattlu. V rovnakom odkaze sa niesli aj tri ďalšie platne, pričom v tej poslednej sa brilantným spôsobom predstavila mladá krv. Piati autori s jedinečnou interpretáciou, špičková hudobná produkcia a 14 piesní rôznych žánrov, ale totožnej kvality. Obľúbená pieseň: Drahocenný.

Dáša Voskárová – jedno.tu (2020)

Pri PiarMusic a najnovšej Marana Tha je jasné, že v kresťanskej hudbe ožíva trend zapájať do tvorivého procesu viac osôb než len jedného výrazného frontmana v kapele. Mladá debutantka Dáša Voskárová to minulý rok dotiahla do ohromujúcich čísel; na hudobnom projekte, ktorý sa zavŕšil albumom jedno.tu, sa podieľalo približne 40 umelcov, technikov a kreatívcov. Pôvodné autorské piesne, kontemplatívnejší nádych či náznaky starých českých spirituálov – to všetko sa podpísalo pod výborným výsledkom. Obľúbená pieseň: Kapoan ecdrS.


Ďalšie články