Peniaze na pomoc ľuďom sužovaným vysokými cenami sú, len sa treba konečne rozhýbať

Jozef Hajko. Foto: Matúš Zajac Jozef Hajko. Foto: Matúš Zajac

Vláda zatiaľ nemusí hľadať nejaké výnimočné zdroje na pomoc ľuďom zasiahnutým vysokými cenami potravín či energií. Na začiatok úplne stačí, ak im vráti peniaze, ktoré vybrala od začiatku roka navyše na daniach, píše ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

Matematika je jednoduchá. Ak sú vyššie ceny tovarov, vláda si na ne môže pripočítať aj vyššiu daň z pridanej hodnoty (DPH). Inými slovami, ak rastú ceny potravín v obchodoch, jedla v reštauráciách či materiálov na stavbách, štátny rozpočet na tom zarába.

Presne to sa stalo v prvých mesiacoch tohto roka. Na DPH vybralo ministerstvo financií za január až marec o 321 miliónov eur viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Vlani v pandémii ľudia síce míňali menej ako teraz, ale aj tak je nárast mimoriadny a podpisuje sa na ňom tohtoročné zdražovanie. Ľudí tak nezasiahli len vyššie ceny vstupných komodít, ale aj dane, ktoré si na ne pripočítal štát.

Ministerstvo financií Igora Matoviča síce v štátnom rozpočte počítalo s tým, že na DPH vyberie tento rok viac ako vlani, ale už za prvé tri mesiace záväzok naplnilo takmer z polovice. Vytvorilo si tak dostatočný priestor na to, aby mohlo uvažovať o znížení sadzieb DPH na vybrané tovary alebo, ešte lepšie, aby z peňazí vybraných navyše dokázalo poskytnúť adresnú pomoc tým, ktorých zvýšené ceny zasiahli najzraniteľnejšie.       

A to nie je všetko. Na spotrebných daniach vybral štát do marca o 85 miliónov eur viac ako vlani. Kvótu zvýšeného výberu nastavenú v štátnom rozpočte naplnil za prvé tri mesiace už z dvoch tretín. Kapitolu spotrebných daní tvoria spolovice poplatky z pohonných hmôt. Vytvoril sa dostatočný priestor, aby vláda dočasne znížila spotrebné dane a zľavila tak dosah na všetkých, čo nakupujú benzín či naftu. Pomohlo by to najmä podnikateľom, napríklad dopravcom. A zmiernilo by to tak prenášanie nákladov na dopravu do cien tovarov v obchodoch pre bežných obyvateľov.

Verejným rozpočtom sa v týchto ťažkých časoch darí a v marci si to všimla aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Hlavne vďaka lepšiemu výberu daní a odvodov by malo tento rok hospodárenie štátu skončiť oveľa lepšie, ako predpokladalo ministerstvo financií. Očakávané zlepšenie predstavuje zníženie deficitu o viac ako desatinu.

Priestor na pomoc ľuďom zasiahnutým neočakávaným rastom cien teda existuje. Vláda peniaze aspoň na rozbeh dlho očakávaných opatrení má. Vymýšľanie nových daní na veľké firmy nie je namieste. Nakoniec, keby sa tak aj stalo, nové náklady by si firmy preniesli do svojich cien, čo by napokon najviac pocítili opäť len tí, ktorí majú dnes najhlbšie do vrecka.

Sľubov, že vláda predloží konkrétne opatrenia, bolo už veľa. Posledný z úst predsedu vlády spred Veľkej noci. Otáľanie nie je na mieste, i keby sme pripustili, že každý deň odkladu spustenia pomoci šetrí štátnemu rozpočtu milióny eur. V KDH preto opakovane voláme a budeme volať po tom, aby sa kabinet konečne rozhýbal.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články