Súmrak nad Ficom, súmrak nad štátom

Minister vnútra opä èelí odvolávaniu, poslanci zaèali mimoriadnu schôdzu Foto: Jaroslav Novák/TASR

Obvinenie Roberta Fica a obvinenie a zadržanie Roberta Kaliňáka je vrcholom policajného vyšetrovania od volieb v roku 2020.

Robert Fico a Robert Kaliňák sú obvinení zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, na čele ktorej mali spoločne stáť, a z ohrozenia daňového tajomstva. Je priskoro hodnotiť závažnosť obvinení, budeme sa s nimi musieť najskôr oboznámiť.

Reči o ich obvinení sa viedli už v kampani, od volieb pravidelne. Zvykli sme si na slovník, kde boli Fico s Kaliňákom označovaní za mafiu, a boli sme k tomu v Štandarde od začiatku kritickí. Malo to svoje dôvody a tie teraz prejdú testom.

Obvinenie Fica a Kaliňáka je zlom.

Polícia vie, že týmto obvinením prekročila bežné hranice. Kaliňák patril počas celej vlády Smeru k najmocnejším ľuďom v štáte. Fico nie je len bývalý premiér, je to najúspešnejší politik po roku 1989. Ide teda o výrazne viac ako len to, že sa dozvieme, či spáchali trestný čin alebo nie.

Výsledkom ich obvinenia môžu byť len dve veci.

Ak sa obvinenie nepodarí preukázať, Fico s Kaliňákom sa stanú martýrmi. Naplno ich to politicky rehabilituje, preferenčne posilní a otvorí im to cestu k moci. To treba čítať ako cestu k revanšu. Nevyhnutne padnú iné hlavy.

Ak sa Fico vráti k moci, dá sa očakávať koniec Úradu špeciálnej prokuratúry, veľké čistky v bezpečnostných zložkách a nahradenie spravodlivosti pomstou. Fico bude hovoriť, že má na to mandát z volieb a nebude sa tomu dať čeliť (viď čo dnes hovorí Pellegrini).

Nevieme posúdiť pravdepodobnosť, ale vieme ukázať, že niečo podobné sa práve deje s Jaroslavom Haščákom. Vieme tiež, že v najsledovanejšom prípade našej doby sme dokázali odsúdiť vrahov, ale zatiaľ nie objednávateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Preto je na mieste opatrnosť.

Kto pochybuje o zodpovednosti Kočnera či Haščáka, a predsa sa im preukázať ich vinu v kauze vraždy a Gorily nepodarilo.

Je tu samozrejme aj druhá možnosť, že Fico s Kaliňákom budú usvedčení a potrestaní. O správe štátu počas vlády Smeru všetci niečo vieme, o inom sa hovoria legendy, bankovky sa vraj brali na centimetre (čo do hrúbky obnosu), „zábava“ nemala konca kraja. Vieme tiež, že Fico je Smer, koniec Fica by v dohľadnej dobe znamenal koniec Smeru.

O tom, či bol štát spravovaný bandou zlodejov (ako to kedysi nazval Augustín) alebo zločineckou skupinou (ako dnes tvrdí polícia), nemusíme viesť spor. Treba to dokázať pred súdom. Nič iné sa nebude počítať.

Ak sa to preukáže, nebude to len triumf spravodlivosti, ale objaví sa aj pachuť toho, že akosi často obviňujeme, súdime a trestáme našich vrcholných predstaviteľov.

Okrem Fica je obvinený aj Andrej Kiska, predtým sme chceli súdiť Vladimíra Mečiara, odsúdený bol Jozef Tiso. Pochybnosti sa týkali aj ďalších, a to ešte spravodlivosť minula komunistov.

Nevyhnutne príde na otázku: Aký je to štát, ktorý obviňuje a trestá svojich vladárov. Ak sú tresty spravodlivé, niečo podstatné v ňom funguje. Je to vláda práva, princíp padni komu padni.

Ale ani potom sa nezbavíte pachuti, že niečo nemenej podstatné nefunguje. Veď ako sa dá byť hrdým na štát, ktorému vládnu kriminálnici?! 


Ďalšie články