Čo má polícia proti Ficovi a Kaliňákovi

Robert Fico,Tibor Gašpar, Robert Kaliòák Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky v Bratislave 27. februára 2018. Foto: Marko Erd/TASR

Na internete je dostupné uznesenie, ktorým NAKA začala trestné stíhanie proti Ficovi a Kaliňákovi. Prečítali sme si tento vyše 100-stranový text a prinášame rekonštrukciu toho, z čoho asi polícia obvinila bývalého premiéra a jeho ministra vnútra.

Uznesenie je ešte z 19. apríla 2021, začalo sa ním trestné stíhanie voči expremiérovi Robertovi Ficovi a bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a vieme na jeho základe hodnotiť približný rozsah obvinení voči Ficovi a Kaliňákovi. Obvinenie bolo pred rokom postavené najmä na výpovediach spolupracujúcich obvinených Ľudovíta Makóa, Františka Imreczeho a Daniela Čecha. Fico s Kaliňákom sú dnes obžalovaní v rovnakých skutkoch, ku ktorým medzitým nepribudlo nové obvinenie, zatiaľ však nevieme, či nepribudli ďalší „kajúcnici“, ktorí prípad posunuli ďalej – napríklad Hraško, Mihálik či Vorobjov. Tomu sa budeme venovať, ak sa niečo také potvrdí.

Pri dôkazoch, ktoré zhromaždila polícia, ktoré nižšie opisujeme, treba brať do úvahy aj včerajší výrok policajného prezidenta Štefana Hamrana: „Uvidíme, či sa to podarí dotiahnuť do konca, či dôkazy NAKA budú postačujúce na to, aby sme Fica a ostatných obvinených postavili pred súd,“ povedal počas Večera Mareka Vagoviča.

Hamran má samozrejme lepšiu znalosť situácie ako my, ale opatrnosť je, zdá sa, na mieste.

Fico a Kaliňák sú spolu s Bödörom a za účasti Tibor Gašpara podľa uznesenia autormi zosnovania zločineckej skupiny: „Na vysoké štátne funkcie z pozície politickej moci, vopred pripraveným, dohodnutým a naplánovaným spôsobom dosadili ako verejných funkcionárov nimi vybrané a im lojálne osoby…“ Malo ísť o šéfa polície Tibora Gašpara, riaditeľa kriminálneho úradu Finančnej polície Ľudovíta Makóa či riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka.

Ďalej malo ísť o vysokopostavených policajtov Róberta Krajmera, Mariána Zetochu, Petra Hraška, Milana Mihálika či Pavla Vorobjova. Jednotliví členovia však páchali trestnú činnosť aj mimo koordinácie danej skupiny, a to pre svoj vlastný, najmä finančný, prospech.

Útoky na politických oponentov

V čase vznesenia obvinenia sa mali Ficove a Kaliňákove prehrešky týkať hlavne nezákonnej diskreditácie politických oponentov a využívania polície na politické ciele.

Vyšetrovatelia mali už pred rokom k dispozícii najmä výpoveď spolupracujúceho korunného svedka Ľudovíta Makóa či Františka Imreczeho, ktorých mal Bödör dosadiť do vplyvných pozícií.

Prvá nevšedná „úloha“ od „nadriadených“ pre Makóa sa mala týkať kauzy dotácií pre hotel Zlatý kľúčik, ktorý ovládali bödörovci, následne mal byť Makó „poslušným“ pri daňovej kriminalizácii „najväčšieho politického protivníka“ a spolupodieľať sa na koordinovaných krokoch, ktoré viedli až k známemu zaisteniu účtovníctva na povale domu Matovičových príbuzných.     

Kaliňák mal zároveň ovplyvniť vtedajšieho ministra financií Petra Kažimíra, aby do vedenia finančnej polície ustanovil Františka Imreczeho. Takýmto spôsobom sa mali do inštitúcií zvrchu dosadzovať ďalšie spriaznené osoby, čím táto „zločinecká skupina“ mala dané úrady kompletne ovládnuť a následne ich vzájomnou koordináciou zúčastnených využívať vo svoj prospech.

Cieľom malo byť udržanie politického vplyvu strany Smer vrátane nedovolených metód získavania informácií pre účely politického boja. Neoprávnené informácie mali získavať nielen o Igorovi Matovičovi, ale napríklad aj o exprezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Neoprávnené informácie získavali prostredníctvom bývalého Ficovho poradcu Erika Tomáša (dnes Hlas-SD). Erik Tomáš mal svojim vtedajším politickým šéfom prinášať informácie od Imreczeho a jeho podriadeného na Finančnej správe Daniela Čecha. Mal im dať tiež vypracovať analýzu Matovičovej daňovej kauzy ohľadom jeho vydavateľstva. Imrecze vypovedal, že bol svedkom toho, ako Tomáš informoval Fica o výsledkoch tejto analýzy a o tom, ako sa dá využiť v politickom boji.

Bödör a Gašpar mali následne zadať požiadavku pre Makóa, aby zohnal ďalšie poznatky k téme. Následne sa partia mala stretnúť u Kaliňáka, ktorý mal za účelom Matovičovej diskreditácie povedať: „Dajme dokopy ešte nejaké informácie.“ Bödör na to mal reagovať, že informácie sú dostatočné na „účel“, na aký boli zaistené, teda mali by podľa neho stačiť na diskreditáciu politika.

Informácie sa potom využili v politickom zápase. Bolo to 5. februára 2016, keď Fico vyhlásil, že Matovič „je daňový podvodník, prepral cez biele kone 122 miliónov eur“, kde podľa uznesenia „detailne popisuje ním získané a zhromaždené materiály“, ako dôkaz predkladá novinárom fotokópie zmluvy o predaji podniku či úradné zápisnice, ktoré podľa všetkého získal nezákonnou činnosťou.

Podobne mala zločinecká partia neoprávnene lustrovať aj Borisa Kollára, Andreja Kisku, Daniela Lipšica či špeciálneho prokurátora Vasiľa Špirka.

Riadenie z Nitry

Bödör s Gašparom mali v rodinnom dome v Nitrianskych Hrnčiarovciach požiadať Ľudovíta Makóa o pomoc pri zbieraní informácií o Andrejovi Kiskovi. Krátko nato mal Makó v hoteli Zlatý kľúčik v Nitre odovzdať Bödörovi rešerš a analýzu Kiskových daňových podvodov.

Informácie mal Bödör následne odovzdať Tomášovi Rajeckému (to je muž z mafiánskeho prostredia, ktorý Kočnerovi radil, že je najvyšší čas ujsť). Ten ich mal konšpiratívnym spôsobom zverejniť a cez anonymné mailové adresy rozposlať redakciám. Rajeckého výpoveď je taktiež súčasťou uznesenia. Kompromitácia sa mala diať v koordinácii s Robertom Kaliňákom.

Ten následne zorganizoval stretnutie, na ktorom sa zúčastnil aj Fico, Imrecze a Makó. Fico na ňom mal od bývalého šéfa daňových kriminalistov žiadať ďalšie informácie.

S políciou spolupracuje aj bývalý viceprezident Daniel Čech, cenné informácie k prípadu poskytol aj finančný expolicajt NAKA Bernard Slobodník. O tom, že by k Makóovej, Imreczeho a Čechovej výpovedi ohľadom Fica a Kaliňáka pribudol ďalší spolupracujúci svedok, nie je zatiaľ nič známe, vzhľadom na predpokladaný posun vo vyšetrovaní je to však možné.  


Ďalšie články